Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Energean Oil & Gas όλο το «οικόπεδο» στο Κατάκολο

Εφυγε η βρετανική Trajan από το κοινοπρακτικό σχήμα. Στην ελληνική εταιρία το 40% του ποσοστού της. H Energean Oil & Gas ξεκίνησε την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

Στην Energean Oil & Gas όλο το «οικόπεδο» στο Κατάκολο

Δύο σημαντικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν στο πλέον έτοιμο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θαλάσσιο «οικόπεδο», αυτό στο Κατάκολο.

Η πρώτη αφορά στην αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της κοινοπραξίας που απέκτησε τα δικαιώματα εξόρυξης. Είχε παραχωρηθεί στο σχήμα Energean Oil & Gas - Trajan Oil & Gas, όπου η ελληνική εταιρία είχε το 60% και η βρετανική το 40%. Το Κατάκολο είναι σε φάση ανάπτυξης και ο μεγαλύτερος εταίρος, λένε οι πληροφορίες, ζήτησε για τις απαιτούμενες επενδύσεις των 50 με 60 εκατ. δολ. την αντίστοιχη συμμετοχή του μικρότερου, δηλαδή γύρω στα 25 εκατ. δολ.

Ωστόσο, η βρετανική εταιρία, λόγω της κρίσης που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον κλάδο των ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Διαφορετικά ήταν τα δεδομένα το 2012, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου ξεπερνούσαν τα 100 δολάρια το βαρέλι και άλλα σήμερα, που κινούνται στα επίπεδα των 50 δολαρίων.

Έτσι, κατόπιν τούτων των εξελίξεων, η Trajan μεταβίβασε το μερίδιό της στην Energean Oil & Gas. Τη σχετική έγκριση έδωσε χθες με απόφασή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ελληνική εταιρία αναλαμβάνει πια αποκλειστικά το κοίτασμα στο Κατάκολο.

Η δεύτερη, σημαντική εξέλιξη, που αφορά στο ίδιο «οικόπεδο», είναι η ανακοίνωση που έκανε ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas Ντίνος Νικολάου, στη διάρκεια ημερίδας στον Πύργο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκίνησε η εκπόνηση της μελέτης κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα είναι έτοιμη σε 12 με 14 μήνες. Αυτή στη συνέχεια θα δοθεί σε διαβούλευση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έπειτα προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η μελέτη αυτή, όπως αναφέρουν πηγές, θα καθορίσει και την τελική επενδυτική απόφαση της εταιρίας, δηλαδή το πότε θα ρίξει το γεωτρύπανο στο Κατάκολλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v