Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Νέος πονοκέφαλος με τα φέσια

Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί μειώθηκαν μόλις 27 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο. Τι είπαν Σταθάκης και πρόεδρος της ΔΕΗ για την πώληση των μονάδων και τον νέο ρόλο της εταιρίας.

ΔΕΗ: Νέος πονοκέφαλος με τα φέσια

Φρενάρει η μείωση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 31 Μαΐου είχαν μειωθεί μόλις 27 εκατ. ευρώ στα 2,231 δισ. ευρώ, έναντι 2,258 δισ. όλο το 2016 και 2,298 δισ. ευρώ το 2015.

Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης στην ομιλία του σημείωσε ότι «η πολιτική της εισπραξιμότητας έχει φτάσει στα όριά της με τις δόσεις και τις εκπτώσεις συνέπειας», χωρίς όμως να αναγγείλει το τέλος της: «Θα συνεχιστούν τα προγράμματα αυτά», πρόσθεσε, δίνοντας όμως έμφαση «στην πρόσληψη του εξειδικευμένου συμβούλου για το θέμα, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη». Κατά τον ίδιο, «στοχεύουμε στην αύξηση της εισπραξιμότητας για την ενίσχυση της ρευστότητας και την αντιστάθμιση της απώλειας μεριδίων όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές».

Η πώληση μονάδων

Στο πρώτο μέρος της γενικής συνέλευσης της ΔEH, που ήταν ανοικτό στους δημοσιογράφους, το παρών έδωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μιλώντας στους μετόχους αναφέρθηκε στο θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων: «Μελετούμε την πιθανή πρόταση για το ποιες λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία θα παραχωρηθούν», επισήμανε τονίζοντας: «Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό καθώς θα πρέπει να παραδώσουμε την πρόταση μέχρι το τέλος του Ιουλίου».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εκδήλωση ενδιαφέροντος καθώς είπε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά αλλά και από τρίτες χώρες».

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να μην πουληθούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί, σημειώνοντας ότι «η ΔEH θα διατηρήσει την καθολική της σχέση με τα υδροηλεκτρικά».

Ο ίδιος απάντησε και στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της εταιρίας: «Η ΔEH έχει δεχθεί απίστευτες επιθέσεις και καταστροφολογία. Έχουν ως στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση και τον κατακερματισμό της. Η στρατηγική μας θα διατηρήσει τη ΔEH ως βασικό πυλώνα και η ΔEH θα βγει χρηματοπιστωτικά πιο ισχυρή στο μέλλον».

Περιέγραψε ακόμη το μέλλον της εταιρίας: «Η ΔEH θα διατηρήσει το 50% της παραγωγής, ο λιγνίτης θα διατηρηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό αλλά στα όρια και τα πλαίσια των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Η εταιρία θα πρέπει να ανταποκριθεί στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, στην εξωστρέφεια, να διευρύνει την γκάμα προϊόντων της και να αναπτύξει τις ΑΠΕ».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε την ανάγκη «να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, προκειμένου η ΔEH να αποφύγει πιο σκληρά διαρθρωτικά μέτρα. Αναμένεται σοβαρό ενδιαφέρον» συμπλήρωσε κι εκείνος με τη σειρά του.

Η πώληση πελατολογίου

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και σε άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔEH. Για τα ΝΟΜΕ επανέλαβε τη θέση της επιχείρησης και αντέτεινε την πώληση χαρτοφυλακίου με πελάτες της. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι σύντομα θα καταθέσει την πρότασή της στο ΥΠΕΝ, ζητώντας τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Σημείωσε όμως τις επιφυλάξεις που εκφράζει η Κομισιόν στο σχέδιο αυτό, παραπέμποντας στην άρση τους σε διάλογο, που κάνει ήδη η ΔEH με τους εκπροσώπους της.

Ο πρόεδρος της ΔEH επανέλαβε πως σε λίγους μήνες θα έχει ετοιμαστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας, το οποίο θα προβλέπει τη διατήρηση του μεριδίου της στο 50% αλλά με έμφαση σε άλλες δραστηριότητες: «Η ΔEH θα είναι πιο ισχυρή και θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ομοειδών εταιριών της. Αφού το πέτυχαν οι άλλοι, θα το καταφέρουμε κι εμείς», τόνισε με αισιοδοξία.

Μάλιστα ανέφερε τα επενδυτικά σχέδια που εξετάζει με εταιρίες στο φυσικό αέριο, στην πώληση ενεργειακών υπηρεσιών και την αποθήκευση ενέργειας.

Οι σχέσεις με το κράτος

Συναισθηματικά φορτισμένος και δακρύζοντας, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της εταιρίας με το κράτος: «Η ΔEH δεν μπορεί να ταξιδεύει στη φουρτούνα του ανταγωνισμού δεμένη στο κατάρτι του δημοσίου» είπε χαρακτηριστικά. Και αναφέρθηκε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη λήψη αποφάσεων, όταν ανταγωνιστές της προχωρούν με ταχύτητα.

Η ΓΕΝΟΠ

Σκληρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

«Η ΔEH είναι ακρωτηριασμένη. Έχει μείνει με το ένα πόδι της, τον ΔΕΔΔΗΕ, και τώρα αφαιρείται και το 40% του σώματός της» είπε αναγγέλλοντας αντιδράσεις κατά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού την Τετάρτη στην Κοζάνη. Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, δεν αποκλείεται το περιφερειακό συμβούλιο να παραιτηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v