Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προίκα της ελληνικής innoetics που «ζήλεψε» η Samsung

Με τη διεθνή κούρσα για την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα επικοινωνούν μέσω της φωνής με τους χρήστες συνδέεται η εξαγορά της ελληνικής innoetics από τη Samsung. Τα συστήματα μετατροπής κειμένου σε ομιλία.

Η προίκα της ελληνικής innoetics που «ζήλεψε» η Samsung

Σε μια αγορά που αναπτύσσεται ραγδαία και επενδύονται τεράστια ποσά από παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς, τη φωνητική επικοινωνία ανθρώπων με μηχανές, δραστηριοποιείται η ελληνική εταιρεία innoetics, που εξαγοράστηκε κατά 100% από τη Samsung.

Ο κορεατικός κολοσσός φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσει και την πλατφόρμα μετατροπής κειμένου σε φωνή (text-to-speech) που έχει αναπτύξει η innoetics, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους διεθνείς ανταγωνιστές της όπως η Apple, η Amazon, η Google κ.ά.

Η innoetics ιδρύθηκε το 2006 από ερευνητές του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Αν και λειτουργεί ως αυτόνομη εταιρεία για περισσότερα από δέκα χρόνια, εξακολουθεί να φιλοξενείται στους χώρους του «Αθηνά», όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος Αιμίλιος Χαλαμανδάρης. Ο κ. Χαλαμανδάρης, μαζί με τους κ.κ. Σωτήρη Καραμπέτσο και Σπύρο Ράπτη ήταν οι τρεις συνιδρυτές της Innoetics.

Ο διευθύνων σύμβουλος της innoetics υποστηρίζει πως η «συνάντηση» με τη Samsung ήταν το αποτέλεσμα της πορείας και των διεθνών βραβεύσεων που είχε λάβει τα τελευταία χρόνια η ελληνική εταιρεία.

Όπως αναφέρεται και στη χθεσινή ανακοίνωση του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά», η innoetics αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία (Text-to-Speech Synthesis). Μαζί με την αναγνώριση φωνής, οι τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη παράμετρο στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, κάτι που ενισχύεται από την αυξανόμενη καθημερινή χρήση φωνητικών/διαλογικών ψηφιακών βοηθών.

«Προσωπικούς βοηθούς» που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα μετατροπής κειμένου σε ομιλία, ώστε να επικοινωνήσουν με τους χρήστες, αναπτύσσουν όλοι οι μεγάλοι της τεχνολογίας. Η Apple με τη Siri, η Amazon με την Alexa, η Microsoft με το Cortana και η Google με το Google Assistant είναι μόνο μερικοί από τους «παίκτες», ενώ ακόμα περισσότερες εφαρμογές αναπτύσσονται σε πλήθος επιχειρηματικών κλάδων.

Η παγκόσμια διαμάχη των τεχνολογιών δεν γίνεται μόνο για το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα καταλαβαίνει καλύτερα και ταχύτερα τι του λέμε. Γίνεται κυρίως στον τομέα που δραστηριοποιείται η innoetics, δηλαδή για την ανάπτυξη ενός συστήματος text-to-speech που η φωνή του θα μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με την ανθρώπινη φωνή. Ηδη αναπτύσσονται συστήματα που προσπαθούν να μιμηθούν τη φωνή οποιουδήποτε από εμάς, με αποτέλεσμα να εγείρονται και ηθικού τύπου ζητήματα, σε περίπτωση κατάχρησής τους.

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»

Το Ε.Κ. «Αθηνά» «είναι το μοναδικό Ερευνητικό Κέντρο στη χώρα με αποκλειστικό προσανατολισμό τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές της Πληροφορικής». Σύμφωνα με τη διοίκηση του ερευνητικού κέντρου, «πέραν της έρευνας, θεμελιώδη πυλώνα της αποστολής του ΕΚ «Αθηνά» αποτελεί η Καινοτομία: η συνύπαρξη στο Κέντρο Ερευνητικών Ινστιτούτων, Τεχνοβλαστών και σχημάτων υποστήριξης Συστάδων Επιχειρήσεων Τεχνολογίας δημιουργεί ένα γόνιμο οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας. Μέσα στο περιβάλλον αυτό, αναπτύσσονται οι αναγκαίες επωφελείς συνεργασίες που απαιτούνται για τη μεταφορά των κατάλληλων ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά και την κοινωνία».

Το όραμα του ΕΚ «Αθηνά» είναι επομένως «να υποστηρίζει τον πλήρη κύκλο έρευνας και καινοτομίας, αρχίζοντας από τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, συνεχίζοντας με τη δημιουργία συστημάτων και προϊόντων καθώς και την ανάπτυξη και υποστήριξη υποδομών, και ολοκληρώνοντας με τη μεταφορά τεχνολογίας και την επιχειρηματικότητα. Η διεθνής αναγνώριση που απολαμβάνει το Κέντρο στον ρόλο αυτό πηγάζει από τη μοναδική δεξαμενή δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας που διατηρεί το εξειδικευμένο προσωπικό του, το οποίο αριθμεί περίπου 40 μόνιμους ερευνητές, 350 συνεργαζόμενους ερευνητές, μέλη ΔΕΠ και μεταπτυχιακούς υποτρόφους και έμπειρα διοικητικά στελέχη».

«Με έντονη δραστηριότητα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, το ΕΚ «Αθηνά» λειτουργεί εδώ και 26 χρόνια σε τρεις ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ξάνθη) και εφαρμόζει τη στρατηγική του μέσα από τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και τις Μονάδες του. Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των περιφερειακών επιχειρησιακών σχεδίων για την Έρευνα και την Καινοτομία και σε σχετικές πρωτοβουλίες ακαδημαϊκών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων».

Το ΕΚ «Αθηνά» έχει να επιδείξει «μοναδικά στοιχεία αριστείας», σύμφωνα με τη διοίκηση, όπως:

• Πάνω από 400 έργα Έρευνας και Ανάπτυξης τα τελευταία 8 χρόνια.

• Ιδρυτική συμμετοχή σε 2 μεγάλες διεθνείς ερευνητικές υποδομές.

• Διεθνούς επιπέδου τεχνολογικές πλατφόρμες σε ενσωματωμένα συστήματα, ψηφιακά αποθετήρια, γλωσσικές τεχνολογίες, βάσεις δεδομένων, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση πολιτιστικού αποθέματος.

• Διαδικτυακές υπηρεσίες στους τομείς δράσης του με χιλιάδες ενεργούς ωφελούμενους καθημερινά.

• Τρεις συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων (clusters) έντασης γνώσης και διεθνή αναγνώριση της αριστείας στη διαχείρισή τους.

• Τέσσερις ενεργούς και 2 υπό διαμόρφωση τεχνοβλαστούς.

• Υψηλόβαθμη συμμετοχή στις σημαντικότερες διεθνείς ενώσεις και πρωτοβουλίες των τομέων δράσης του.

Το ΕΚ «Αθηνά» αποτελείται από 3 Ινστιτούτα και 5 Μονάδες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) μέσα από το οποίο «φύτρωσε» η innoetics. Το ΙΕΛ ιδρύθηκε το 1991 και λειτουργεί με εγκαταστάσεις στην Αθήνα και την Ξάνθη. Στόχος του είναι οι τομείς της γλωσσικής τεχνολογίας, των ψηφιακών διεπαφών, της επεξεργασίας γνώσης και περιεχομένου και της πολιτιστικής τεχνολογίας. Το ΙΕΛ αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές για πλήθος αναγκών στις περιοχές της βιομηχανίας περιεχομένου, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v