Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέρνα Ενεργειακή: Το «πράσινο» ομόλογο και η επόμενη ημέρα

Πώς το ομόλογο της εταιρείας έχει στόχο να συνδέσει την ελληνική οικονομία με την επανάσταση της καθαρής ενέργειας. Τα επενδυτικά σχέδια-μαμούθ που ξεπερνούν το 1 δισ. και η διεκδίκηση μεριδίου των 10.000 MW ανανεώσιμης ενέργειας του Αιγαίου.

Τέρνα Ενεργειακή: Το «πράσινο» ομόλογο και η επόμενη ημέρα

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα, λόγω της κρίσης στην οποία βρίσκεται, έχει σχεδόν αποκοπεί από τα διεθνή οικονομικά δρώμενα. Χωρίς λειτουργικό τραπεζικό σύστημα σε ό,τι αφορά στην παροχή πιστώσεων, με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές διαρκώς στο όριο και μετά από έξι χρόνια βίαιης αποεπένδυσης, έχει βρεθεί επί πολύ χρόνο στο οικονομικό περιθώριο και εκτός των διεθνών εξελίξεων.

Τώρα, χάρη σε μερικές μεγάλες και εξαιρετικά ικανές ελληνικές εταιρείες, που έχουν ξεπεράσει με επιτυχία τον κατακλυσμό της κρίσης, επανακάμπτει σταδιακά στη διεθνή οικονομική πραγματικότητα.

Μια από αυτές τις εταιρείες, η Τέρνα Ενεργειακή, με το «πράσινο» ομόλογο (green bond) το οποίο εκδίδει στις επόμενες ημέρες και τις επενδύσεις που αυτό θα χρηματοδοτήσει, επανασυνδέει την ελληνική οικονομία με μια από τις πιο δυναμικές οικονομικές τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Την επανάσταση της καθαρής ενέργειας.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης είδε αυτή την εξέλιξη και όπως πρόσφατα δήλωσε στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας: «Η επέλαση της καθαρής ενέργειας -παρά την εκλογή Τραμπ- κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες».

Και είναι αλήθεια. Τεράστιες επενδύσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά προπαντός στην Κίνα και την Ινδία, έχουν πυροδοτήσει έναν ανατροφοδοτούμενο «ενάρετο κύκλο» καινοτομιών και μείωσης του κόστους της καθαρής ενέργειας, που εκτοξεύει τεχνολογίες και εταιρείες στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Αποθήκευση ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, έξυπνοι μετρητές, ηλεκτρικό αυτοκίνητο, προχωρούν ολοταχώς με τη δυναμική που εξασφαλίζει η είσοδος των αγορών αυτών στις μαζικές οικονομίες κλίμακας, λόγω του διαρκώς μεγαλύτερου όγκου παραγωγής αλλά και των νέων καινοτομιών. Η επανάσταση επιταχύνεται. Νέοι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας οικονομίας αναδύονται όπως η TESLA, το νέο μοντέλο μπαταρίας της οποίας παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες, είναι οικονομικά πλέον προσιτό για το μέσο βαλάντιο και έχει σε προπαραγγελίες περισσότερες από τις συνολικές πωλήσεις των προηγούμενων μοντέλων της.

Στο περιβάλλον αυτό η Tέρνα Ενεργειακή, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που όπως και ολόκληρος ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ποτέ δεν σταμάτησε να επενδύει στην περίοδο της κρίσης, προχωρεί σε ένα νέο δυναμικό πρόγραμμα επενδύσεων.

Στην πρώτη φάση, μέχρι το 2019 -με τη βοήθεια του πρώτου στην Ελλάδα «πράσινου» ομολόγου, με το οποίο σκοπεύει να σηκώσει από την αγορά 60 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια και με συμπληρωματικό τραπεζικό δανεισμό- υλοποιεί την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στο Βέρμιο (22 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 447 MW), ενός αιολικού πάρκου στο Τέξας (76 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 159,6 MW) και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που επιτέλους εκκινούν. Αθροιστικά, επενδύσεις συνολικού ύψους 478 εκατ. ευρώ, που ανήκουν όλες στην πράσινη οικονομία.

Μετά το 2019 ακολουθούν ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις. Νέα αιολικά πάρκα (στην Κρήτη, στη Ν. Εύβοια, στις ΗΠΑ) και τα πρώτα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα ειδικά για την αποθήκευση ενέργειας. Πρόκειται για έργα αντλησοταμίευσης, που προχωρούν στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ, τα οποία φτάνουν σε προϋπολογισμό τα 800 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, με το καινοτόμο και πρωτοπόρο αιολικό πάρκο της στη βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου που ήδη ολοκληρώθηκε (μια επένδυση 150 εκατ. ευρώ), η Tέρνα Ενεργειακή προσβλέπει και στην αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού του Αιγαίου (χερσαίου & υπεράκτιου), που ξεπερνά τις 10.000 MW ανανεώσιμης, (δηλαδή αιώνιας) και καθαρής ενέργειας.

«Το «πράσινο» ομόλογο της Tέρνα Ενεργειακή είναι ένα πρώτο βήμα για τη συμμετοχή και της Ελλάδας της επόμενης μέρας στη νέα εποχή, που φέρνει η επανάσταση της καθαρής ενέργειας. Πολλά περισσότερα θα ακολουθήσουν...», σχολιάζουν κύκλοι της εταιρίας, με αφορμή την έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v