Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η H&M συνάντησε τα όριά της στην ελληνική αγορά

Οριακή αύξηση κατά 2% στο εξάμηνο για την αλυσίδα στην Ελλάδα, η οποία συμπλήρωσε 10 χρόνια παρουσίας. Πιθανή επιρροή από το online κανάλι. Επένδυση με νέο e-shop στην Κύπρο.

Η H&M συνάντησε τα όριά της στην ελληνική αγορά
Κόπωση στις πωλήσεις της στην ελληνική αγορά εμφανίζει η σουηδική πολυεθνική αλυσίδα ένδυσης H&M, καθώς στο α' εξάμηνο της χρήσης της, η άνοδος των πωλήσεων περιορίστηκε στο 2% (6% σε σουηδικές κορώνες).

Απομακρυσμένη πλέον από τους διψήφιους ρυθμούς ανόδου πωλήσεων, με ένα σταθερό δίκτυο πωλήσεων στα 35 καταστήματα πανελλαδικά, η εταιρία αποτυπώνει στα μεγέθη της την ύφεση στην κατανάλωση από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 έως και τους πρώτους μήνες του 2017. Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο της χρήσης της εκτείνεται από την 1η Δεκεμβρίου 2016 έως την 31η Μαΐου 2017.  

Στο β’ τρίμηνο της χρήσης της (1η Μαρτίου 2017 - 31η Μαΐου 2017), οι πωλήσεις της αλυσίδας παρουσίασαν αύξηση κατά 3% σε σουηδικές κορώνες αλλά οριακή πτώση κατά 1% σε ευρώ, η οποία αποτελεί τη μοναδική αρνητική επίδοση για την αλυσίδα από την ημέρα δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα την Άνοιξη του 2007.

Μια ακόμη παράμετρος που ενδεχομένως έπαιξε ρόλο σ’ αυτή την επίδοση είναι η λειτουργία του on line καταστήματός της, το οποίο βρίσκεται στον «αέρα» από τον Μάιο του 2016, και φαίνεται να απορροφά πωλήσεις, οι οποίες παραμένουν «αφανείς» στα μεγέθη της ελληνικής θυγατρικής. Υπενθυμίζεται ότι οι οn line πωλήσεις προϊόντων για τα πολυεθνικά δίκτυα -κατά κανόνα- εισφέρονται στη μητρική και όχι στις τοπικές θυγατρικές, «κλέβοντας» εμμέσως μεγέθη από την τοπική δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να μειώνουν στην πράξη τη δυναμική του brand.

Πέραν των οικονομικών επιδόσεων, ο μητρικός όμιλος επενδύει περαιτέρω στις τοπικές αγορές, και σ’ αυτό το πλαίσιο λανσάρει ξανά το 1ο της κατάστημα στην οδό Σταδίου 49 στην Αθήνα. Το τετραώροφο κατάστημα, συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ., θα ανανεωθεί πλήρως και θα είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει ξανά στις  8 Σεπτεμβρίου. Παρ' όλα αυτά ο πολυεθνικός όμιλος, που διαχειρίζεται διάφορα λιανικά concepts ένδυσης, δεν φαίνεται διατεθειμένος προς στιγμήν να τα εισάγει στην ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά στην αντένα της ελληνικής θυγατρικής, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει και το on line κατάστημα για την αγορά της Κύπρου, σε λιγότερο από ένα χρόνο φυσικής παρουσίας της αλυσίδας στη Μεγαλόνησο, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική της τοπικής αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά της Κύπρου ελέγχεται από την ελληνική θυγατρική της H&M, η οποία επίσης ελέγχει την επίσης αναπτυσσόμενη αγορά της Βουλγαρίας. Σημειώνεται ότι στο α’ εξάμηνο της χρήσης της Η&Μ, η επίδοση πωλήσεων στη Βουλγαρία, όπου διαθέτει 20 καταστήματα, ήταν έντονα ανοδική. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10% σε σουηδικές κορώνες και κατά 7% σε ευρώ. Η παρουσία της στην Κύπρο είναι πολύ πρόσφατη (από το περασμένο Σεπτέμβριο) και εκπροσωπείται με μόλις ένα κατάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v