Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: Επιταχύνεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Πρώτος στόχος η μείωση της έκθεσης σε μη τραπεζικά holdings στην Ελλάδα και στις θυγατρικές των Βαλκανίων, τονίζει ο CEO της Πειραιώς στο BBG. Πώς θα επιτευχθεί η δέσμευση για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 4 δισ. ως το τέλος του έτους.

Μεγάλου: Επιταχύνεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς προσπαθεί να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο. Ο κ. Χρήστος Μεγάλου πρέπει να «ξεφορτωθεί» «κόκκινα δάνεια» ύψους 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που καταρτίστηκε σε συνεργασία με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ μήνες προτού αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

«Υπάρχει απόφαση αυτής της διοίκησης να επιταχυνθεί η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης προκειμένου να αποπληρωθεί η κρατική βοήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο κ. Μεγάλου σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Η Πειραιώς έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση 2,72 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2015, και το ΤΧΣ τώρα κατέχει πάνω από το ένα τέταρτο της τράπεζας.

Ο κ. Μεγάλου μπαίνει καθυστερημένα στην αναμόρφωση της Πειραιώς, καθώς εντάχθηκε στο δυναμικό της -προερχόμενος από τη Eurobank- μόλις τον Μάρτιο, μετά τα προβλήματα στην ηγεσία της τράπεζας. Είναι ο τρίτος CEO στην Πειραιώς μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Οι δύο προκάτοχοί του παραιτήθηκαν μετά τη διαμάχη που είχαν με την Paulson & Co. Inc, ενός εκ των βασικών μετόχων της τράπεζας.

Οι μετοχές της Πειραιώς έχουν κάνει «άλμα» 45% από τότε που ανέλαβε ο κ. Μεγάλου, δίνοντας στην τράπεζα αγοραία αξία περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε τα «κόκκινα δάνεια» ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία. Η μη εξυπηρετούμενη έκθεση (NPE) διαμορφώθηκε στα 104,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ περίπου όλων των δανείων στους ισολογισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Το ποσό είναι βελτιωμένο σε σχέση με το 2015, όταν οι καταθέσεις «έκαναν φτερά» λόγω των ανησυχιών ότι η Ελλάδα ίσως εγκατέλειπε την ευρωζώνη. Η μαζική φυγή καταθέσεων σταμάτησε με το κλείσιμο των τραπεζών για τρεις εβδομάδες, την επιβολή ελέγχων στις αναλήψεις και στην κίνηση χρήματος προς το εξωτερικό, και η Ελλάδα συμφώνησε στην τρίτη διάσωση από το 2010, ύψους 86 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς βρίσκεται «σε τροχιά» μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων -αυτών με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών- στα 19,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, από 23 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου. Η συμφωνία της τράπεζας με τον SSM περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης κατά 2 δισ. ευρώ στα 31,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτά περιλαμβάνονται αναδιαρθρωμένα δάνεια που είναι πιθανό να «κοκκινίσουν».

Η Πειραιώς έχει ήδη μειώσει το ύψος του χρέους της, πωλώντας σχεδόν μισό δισ. προβληματικών δανείων στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ άντλησε και 3 εκατ. ευρώ από την πώληση 29 ακινήτων μέσω online δημοπρασίας.

Ο νέος νόμος που δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να συνεργάζονται απευθείας με τους δανειολήπτες, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, θα αμβλύνει ακόμα περισσότερο το βάρος του χρέους, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου. Μέχρι τώρα, οι τράπεζες έπρεπε να πάνε στα δικαστήρια τους δανειολήπτες που καθυστερούσαν τις δόσεις τους.

Η νέα διοίκηση της Πειραιώς έχει δημιουργήσει ξεχωριστή μονάδα για τη διαχείριση κατασχέσεων και πωλήσεων ανεπιθύμητων assets. Η τράπεζα θέλει να αποεπενδύσει από τις θυγατρικές της στα Βαλκάνια και τα μερίδιά της στη Hellenic Seaways, τη Σελόντα και τη Νηρεύς.

«Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας σε μη βασικά τραπεζικά ελληνικά holdings και στις διεθνείς τραπεζικές θυγατρικές στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο CEO. «Αν το εφαρμόσουμε χωρίς κεφαλαιακό πλήγμα, τότε αυτό θα έχει θετική επίπτωση στον ισολογισμό μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v