Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΖ: Η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ αποφασίζει για Σερβία

Σε έκτακτη ΓΣ της ΕΒΖ, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την τύχη του διαγωνισμού πώλησης των δύο σερβικών θυγατρικών. Υπέρ της πώλησης ο βασικός μέτοχος, η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Η παρανόηση με τα EBITDA και η ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα αναδιάρθρωση δανείων της ΕΒΖ.

ΕΒΖ: Η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ αποφασίζει για Σερβία

Η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, ως βασικός μέτοχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις για το αν ολοκληρωθεί ή κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός πώλησης των δύο σερβικών θυγατρικών της Βιομηχανίας Ζάχαρης, εφόσον το Δ.Σ. της εισηγμένης δεν κινήσει, εντός των προσεχών ημερών, τις σχετικές διαδικασίες.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΒΖ. στο πλαίσιο των ενεργειών αναδιάρθρωσης που συμφώνησε η διοίκησή της με τη βασική πιστώτρια τράπεζα (Τράπεζα Πειραιώς) και τον βασικό της μέτοχο (υπό εκκαθάριση ΑΤΕ), έβγαλε προς πώληση τις δύο θυγατρικές της στη Σερβία, με τιμή εκκίνησης τα 25 εκατ. ευρώ.

Μετά την εκδήλωση υψηλού αρχικού ενδιαφέροντος, κατατέθηκαν, τελικώς, τρεις δεσμευτικές προσφορές. Η μία από την κοινοπραξία της γαλλικής CristalUnion με την κροατική Viro Tvornica, η δεύτερη από τον σερβικό όμιλο MK Group (Κόστιτς), που αποτελεί τον ανταγωνιστή της EΒΖ στην τοπική αγορά, και η τρίτη από την AGRANA.

Μια από τις τρεις προσφορές αποτιμά τις δυο μονάδες λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ενώ οι υπόλοιπες δυο κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες. Υπήρξε οριακή αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος στη διαδικασία των βελτιωτικών, που ζήτησαν η EΒΖ και η Πειραιώς, ως σύμβουλος πώλησης. Το εύρος των προσφερόμενων τιμημάτων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κινείται μεταξύ 45 με 52 εκατ. ευρώ, αρκετά υψηλότερα από την τιμή εκκίνησης των 25 εκατ. ευρώ.

Εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της EΒΖ, όμως, φαίνεται να υπάρχει η άποψη ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σημαντικά υψηλότερο τίμημα, λόγω της ανόδου της τιμής της ζάχαρης και του γεγονότος ότι τα δύο σερβικά σακχαρουργεία εμφανίζουν ικανοποιητικά EBITDA και διαθέτουν αφορολόγητα αποθεματικά προς διανομή, ύψους περίπου 24 εκατ. ευρώ.

Υπό το παραπάνω πρίσμα έχουν διατυπωθεί προφορικά εκτιμήσεις που ανεβάζουν το τίμημα πώλησης ακόμη και πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Εκτιμήσεις, πάντως, που παρότι έχει ζητηθεί, δεν έχουν υποβληθεί ακόμη τεκμηριωμένα.  

Το πρόβλημα, σύμφωνα με όσους αντιπαρατίθενται στην παραπάνω άποψη, είναι ότι η άθλια οικονομική κατάσταση της μητρικής EΒΖ επιβαρύνει και τα σερβικά σακχαρουργεία. Έτσι, ενώ θεωρητικά παράγουν cash flow, τα ταμεία τους είναι άδεια καθώς εξάγουν μεγάλο μέρος της παραγωγής στη μητρική EΒΖ, εγγράφοντας απλώς απαιτήσεις.

Η άποψη ότι πρέπει να προηγηθεί η ριζική αναδιάρθρωση των δανείων της EΒΖ και εν συνεχεία, αφού η τελευταία τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς τις σερβικές θυγατρικές, να τις (ξανα)βγάλει προς πώληση, θα μπορούσε να συζητηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 2014 ή το 2015, όχι όμως υπό τις τωρινές συνθήκες ασφυξίας που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία Ζάχαρης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 30 εκατ. ευρώ που έδωσε κατ' εξαίρεση του νόμου (άρθρα 145 και 146 του Ν. 4261/2014), του Κανονισμού ειδικής εκκαθάρισης τραπεζών και των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα, η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ στην EΒΖ, το 2015, κατόπιν απόφασης του τότε υπουργού Π. Λαφαζάνη, δεν μπορούν να μετοχοποιηθούν καθώς και μετά τη μετατροπή τους σε ίδια κεφάλαια η EΒΖ θα εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση!

Σημειώνεται ότι η EΒΖ έκλεισε τη χρήση 2015-16 με αρνητική καθαρή θέση, ύψους 92,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας και 81,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ληξιπρόθεσμα δάνεια 152 εκατ. ευρώ και σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων που υπερβαίνει το κυκλοφορούν ενεργητικό. 

Πέραν της αρνητικής καθαρής θέσης, η EΒΖ εμφανίζει ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 152 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2016, οι οποίες εκτιμάται από τη διοίκηση ότι προσέγγισαν τα 163 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2017.

Επιπρόσθετα, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρίας υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά ποσό  177.5 εκατ. και 180,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο παραπάνω παράγοντες ανάγκασαν τον ορκωτό ελεγκτή να σημειώσει πως υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο η EΒΖ να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Αν εντός των προσεχών ημερών το Δ.Σ. της EΒΖ δεν εισηγηθεί στον βασικό μέτοχο την ολοκλήρωση του διαγωνισμού με την ανακήρυξη προτιμητέας προσφοράς, τις αποφάσεις θα κληθεί να πάρει το σώμα των μετόχων. Πρακτικά, δηλαδή, η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, καθώς ελέγχει το 82,33% του μετοχικού κεφαλαίου της Ζάχαρης.

Με δεδομένο ότι το πλήθος των δεσμευτικών προσφορών είναι ικανοποιητικό και το εύρος του τιμήματος δεν εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις, η αγορά εκτιμά ότι η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ ως βασικός μέτοχος θα αποφασίσει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και σε δεύτερη γενική συνέλευση, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τη σύμβαση πώλησης, εξουσιοδοτώντας για τα περαιτέρω τη διοίκηση της EΒΖ.

Υπέρ της πώλησης τίθεται διακριτικά μέρος της ελληνικής κυβέρνησης καθώς «καίγεται» για την αναδιάρθρωση του υπέρογκου δανεισμού της EΒΖ από την Πειραιώς και τη χορήγηση φρέσκου χρήματος 5 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν και φέτος οι παραγωγοί. Ωστόσο, άλλα κυβερνητικά στελέχη φέρονται να θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερα να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. 

Το τι θα απογίνει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η EΒΖ, είναι το καυτό ερώτημα καθώς οι σερβικές θυγατρικές, χάρη στα χαμηλά κόστη παραγωγής και την κρίσιμη μάζα καλλιέργειας, έβγαζαν λειτουργικά κέρδη, σε αντίθεση με τις εγχώριες μονάδες παραγωγής της Βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v