Αμερικανός «μνηστήρας» για το ΔΕΣΦΑ

Παρατείνεται έως 7 Αυγούστου η καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Αυξημένο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρίες αλλά και επιχειρήσεις τρίτων χωρών.

Αμερικανός «μνηστήρας» για το ΔΕΣΦΑ

Εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του 66% του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, και μ' έναν υπερατλαντικό «παίκτη» -για την ακρίβεια από τις ΗΠΑ- να αποκτά ρόλο-κλειδί ως προς τις συμμαχίες που θα σχηματιστούν με ευρωπαϊκές εταιρίες.

Τα παραπάνω αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τις πηγές, λόγω αυτής της εξέλιξης καθώς και αιτημάτων που υπεβλήθησαν από υποψήφιους επενδυτές στο ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο έδωσε ολιγοήμερη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων συμμετοχής στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Να σημειωθεί ότι κανονικά η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχε οριστεί μέχρι σήμερα το απόγευμα.

Πηγές θέλουν να υπάρχει αυξημένη πρόθεση συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΔΕΣΦΑ από Ευρωπαίους Διαχειριστές καθώς και άλλες εταιρίες από χώρες εκτός Ε.Ε. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων, προκειμένου να σχηματίσουν μεταξύ τους κοινοπραξίες που θα τους επιτρέψουν να πετύχουν μεγαλύτερη προσφορά καθώς και να είναι συμμορφωμένοι πλήρως στους όρους του διεθνούς διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους στους οποίους απευθύνθηκε το Euro2day.gr, φέρεται να θέλει να συμμετάσχει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και αμερικανική ενεργειακή εταιρία, η οποία αναζητά σχήμα με Ευρωπαίο Διαχειριστή. Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή πρότασης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο επενδυτής να είναι πιστοποιημένος κατά τα πρότυπα της κοινοτικής νομοθεσίας στη διαχείριση συστημάτων φυσικού αερίου. Με πιο απλά λόγια, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από παραγωγή ή εμπορία φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΔΕΣΦΑ που βασίστηκε σε πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, μπορούν να συμμετάσχουν στη διεκδίκηση του 66% του Διαχειριστή:

1. Εταιρίες Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου που έχουν πιστοποιηθεί με βάση τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας και είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών (ENTSO-G).
2. Εταιρίες που ανήκουν σε τέτοιους (όπως προαναφέρθηκε) Διαχειριστές.
3. Εταιρίες που έχουν υπό τον αποκλειστικό τους έλεγχο Διαχειριστές.
4. Εταιρίες που ελέγχονται από επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποκλειστικό έλεγχο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Οι τέσσερις αυτές εναλλακτικές διευρύνουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό επενδυτών και για τον λόγο αυτό το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι σημαντικό, όπως και οι ερωτήσεις που υποβάλλονται στο ΤΑΙΠΕΔ πολλές, σύμφωνα με νομικούς κύκλος.

Πέραν της αμερικανικής συμμετοχής, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ως βέβαια την πρόταση από τον Ιταλό Διαχειριστή Snam. Επιπλέον θεωρούν δεδομένη την κατάθεση πρότασης και από κοινό σχήμα των αντίστοιχων εταιριών του Βελγίου Fluxys και της Ολλανδίας Gasunie. Μάλιστα θεωρούν ότι οι Ιταλοί, οι οποίοι σημειωτέον είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη απόπειρα αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ μέσω της απόκτησης ποσοστού της SOCAR, «παίζουν» πολύ δυνατά.

Στους υποψήφιους μνηστήρες του ΔΕΣΦΑ φέρεται και ο Διαχειριστής της Ρουμανίας Transgas, στελέχη της οποίας πριν από μήνες φέρονται να είχαν συναντηθεί και με τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. Σημειωτέον ότι το ποσοστό του 66% που βγαίνει προς πώληση ανήκει κατά 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια και το υπόλοιπο 31% στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την παράταση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ενδιαφερόμενος επενδυτής και σε συμφωνία με την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., την παράταση μέχρι τις 7 Αυγούστου 2017 της καταληκτικής ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

 

Χρήστος Κολώνας x.kolonas@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus