Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευ. Μυτιληναίος: Κάποιες φορές η αγορά μιλά μόνη της

Τη σημασία της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου και του εταιρικού μετασχηματισμού επεσήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας. Δύσκολο εγχείρημα η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αν δεν συνδυαστούν με τη διάθεση και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Ευ. Μυτιληναίος: Κάποιες φορές η αγορά μιλά μόνη της

Τα οικονομικά αποτελέσματα αντανακλούν τα οφέλη από τον εταιρικό μετασχηματισμό, τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας ενημερώνοντας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Όπως είπε η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ ενώ η ένταξη της ΜΕΤΚΑ στην εταιρεία «πηγαίνει καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε».

Η Μυτιληναίος διατήρησε το guidance για τη φετινή χρονιά με το στόχο να είναι για τα έσοδα στο 1,5 δισ. ευρώ, για τα EBITDA στα 300 εκατ. ευρώ και για κέρδη προ φόρου στα 200 εκατ. ευρώ αλλά σημείωσε ότι η εταιρεία «μπορεί να ξεπεράσει το αρχικό guidance».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτυχή έκδοση ομολόγου από την εταιρεία και το πολύ χαμηλό κουπόνι. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το πώς αυτό έγινε εφικτό δεδομένης της κατάστασης στην ελληνική αγορά χρέους τόνισε πως «κάποιες φορές η αγορά μιλά μόνη της».

Σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι το κουπόνι ακόμα χαμηλότερο αλλά η εταιρεία επέλεξε να δώσει απόδοση στους επενδυτές που την εμπιστεύτηκαν.

Όπως είπε η Μυτιληναίος άνοιξε την αγορά με την σημαντικού ύψους έκδοση ομολόγων που είχε μεγάλη υπερκάλυψη και υπενθύμισε ότι λίγες εβδομάδες αργότερα υπήρξε και η έξοδος του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές. Σημείωσε δε ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα «θα κάνει την ζωή όλων μας ευκολότερη».

Η ΔEΗ

Σε ερώτηση για πιθανό ενδιαφέρον της Μυτιληναίος για τις μονάδες που θα βγουν για πώληση από τη ΔEΗ ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολο να πάρει αυτή τη στιγμή θέση δεδομένου ότι στις αποκρατικοποιήσεις αλλάζουν συχνά οι όροι.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι δεν είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για τη δυνατότητα πώληση λιγνιτικών μονάδων χωρίς υδροηλεκτρικά. «Πακέτο θα μπορούσε να δουλέψει, αλλά μόνο λιγνιτικά θα είναι δύσκολο».

Όπως επεσήμανε «είμαστε κοντά στη ΔEΗ και βλέπουμε τις δυσκολίες». Υποστήριξε ότι η εταιρεία είναι όσο υποστηρικτική είναι δυνατό για τη ΔEΗ καθώς η ελληνική αγορά «χρειάζεται ισχυρή ΔEΗ για να γίνει σωστή απελευθέρωση της αγοράς». Αν τα προβλήματα μεγαλώσουν για τη ΔΕΗ θα είναι κακό για όλη την αγορά, συμπλήρωσε.

Το αλουμίνιο

Απέδωσε την ανοδική πορεία της τιμής του αλουμινίου στις κινήσεις των κινέζων οι οποίοι φαίνεται πως αποφάσισαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να παράγουν λιγότερο αλουμίνιο με κέρδος παρά περισσότερο με ζημιές. Χαρακτήρισε το γεγονός «καλά νέα» για τον κλάδο του αλουμινίου και τόνισε ότι η εταιρεία θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v