Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola HBC: Αύξηση 39,4% στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη το εξάμηνο

Στα 209,6 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola HBC το α' εξάμηνο του 2017, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ήταν αυξημένα κατά 5,6% στα 3,213 δισ. ευρώ.

Coca Cola HBC: Αύξηση 39,4% στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη το εξάμηνο

Βελτιωμένα μεγέθη ανακοίνωσε για το α' εξάμηνο η Coca Cola HBC. 

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 39,4% και διαμορφώθηκαν στα 209,6 εκατ. ευρώ, από 150,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, και τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη κατά 26,8% στα 291,1 εκατ. ευρώ. 

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 191,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 36,9% σε σχέση με πέρυσι.

Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,4% στα 1,02 δισ. κιβώτια και τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις κατά 5,6% στα 3,213 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, που χαρακτηρίζονται από αύξηση του όγκου πωλήσεων και των εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο και στους τρεις τομείς δραστηριότητάς μας. Είναι επίσης πολύ ικανοποιητικό να βλέπουμε την αύξηση των εσόδων να μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση του περιθωρίου κέρδους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η στρατηγική μας σχετικά με την αξιοποίηση των παγίων μας και τη βελτίωση της κερδοφορίας μέσω της λειτουργικής μόχλευσης είναι ισχυρή και αποδίδει καλά αποτελέσματα.

Είμαστε σε καλό δρόμο για την αύξηση των εσόδων και του περιθωρίου κέρδους, με τον οργανισμό ενδυναμωμένο από την πρόοδο που έχουμε επιτύχει σε σχέση με τους χρηματοοικονομικούς μας στόχους για το 2020».

Οι επιχειρηματικές προοπτικές

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Coca Cola HBC, «Η εξαιρετική πρόοδος που έχουμε σημειώσει το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι ενθαρρυντική. Οι υποκείμενες τάσεις στις αγορές μας θα ενισχυθούν από τα ισχυρά μας προγράμματα για το υπόλοιπο του έτους. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι καλές τάσεις σε σχέση με τον όγκο πωλήσεων θα συνεχιστούν στο δεύτερο εξάμηνο, με μία επιτάχυνση στον τομέα των αναπτυσσόμενων αγορών

Μετά από ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό πρώτο εξάμηνο σε σχέση με την αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, αναμένουμε την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στις αναδυόμενες αγορές, ο ρυθμός αύξησης θα επιβραδυνθεί λόγω της συνδυασμένης επίδρασης των αυξήσεων τιμών που πραγματοποιήσαμε το 2017 και το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Οι αναπτυγμένες αγορές αναμένεται να ακολουθήσουν μια πιο θετική πορεία στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ οι αναπτυσσόμενες αγορές συνεχίζουν την πορεία σταδιακής επιβράδυνσης.

Κατά το διάστημα αυτό, επωφεληθήκαμε από τις ευνοϊκές ισοτιμίες Ρωσικού Ρουβλιού/Δολαρίου ΗΠΑ και αντισταθμίσαμε ένα σημαντικό μέρος της έκθεσής μας στο Ρούβλι. Επιπλέον, η σημαντική υποτίμηση του Νάιρα Νιγηρίας που αναμέναμε κατά την ανακοίνωση των προβλέψεών μας περί συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν πραγματοποιήθηκε. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων και λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση των θέσεων αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου και τις τρέχουσες ισοτιμίες, πιστεύουμε ότι η καθαρή επίδραση από τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα αποτελέσματά μας για το σύνολο του έτους θα είναι ουδέτερη. Αυτό συγκρίνεται με την προηγούμενη εκτίμησή μας για αρνητικό αντίκτυπο ύψους €15 εκατ. στα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη.

Στο πρώτο εξάμηνο, το κόστος των πρώτων υλών διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, το κόστος πρώτων υλών ανά κιβώτιο κατέγραψε αύξηση 2,4%. Καθώς προχωράμε στο έτος, αναμένουμε την αύξηση του κόστους πρώτων υλών λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και του αντικτύπου τους στη ρητίνη PET, καθώς και των υψηλότερων τιμών αλουμινίου. Συνυπολογίζοντας τον αντίκτυπο του υψηλότερου μεριδίου έτοιμων προϊόντων στο χαρτοφυλάκιο, αναμένουμε αύξηση του κόστους πρώτων υλών ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό στο σύνολο του έτους σε σύγκριση με την εκτίμηση για υψηλό μονοψήφιο ποσοστό που είχαμε θέσει προηγουμένως.

Καθώς τα έσοδά μας από πωλήσεις αυξάνονται, επωφελούμαστε από την υιοθέτηση μιας πειθαρχημένης προσέγγισης στη μείωση του λειτουργικού κόστους εδώ και αρκετά χρόνια. Βοηθούμενοι από τη λειτουργική μόχλευση της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων μας, αναμένουμε να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε μείωση των λειτουργικών εξόδων ως ποσοστό των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε ετήσια βάση.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώσαμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των χρηματοοικονομικών μας στόχων για το 2020. Για το επόμενο διάστημα, συνεχίζουμε να αναμένουμε αύξηση του όγκου πωλήσεων και βελτίωση των τιμών/μείγματος σε σχέση με πέρυσι, καθώς και ευνοϊκότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες και κόστος πρώτων υλών. Συνολικά, όλα αυτά τα στοιχεία μας οδηγούν στην πρόβλεψη καλύτερων εσόδων και περιθωρίου κέρδους για το 2017 σε σχέση με τις εκτιμήσεις μας στην αρχή του έτους».

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, οι πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενίσχυση της λειτουριγκής αποδοτικότητας παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες, ενώ για το 2017 έχουν εντοπιστεί πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης ύψους περίπου €26 εκατ. 

 ****Αναλυτικά τα αποτελέσματα α' εξαμήνου της Coca Cola HBC επισυνάπτονται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v