Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Η... αδελφή της CMEC όχημα εισόδου Κινέζων στην ενέργεια

Η επέκταση στα δυτικά Βαλκάνια καθώς και ο εγχώριος τομέας των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και ο εξοπλισμός φωτισμού τα πεδία συνεργασίας της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με την «SUMEC Group».

ΔΕΗ: Η... αδελφή της CMEC όχημα εισόδου Κινέζων στην ενέργεια

Ένα άλλο όχημα... μετά το «φρένο» της συνεργασίας της CMEC με τη ΔΕΗ στις λιγνιτικές μονάδες χρησιμοποιούν οι Κινέζοι για να εισέλθουν στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας αλλά κυρίως στα γειτονικά κράτη.

Ο λόγος για την αδελφή εταιρία της CMEC, την SUMEC Group που δραστηριοποιείται από τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας, την κατασκευή μεγάλων εξειδικευμένων ενεργειακών έργων, και μηχανημάτων για κηπουρική, ηλεκτρικών εργαλείων, μέχρι και στα υφάσματα και την ένδυση, όπως και στα ναυπηγικά έργα.

Οι CMEC και SUMEC Group ανήκουν στον μεγάλο κινεζικό όμιλο China National Machinery Industry Corporation (SINOMACH) o οποίoς ιδρύθηκε το 1978.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε χθες στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, ανάμεσα στη «ΔEΗ Ανανεώσιμες» και την SUMEC φυσικά δεν θα αφορά τα ναυπηγικά έργα ή την παραγωγή ηλεκτρικών εργαλείων αλλά τις ΑΠΕ, την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, οι Κινέζοι θέλουν να επενδύσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στα δυτικά Βαλκάνια, όπου η «ΔEΗ Ανανεώσιμες», εισέρχεται όπως στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη FYROM.

Η θυγατρική της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την είσοδο τους σε αυτές τις αγορές μέσα από την ανάπτυξη κοινών έργων. Πιο συγκεκριμένοι τομείς και έργα όπου οι δύο εταιρίες επιδιώκουν επίσης στην Ελλάδα, είναι η κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, ο εξοπλισμός για φωτισμό στο δημόσιο και τις επιχειρήσεις, καθώς και το net metering.

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr, ότι το πρώτο απτό δείγμα της συνεργασίας ανάμεσα στις «ΔEΗ Ανανεώσιμες» και «SUMEC» θα φανεί εντός του 2017, ενώ μεγάλο ατού των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αποτελεί και η κρατική εταιρεία ασφάλισης επενδύσεων στο εξωτερικό της Κίνας η SINOSURE (China Export & Credit Insurance Co). Στελέχη της «ΔEΗ Ανανεώσιμες» εξηγούν πως η συγκεκριμένη επιχείρηση ανοίγει το δρόμο για χρηματοδότηση καθώς αναλαμβάνει την ασφάλιση έργων παρέχοντας σημαντικές εγγυήσεις σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ένα από τα μεγάλα projects που θέλει η ελληνική εταιρία να υλοποιήσει είναι κι εκείνο της κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στην Κοζάνη, όπως είχε προαναγγείλλει με συνέντευξη του στο Euro2day.gr στις 12 Ιουλίου ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔEΗ Ανανεώσιμες» Ηλίας Μοναχολιάς.

Ωστόσο, πηγές σημειώνουν ότι το έργο αυτό έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να αναπτυχθεί καθώς εκκρεμούν αδειοδοτήσεις κ.λπ.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο εταιριών δείχνει ουσιαστικά και την βούληση της ΔΕΗ να εισέλθει σε άλλους τομείς από αυτούς που γνωρίζαμε, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η ανάγκη της μείωσης του μεριδίου της στην αγορά έκανε την επιχείρηση να λάβει και αποφάσεις όπως της τροποποίησης του καταστατικού της, ώστε να μπει και στους τομείς των ενεργειακών υπηρεσιών, της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και της παραγωγής ενέργειας από αστικά απόβλητα και αφαλατώσεις με ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό η ΔEΗ, μέσω της «ΔEΗ Ανανεώσιμες», θα επιδιώξει να ανακτήσει πωλήσεις που θα χάσει με τη μείωση της θέσης της στην παραγωγή κι εμπορία ρεύματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v