Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: Πώς βγήκε «κουστούμι» 500 εκατ. λόγω ακινήτων!

Γιατί η τράπεζα πήρε πρόσθετες προβλέψεις 500 εκατ. στο β' τρίμηνο. Με discount 32% υπολογίζει πλέον τη ρευστοποιήσιμη αξία των εξασφαλίσεών της επί ακινήτων. Διπλασιάστηκε η εκτίμηση για τον μέσο χρόνο είσπραξης. Τι θα γίνει αν αυξηθεί ή μειωθεί η έκπτωση κατά 5%.

Τράπεζα Κύπρου: Πώς βγήκε «κουστούμι» 500 εκατ. λόγω ακινήτων!

«Κουστούμι» πρόσθετων προβλέψεων, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, έβγαλε για την Τράπεζα Κύπρου ο επαναπροσδιορισμός, σε ανοικτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των παραδοχών της για το ύψος και τον μέσο χρόνο των εισπράξεων από ρυθμίσεις ή εκποιήσεις δανείων με υποθήκες επί ακινήτων.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου, οι πρόσθετες προβλέψεις, που επιβάρυναν τα αποτελέσματα του β' τριμήνου, ήλθαν λόγω της εισαγωγής επιπρόσθετων εκπτώσεων στη ρευστοποιήσιμη αξία των εξασφαλίσεων και της επέκτασης της περιόδου ανάκτησης των εξασφαλίσεων.

Ειδικότερα, η τράπεζα υπολόγισε ότι οι εισπράξεις της από ενυπόθηκα δάνεια θα γίνουν, κατά μέσο όρο, με έκπτωση (discount) 32% επί της τρέχουσας αγοραίας αξίας των υποθηκευμένων ακινήτων. Με την παραπάνω υπόθεση προχώρησε στον σχηματισμό πρόσθετων -συλλογικών- προβλέψεων, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για εντυπωσιακή αναθεώρηση, εντός διαστήματος μόλις έξι μηνών. Στις οικονομικές καταστάσεις του 2016, η Κύπρου είχε υπολογίσει μέση μείωση τιμής μόλις 10% για τα ενυπόθηκα ακίνητα, η τρέχουσα αγοραία αξία των οποίων είχε μειωθεί ή δεν είχε μεταβληθεί.

Επιπρόσθετα, διπλασιάστηκε ο εκτιμώμενος μέσος χρόνος είσπραξης από τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, ο οποίος ανέρχεται πλέον στα 6 έτη. Στις 31.12.2016 η Κύπρου είχε υπολογίσει τις συλλογικές προβλέψεις της, με μέσο χρόνο είσπραξης τα 3 έτη, εξαιρουμένων των πελατών της Υπηρεσίας Ανάκτησης Χρεών, για τις εξασφαλίσεις των οποίων χρησιμοποιήθηκε ως εκτίμηση μέσος χρόνος είσπραξης 6 ετών.

Η τράπεζα θεωρεί ότι οι παραπάνω αλλαγές ολοκληρώνουν τον εποπτικό διάλογο με την ΕΚΤ για το εν λόγω θέμα. Ο σχηματισμός πρόσθετων προβλέψεων αύξησε τον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 48% στις 30 Ιουνίου 2017. Η διοίκηση της Κύπρου, δε, εκτιμά ότι ο δείκτης κάλυψης θα ξεπεράσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 50% μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι η Κύπρου έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό πώλησης για χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της μέσω κατασχέσεων ή συμφωνιών ανταλλαγής χρέους (debt for property swaps). Χωρίζονται, δε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έξι μικρότερα χαρτοφυλάκια, ανάλογα με τη χρήση ή τη δυνατότητα αξιοποίησής τους.

Τι δείχνει η ανάλυση ευαισθησίας

Η τράπεζα έχει προβεί σε ανάλυση ευαισθησίας σε συγκεκριμένες παραδοχές στην απομείωση δανείων, σχετικά με το δανειακό χαρτοφυλάκιο στην Κύπρο με ημερομηνία αναφοράς 30 Ιουνίου 2017. Η επίδραση στις προβλέψεις αν αυξηθεί ή μειωθεί ο μέσος χρόνος είσπραξης απαιτήσεων ή το ποσοστό έκπτωσης κατά 5% είναι σημαντική.

Αν για παράδειγμα ο μέσος χρόνος είσπραξης των εξασφαλίσεων από υποθήκες αυξηθεί κατά ένα χρόνο (σ.σ. διαμορφωθεί στην 7ετία), θα απαιτηθούν πρόσθετες προβλέψεις ύψους 128 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, αν η Κύπρου πετύχει να εισπράξει με μέσο χρόνο τα 5 έτη, θα οδηγηθεί σε ανάκτηση προβλέψεων ύψους 137 εκατ. ευρώ.

Αν η μέση έκπτωση από 32% ανέλθει στο 37% για όλους τους πελάτες, θα απαιτηθούν πρόσθετες προβλέψεις 133 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, αν μειωθεί στο 27%, θα υπάρξει ανάκτηση προβλέψεων 134 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v