Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛ.ΠΕ: Προτεραιότητα για το 2017 το «ενισχυμένο μέρισμα»

Οι αυξημένες ελεύθερες ταμειακές ροές των 230 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο δίνουν το περιθώριο διανομής ενισχυμένου μερίσματος, υπαινίχθηκε η διοίκηση του ομίλου στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

ΕΛ.ΠΕ: Προτεραιότητα για το 2017 το «ενισχυμένο μέρισμα»

Ενισχυμένο μέρισμα στους μετόχους των Ελληνικών Πετρελαίων για το 2017 υπαινίχθηκε η διοίκηση του ομίλου, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές μετά τα οικονομικά αποτελέσματα β' τριμήνου.

Ένα σημαντικό μέρος των αυξημένων ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 230 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην conference call, θα μπορούσε να διατεθεί σε ενισχυμένο μέρισμα. Ποσό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί, όπως εκτιμά η διοίκηση, σε τόκους και πληρωμές δανείων, γύρω στα 10 εκατ. ευρώ σε φόρους και το υπόλοιπο θα μπορούσαν να καρπωθούν οι μέτοχοι των ΕΛ.ΠΕ.

Ο όμιλος ουσιαστικά σηματοδοτεί μία αλλαγή στάσης που τηρούσε μέχρι τώρα κι έδινε προτεραιότητα στην αποπληρωμή δανεισμού. Κρίνει ότι ο καθαρός δανεισμός θα κινηθεί στα επίπεδα των 1,5 με 1,6 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ευνοείται από τις επιδόσεις που πέτυχαν τα διυλιστήρια, μια και η παραγωγή ανέβηκε στο εξάμηνο στα 7,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έναντι 7,2 εκατομμύρια το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και 5,7 εκατ. το 2015. Επιπλέον οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν στα 8,2 εκατ. τόνους έναντι 7,4 εκατομμυρίων το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ τα 4,5 εκατομμύρια κατευθύνθηκαν σε ξένες αγορές. Οι τελευταίες αποτελούν το 55% των συνολικών πωλήσεων.

Στην εσωτερική αγορά, ενισχυμένες ήταν κατά 20% οι πωλήσεις ναυτιλιακών καυσίμων και κατά 19% των αεροπορικών. Ανοδικά κινήθηκαν και οι βιομηχανικές πωλήσεις. Τα μεγέθη αυτά δείχνουν και τη θετική στροφή της οικονομίας λόγω του τουρισμού αλλά και της επανεκκίνησης της δραστηριότητας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αντίθετα μείωση κατά 3% παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις (καυσίμων κίνησης) στην εσωτερική αγορά, με όλα τα προϊόντα να κινούνται πτωτικά.

Το «καλάθι» προμήθειας αργού πετρελαίου των ΕΛ.ΠΕ παρέμεινε διευρυμένο και στο δεύτερο τρίμηνο. Στα αξιοσημείωτα είναι η μεγαλύτερη αύξηση εφοδιασμού από τη Λιβύη, στο 8% έναντι 2% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι υπόλοιπες πηγές είναι μεταξύ άλλων η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, η Αίγυπτος κ.λπ.

Σημαντική εξέλιξη που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων είναι και η επαναλειτουργία του διυλιστηρίου της Ελευσίνας. Η ζημιά που σημειώθηκε στις 10 Ιουλίου αξιοποιήθηκε... από τη διοίκηση και για τη διενέργεια εκτεταμένης συντήρησης των εγκαταστάσεων. Οι υπολογισμοί θέλουν την πλήρη λειτουργία στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Στα ενδιαφέροντα σημεία των θετικών εξελίξεων που προσδοκά ο όμιλος για το δεύτερο εξάμηνο είναι ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, αλλά και η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δύο μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι συμμετέχει μαζί με την Total και την ExxonMobil.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v