Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακές τράπεζες: «Βουνό» ακόμη τα προβλήματα των NPLs

Μετά την Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Alpha Bank ακολουθούν πολιτική εγγραφής αυξημένων προβλέψεων. Τα «δύσκολα» του Συνεργατισμού και οι πιθανές παρενέργειες από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2018.

Κυπριακές τράπεζες: «Βουνό» ακόμη τα προβλήματα των NPLs

Παρά την ταχεία ανάκαμψη που σημειώνει κατά τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία (ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων φέτος, με το ΑΕΠ να αναμένεται γύρω στο 3,5% και τις τιμές ακινήτων να ανακάμπτουν), συνεχίζονται τα προβλήματα των τραπεζών σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι υψηλές προβλέψεις στις οποίες προχώρησαν οι τοπικές τράπεζες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, εκπλήσσοντας μάλλον αρνητικά επενδυτές και αναλυτές.

Η Τράπεζα Κύπρου για παράδειγμα σημείωσε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο κέρδη προ προβλέψεων 256 εκατ. ευρώ (280 εκατ. πέρυσι), πλην όμως λόγω των αυξημένων προβλέψεων, το τελικό αποτέλεσμα υποχώρησε από τα +84 στα -540 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες εξελίξεις έχουμε και στην Ελληνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας έσπευσε να ανακοινώσει την εγγραφή προβλέψεων 51 εκατ. μόνο κατά το β’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι εξαμηνιαίες ζημίες να αναμένεται ότι θα υπερβούν τα 30 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank Κύπρου σημείωσε κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς λειτουργικά κέρδη 15,4 εκατ. ευρώ (+3,4 εκατ. πέρυσι), πλην όμως το τελικό αποτέλεσμα έκλεισε με ζημία -27,3 εκατ. (κέρδη 7,6 εκατ. πέρυσι) εξαιτίας της εγγραφής υψηλότερων προβλέψεων.

Στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα επίσης, το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων έχει «μείνει πίσω», με αποτέλεσμα η κυπριακή κυβέρνηση να προσανατολίζεται: α) Στη διαχείριση των δανείων αυτών από την ισπανική Altamira, που φέρεται να διαθέτει σχετική εμπειρία στο μέτωπο αυτό, β) Στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας μέσα από ΑΜΚ και προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή (ή και στρατηγικών επενδυτών), πριν οι μετοχές του κράτους διανεμηθούν δωρεάν στους πελάτες του Συνεργατισμού και η ΣΚΤ εισέλθει στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Σε πολύ καλύτερη θέση βρίσκεται η Eurobank Cyprus, όχι μόνο λόγω του κερδοφόρου αποτελέσματος που δημοσίευσε (+23,5 εκατ. από +38,1 εκατ. πέρυσι) αλλά κυρίως λόγω των πολύ μικρότερων σχετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει (περισσότερο αμυντικό και προσεγμένο χαρτοφυλάκιο δανείων).

Παρά το γεγονός ότι παράγοντες του κλάδου υπεραμύνονται σθεναρά των κεφαλαιακών επαρκειών των τραπεζών, η εγγραφή υψηλών προβλέψεων από τα επιτελεία των τοπικών χρηματοπιστωτικών ομίλων αφενός δείχνει τη μεγάλη δυσκολία του θέματος της διαχείρισης των NPLs ακόμη και σε μια οικονομία που «τρέχει» και αφετέρου αποσκοπεί στην απόκτηση ευελιξίας προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι πωλήσεις και τα «κουρέματα» δανείων.

Από την άλλη πλευρά επίσης, δεν περνά απαρατήρητο από τους παράγοντες της αγοράς ότι στις αρχές του 2018 θα διεξαχθούν στην Κύπρο οι προεδρικές εκλογές και πως οι τράπεζες δεν θα λείπουν από τα προγράμματα και τις ομιλίες των υποψήφιων προέδρων.

Είναι λοιπόν πιθανόν να ακουστούν διάφορα περί αποζημιώσεων των «κουρεμένων» καταθετών και ομολογιούχων τραπεζών, όπως επίσης και για μέτρα περαιτέρω προστασίας των «κόκκινων» δανειοληπτών από τις τράπεζες.

Φυσικά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τέτοιες ρυθμίσεις θα μετατραπούν μελλοντικά σε νόμους του κράτους, ωστόσο είναι ενδεχόμενο να «δημιουργήσουν κλίμα» που θα δυσκολέψει το έργο των τραπεζών στο μέτωπο των κόκκινων δανείων για κάποιους μήνες.

Αρκετά πράγματα θα κριθούν και από την τελική λίστα των υποψηφίων, καθώς και από τις δημοσκοπικές διαφορές που θα διαμορφωθούν όταν ξεκινήσουν οι σχετικές μετρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v