Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Αύριο η short list για ΔΕΣΦΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη συνεδριάζει το Δ.Σ. του Ταμείου, για να αποφασίσει ποιοι επενδυτές θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.

ΤΑΙΠΕΔ: Αύριο η short list για ΔΕΣΦΑ

Αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί να συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, με τα μέλη του να αποφασίζουν επί των εισηγήσεων των συμβούλων ως προς το ποιες κοινοπραξίες περνούν στην τελική ευθεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, αλλά και ως προς το ποιες κόβονται.

Βέβαια, μετά την ανακοίνωση της short list αναμένεται, λένε πηγές της αγοράς, να ξεκινήσει ένας γύρος «γάμων» μεταξύ των επενδυτών που πήραν το «πράσινο φως» κι εκείνων που δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετέχοντας μόνοι τους στον διαγωνισμό και κυρίως δεν ήταν πιστοποιημένοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που αναμένουν τα αποτελέσματα της short list είναι η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι SnamS.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie. Οι τρεις πρώτοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Το δεύτερο σχήμα είναι διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A.

Έτερος διεκδικητής είναι η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS), η οποία διευθύνεται από τον Δημήτρη Αγουρίδη, ενώ επιτελική θέση έχει ο Αγγελος Αγγέλου. H εταιρία έχει έδρα τις ΗΠΑ και παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες σε σχέση με τις οπτικές ίνες, τους αγωγούς αερίου, τα ηλεκτρικά καλώδια και άλλες εγκαταστάσεις. Θα λειτουργήσει ως οικονομικός και χρηματοπιστωτικός εταίρος σε κοινοπραξία που αναμένεται να συσταθεί, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έχει δώσει στο Ταμείο.

Από το Κατάρ έρχεται η Powerglobe LLC, η οποία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Η εταιρία έχει σαν στόχο να χρησιμοποιήσει το χρηματοοικονομικό κέντρο του Κατάρ για να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε καταριανές και διεθνείς εταιρίες και κυβερνητικούς οργανισμούς που ενδιαφέρονται για έργα παραγωγής ενέργειας από αέριο και LNG στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Επίσης στον διαγωνισμό συμμετέχει και η επενδυτική Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή θυγατρική της Macquarie Group Limited και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων σε υποδομές. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δίκτυα μεταφοράς και διανομής αερίου. Η Macquarie έχει πλειοψηφικό μερίδιο στη Societa Gasdotti Italia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v