Τελεσίγραφο από Eldorado για αδειοδότηση ως 21 Σεπτέμβρη

Αν δεν πάρουμε τις άδειες σταματάμε, δηλώνει ο CEO αλλά εκτιμά ότι θα υπάρξει διάλογος. Η εταιρεία δεν έχει μάθει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες, κατήγγειλε ο Γ. Σταθάκης. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η επίθεση της κυβέρνησης κατά Μητσοτάκη.

Τελεσίγραφο από Eldorado για αδειοδότηση ως 21 Σεπτέμβρη

Μαστίγιο και καρότο... από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold για τις επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος Τζ. Μπερνς (φωτ.) έδωσε προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου του 2017 για την έκδοση των αναγκαίων αδειών: «Ως συνέπεια της μη έκδοσης αδειών, καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα. Η προθεσμία της Eldorado Gold για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας λήγει στις 21 Σεπτεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «αν γνωρίζαμε τις καθυστερήσεις, δεν θα επενδύαμε».

Από την άλλη μεριά, όμως, ο κ. Μπερνς ανελλιπώς εξέφραζε την αισιοδοξία του πως η επένδυση θα υλοποιηθεί, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση. Απέφυγε να απαντήσει για το αν η εταιρία θα αποχωρήσει τελικά από τη χώρα, ενώ σε ερώτηση αν η Eldorado Gold δεν λάβει τις άδειες, είπε ότι θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να δικαιωθεί.

Η εταιρία από το 2012 επενδύει κάθε χρόνο 200 εκατ. δολάρια

Σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, η Eldorado Gold έχει επενδύσει 2 δισ. δολάρια για την απόκτηση των έργων και από το 2012, πάνω από 1 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της καναδικής εταιρίας, υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, η μη έγκριση της ΜΠΕ για το έργο του Περάματος, και δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο της διαιτησίας.

Ο κ. Μπερνς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά εγώ πώς μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας, πολλοί από τους οποίους είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ότι αυτό όντως ισχύει, όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;».

Επίσης σημείωσε: «Δεν έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ο ίδιος ακόμη κατήγγειλε: «Εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μιας ατζέντας που επιβάλλεται από μια ηχηρή μειονότητα. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να στηριχτεί στις ισχύουσες διατάξεις και νόμους και να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά σχέδια».

Σταθάκης: Προφανώς δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες

Προ των δηλώσεων από τη διοίκηση της Eldorado Gold, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη έσπευσε να απαντήσει κατηγορώντας την εταιρεία και τονίζοντας ότι οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας.  Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επιτίθενται στην αντιπολίτευση και σημειώνουν «ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρίας».

Η ανακοίνωση του Γ. Σταθάκη αναφέρει: 

Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει:

Πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.

Δεύτερον, η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων.

Εκ των πραγμάτων, το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της.

Στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το Υπουργείο. Το Υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας, όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο, το Υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο, μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας, προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.

Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη.

Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Μητσοτάκης: Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα

«Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” οδηγούνται στην ανεργία. Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά», τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανακοίνωσή του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα, η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της. Η κυβέρνηση, με τον γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους, ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας.

Όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές. Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων.

Καλώ την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και να μεταβάλει τη στάση της. Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύομαι ότι η δική μου κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους. Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις», καταλήγει.

Καμμένος για Eldorado: Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι

Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της Eldorado από την Ελλάδα αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία, υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες που θα πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν θα υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Το σχόλιο Κικίλια για Eldorado

«Λυπάμαι που θα το πω, αλλά από το στόμα του πρωθυπουργού ειπώθηκαν τόσα και τέτοια ψέματα που ντράπηκαν οι λέξεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Οπως είπε, «το επενδυτικό κρεσέντο έρχεται να γίνει αποχώρηση για την Eldorado και η Ελληνικό ΑΕ αναμένεται να μπλοκαριστεί ως επένδυση για λόγους αρχαιολογικούς. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στους εργαζόμενους τόνισε πως εμείς στηρίζουμε καθαρά και χωρίς αστερίσκους τις επενδύσεις και εννοείται και την επένδυση στις Σκουριές».

Παρέμβαση Τσίπρα για Eldorado ζητά ο Θ. Φέσσας

Δημόσια έκκληση στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς της κυβέρνησης να συναντηθούν με την ηγεσία της Eldorado Gold που βρίσκεται στην Ελλάδα και να δώσουν πολιτική λύση έστω και την ύστατη ώρα, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Μιλώντας στον ΣKAΪ, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό θέμα» την ανακοίνωση αναστολής των επενδύσεων αξίας 3 δισ. δολαρίων από την Eldorado Gold και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συναντήσει ο ίδιος τη διοίκηση της καναδικής εταιρείας, ενώ είπε ότι ο ΣΕΒ προτίθεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

«Αν τους ακούσουμε, μπορεί να βρεθεί τρόπος για πολιτική διευθέτηση του θέματος, έστω και την ύστατη ώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Γεννηματά: Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με ευθύνη Τσίπρα

Οπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά: «2.500 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει… μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα. Καλούμε την ύστατη στιγμή την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Θεοδωράκης για Eldorado: Να αλλάξει μυαλά η κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση για την αναστολή επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Οπως δήλωσε: «Οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική.

Τα ατέλειωτα πηγαινέλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα. Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά».

Μαντάς για Eldorado: Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμο πλαίσιο

Ως «σήμα επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης και τελικής διαπραγμάτευσης» χαρακτήρισε ο Χρ. Μαντάς την ανακοίνωση της Eldorado για την επένδυσή της και την αναστολή λειτουργίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως πρόκειται, με σκακιστικούς όρους, για μια «κίνηση επιθετικής στρατηγικής» και διερωτήθηκε γιατί, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαιτησία με το Δημόσιο, αποφάσισε να κάνει, σε αυτή τη συγκυρία, αυτή την κίνηση.

«Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια» σημείωσε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και τι προβλέπεται από τους νόμους και το Σύνταγμα τους κράτους».

Χρήστος Κολώνας x.kolonas@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus