Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλο γαλλικό deal στις ΑΠΕ με άρωμα ελληνικό...

Το 23% της EREN RE του Έλληνα επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου περνά στην Total, η οποία μπαίνει δυναμικά στις ΑΠΕ. Στα 237,5 εκατ. ευρώ το ποσό με το οποίο θα μπει μέσω ΑΜΚ η Total. Σε Total Eren μετονομάζεται η γαλλική επιχείρηση των ΑΠΕ.

Μεγάλο γαλλικό deal στις ΑΠΕ με άρωμα ελληνικό...

Στη γαλλική πολυεθνική EREN RE που δραστηριοποιείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και έχει ιδρυθεί από τον Έλληνα επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου (φωτ.) μπήκε ο ενεργειακός κολοσσός Total.

Όπως ανακοινώθηκε, η Total αποκτά το 23% της EREN RE, η οποία διαθέτει από το 2013 παρουσία και στην Ελλάδα, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 237,5 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών προβλέπει επίσης ότι η Total θα αποκτήσει και τον έλεγχο της EREN RE μετά από πέντε χρόνια, ενώ με τον τρόπο αυτό ο ενεργειακός κολοσσός διεισδύει πιο δυναμικά στην αγορά των ΑΠΕ.

Η EREN RE, η οποία ιδρύθηκε το 2012, έχει αναπτύξει μια διαφοροποιημένη βάση περιουσιακών στοιχείων (κυρίως αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική), που αντιπροσωπεύουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 650 MW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή. Η φιλοδοξία της εταιρίας είναι να επιτευχθεί συνολική εγκατεστημένη ισχύς άνω των 3 GW εντός πέντε ετών. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έχει αναλάβει η Total θα επιτρέψει στην EREN RE να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, για να επιταχύνει την ανάπτυξή της τα προσεχή έτη.

Στην Ελλάδα, η EREN RE του Πάρη Μουράτογλου δραστηριοποιείται μέσω της EREN Hellas και διαχειρίζεται φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 156,90 MW.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Pouyanne σημειώνει αναφορικά με το deal: «Η Total ενσωματώνει την κλιματική πρόκληση στη στρατηγική της και επιδιώκει τη σταθερή ανάπτυξη των επιχειρήσεων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, ιδίως όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συνεργαζόμενοι με την EREN RE, εκμεταλλευόμαστε μια ομάδα που έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και επενδύουμε σε ένα asset για να επιταχύνουμε την κερδοφόρα ανάπτυξή μας σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, καλωσορίζουμε την Total Eren στο Total Group!» είπε ο ισχυρός άντρας της Total, ο οποίος είχε βρεθεί και στην Αθήνα συνοδεύοντας τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

«Η δυναμική της EREN RE θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και θα μας οδηγήσει στην αγορά αιολικής ενέργειας. Η συμφωνία με την EREN RE αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας να επιτύχουμε 5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε 5 χρόνια», σχολίασε ο Philippe Sauquet, πρόεδρος του τμήματος Αερίου, ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας.

«Σύμφωνα με την ολοκληρωμένη στρατηγική του Ομίλου κατά μήκος των αλυσίδων αξίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, επαναπροσδιορίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ της παραγωγής με τη SunPower και της παραγωγής ενέργειας με την EREN RE. Σήμερα θέλουμε να προσφέρουμε στην εταιρεία υψηλού δυναμικού τα μέσα για να φτάσουμε σε ένα νέο επίπεδο και να υποστηρίξουμε τις φιλοδοξίες της για διεθνή ανάπτυξη».

Ο Πάρης Μουράτογλου, πρόεδρος της EREN RE, δήλωσε: «Αυτή η στρατηγική συμφωνία μάς επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ένα σημαντικό ενεργειακό παράγοντα, με τον οποίο έχουμε έντονη επιθυμία ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα φιλόδοξο μακροπρόθεσμο όραμα. Παγκοσμίως και η δύναμη του Ομίλου Total στις διεθνείς αγορές αντιπροσωπεύει έναν τεράστιο παίκτη».

Ο κ. David Corchia, διευθύνων σύμβουλος της EREN RE, πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις Bpifrance, Next World, Tikehau και FFP που μας συνοδεύουν από το 2015 και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μαζί με έναν παγκόσμιο ενεργειακό κύριο. Θα διατηρήσει τη διοικητική αυτονομία που έχει κάνει την επιτυχία της από την ίδρυσή της, ιδιαίτερα την ευελιξία της, την ευελιξία και την ταχύτητα των στρατηγικών αποφάσεων και την υλοποίησή τους. Χάρη στους μετόχους μας, η εταιρεία, η οποία ήταν ήδη ένας από τους καλύτερους κεφαλαιοποιημένους παίκτες στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα επωφεληθεί από την αύξηση των οικονομικών δυνατοτήτων για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες τους. Αυτή η συμμαχία είναι πλήρως σύμφωνη με το μακροπρόθεσμο όραμά μας: να μετατρέψουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο σε κορυφαίο βιομηχανικό όμιλο σε διεθνές επίπεδο».

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού.

Η συμμετοχή της Total στην EREN RE συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου για τις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα, η EREN RE, η οποία θα μετονομαστεί σε Total Eren μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα επιτρέψει στην Total να εισέλθει στην κατηγορία παραγωγής αιολικής ενέργειας. Η ανάπτυξη της επιχείρησης ηλιακής γεωργίας της EREN RE θα επικεντρωθεί κυρίως στις αναδυόμενες χώρες όπου η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται.

Η Total δραστηριοποιείται στην ηλιακή ενέργεια από το 2011 ως κύριος μέτοχος της SunPower. Το 2017, ο Όμιλος ίδρυσε και τη δική του θυγατρική, τη Total Solar, για την ανάπτυξη ηλιακών σταθμών στις ανεπτυγμένες χώρες και διανομής ηλιακών συστημάτων για βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες (B2B). Η SunPower, η οποία κατασκευάζει και εμπορεύεται τα πιο αποδοτικά φωτοβολταϊκά πάνελ παγκοσμίως, θα επικεντρώσει τις αναπτυξιακές της δραστηριότητες στη διανεμημένη παραγωγή στις αγορές B2C και B2B στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η EREN RE, η οποία ιδρύθηκε το 2012, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αιολικών, ηλιακών και υδραυλικών στοιχείων ενεργητικού που αντιπροσωπεύουν εγκατεστημένη μεικτή χωρητικότητα 650 MW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή παγκοσμίως. Η εταιρεία αναπτύσσει επί του παρόντος πολυάριθμα έργα στην AsiaPacific, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Στόχος της είναι η επίτευξη καθαρής εγκατεστημένης δυναμικότητας τουλάχιστον 3 GW έως το 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v