Ζημίες για τη Nestle Ελλάς λόγω της μεταφοράς του παγωτού

Αν και ο κύκλος εργασιών και τα EBITDA κατέγραψαν αύξηση, η μεταφορά της δραστηριότητας του παγωτού στη νέα εταιρεία Froneri, είχε καταλυτική επίδραση στην οικονομική χρήση του 2016, «οδηγώντας» τη σε ζημίες 89 εκατ. ευρώ.

Ζημίες για τη Nestle Ελλάς λόγω της μεταφοράς του παγωτού

Μικρή αύξηση στον κύκλο εργασιών, αλλά μεγάλες μετά φόρων ζημίες κατέγραψε την οικονομική χρήση του 2016 η Nestle Ελλάς, με αποτέλεσμα να απαιτείται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Όπως αποτυπώνεται στον ισολογισμό της, το 2016 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 372,9 εκατ. ευρώ έναντι 365,4 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκε στα 52,3 εκατ. ευρώ από 34,7 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.

Παρά τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών και των EBIDTA, η εταιρεία κατέγραψε ζημίες μετά φόρων ύψους 89 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 7,6 εκατ. ευρώ το 2015. Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στο γεγονός κατά τη χρήση του 2016 πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της δραστηριότητας του παγωτού στη νέα εταιρεία Froneri. Η μεταφορά επηρέασε σημαντικά τις οικονομικές καταστάσεις του 2016, καθώς σε αυτές περιλαμβάνεται η διαγραφή της υπεραξίας για τη δραστηριότητα του παγωτού από το 2006 έως το 2011, περίοδο κατά την οποία συγχωνεύθηκε με την Nestle Ελλάς. Έτσι, οι συνολικές ζημίες των προηγούμενων περιόδων για τη δραστηριότητα του παγωτού ανέρχονται στα 87,7 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, λόγω της διακοπτόμενης δραστηριότητας η εταιρεία παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 38,3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920. Για το λόγο αυτό οι μέτοχοι της εταιρείας πρέπει να προχωρήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε η καθαρή θέση της εταιρείας να ανέρχεται σε ποσό το οποίο θα είναι μεγαλύτερο του ½ του μετοχικού κεφαλαίου και να μην συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 47 και 48 του κωδ. Ν. 2190/1920.

Αναφορικά με την διεύρυνση του κύκλου εργασιών και των EBITDA το 2016, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας αυτή οφείλεται στην αύξηση συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως τα μαγειρικά και η σοκολάτα.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αυξημένη κίνηση στην κατηγορία του καφέ κατά το τέλος του έτους, λόγω της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 1/1/2017. Μάλιστα επισημαίνουν, ότι παρά το ισχυρό προωθητικό πλάνο και πρόγραμμα προσφορών που εφαρμόζει η εταιρεία για να εξισορροπήσει το φόρο, ήδη παρουσιάζεται σημαντική αύξηση τιμής και μείωση κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 2017.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v