Η ελληνική εταιρεία που «ντύνει» ουρανοξύστες και... τζαμιά

Στην κορυφή της αγοράς του λευκού μαρμάρου παγκοσμίως αναρριχάται η Παυλίδης, μετά την εξαγορά της σκοπιανής Mermeren. Στα 80 εκατ. ο τζίρος το 2017. Τα σχέδιά της για Λαζαρίδη και ενέργεια.

Η ελληνική εταιρεία που «ντύνει» ουρανοξύστες και... τζαμιά

Την παγκόσμια κορυφή στο λευκό μάρμαρο, με μερίδιο αγοράς γύρω στο 12%, κατακτά η ελληνική εταιρία Παυλίδης Α.Ε. μετά την εξαγορά της σκοπιανής Mermeren.

Η καθετοποιημένη επιχείρηση της Δράμας, που έχει ζωή από το 1980, εξορύσσει και επεξεργάζεται μεταξύ άλλων το ένα από τα τρία καλύτερα στον κόσμο λευκά μάρμαρα. Ο λόγος για το ARISTON, με το οποίο έχει ντύσει ουρανοξύστες της Σιγκαπούρης, όπου στους ορόφους τους στεγάζονται η Facebook και η Yahoo, αλλά και τέσσερις ουρανοξύστες στο Μανχάταν, όπου ένα διαμέρισμα κοστίζει 95 εκατ. δολάρια.

Η Παυλίδης, με την εξαγορά έναντι 72,3 εκατ. ευρώ της εισηγμένης στο σκοπιανό χρηματιστήριο Mermeren, στην οποία έχουν επενδύσει η Goldman Sachs και η Deutsche Bank, αποκτά το δεύτερο καλύτερο μάρμαρο, το SIVEC. Το τρίτο καλύτερο, το CORRARA, παράγεται στη Φλωρεντία.

Η ελληνική εταιρία εξάγει το 95% των προϊόντων της που παράγει από τα λατομεία της Δράμας, της Καβάλας και της Αλβανίας, ενώ αναμένει και τις τελευταίες άδειες για λατομείο στη Βουλγαρία. Για το 2017 προβλέπει κύκλο εργασιών 80 εκατ. ευρώ έναντι 62 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι αγορές όπου τα μάρμαρά της γίνονται ανάρπαστα είναι στην Κίνα, σε χώρες της Ασίας, στις ΗΠΑ και του Περσικού Κόλπου.

Με την εξαγορά της Mermern, την οποία όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος Χριστόφορος Παυλίδης δεν θα βγάλει από το χρηματιστήριο, ετοιμάζεται να αποκτήσει μερίδια και στον αραβικό κόσμο. Το μάρμαρο SIVEC χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή τζαμιών και είναι καλύτερο για εξωτερικούς χώρους.

Η Παυλίδης απασχολεί 400 εργαζόμενους και προσθέτει στο δυναμικό της άλλους 380 της Mermeren. Όπως σημειώνει η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας, δεν πρόκειται να συγχωνεύσει τις εταιρίες που συνολικά έχει, διατηρώντας τες αυτόνομες.

Ενδεικτικό της θετικής πορείας της Παυλίδης είναι και το γεγονός πως πριν το καλοκαίρι διέθεσε έναν έξτρα μισθό στους εργαζόμενούς της. Το μπόνους ανήλθε στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ η έμμεση συνεισφορά στο δημόσιο σε μισθοδοσία, φόρους, εισφορές ανέρχεται σε 30 με 31 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η εταιρία έχει μηδενικό δανεισμό, με εξαίρεση χρηματοδότηση που έλαβε για την καταβολή μέρους του τιμήματος εξαγοράς της Mermeren.

Η διοίκηση της εταιρίας δεν ήθελε να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς την απόκτηση της άλλης μεγάλης επιχείρησης Λαζαρίδης, τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας βγαίνουν σε πλειστηριασμό: «Μας ενδιαφέρει αλλά δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει...» ήταν το λιτό σχόλιο του κ. Παυλίδη. Πάντως έχει συστήσει ειδική ομάδα, η οποία διερευνά κάθε πιθανή ευκαιρία για εξαγορά.

Στον τομέα της ενέργειας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τριετές επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης αιολικών πάρκων 50 MW στη Β. Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v