Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Θα υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα για τις λιγνιτικές μονάδες

«Η ΔΕΗ θα σωθεί και θα παραμείνει πυλώνας του ενεργειακού συστήματος», εκτίμησε ο υπουργός ΠΕΝ και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για καταστροφολογία. «Σε χρεοκοπία οδηγείτε τη ΔΕΗ», καταγγέλλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σταθάκης: Θα υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα για τις λιγνιτικές μονάδες

«Η ΔΕΗ θα σωθεί και πρέπει να σωθεί παραμένοντας ο πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος...», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε επερώτηση 39 βουλευτών της ΝΔ για την οικονομική κατάσταση της μεγαλύτερης επιχείρησης.

Παράλληλα, σε σχέση με την παραχώρηση μονάδων της εταιρίας, εκτίμησε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ θα ολοκληρωθούν ομαλά, παρά τα όσα λένε πως δεν υπάρχουν επενδυτές...».

Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «καταστροφολογία, όπως κάνει και για την οικονομία, η οποία τελικά δεν έχει υπόσταση». Πάντως έσπευσε να διαβεβαιώσει πως «η ΔEΗ θα σωθεί», προσθέτοντας ότι «η πραγματικότητα είναι πως η προσαρμογή στο νέο ενεργειακό τοπίο, το άνοιγμα της αγοράς, έχει δυσκολίες».

Είχαν προηγηθεί τα πυρά των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Σκρέκα και Κωστή Χατζηδάκη σε ό,τι αφορά στην ακύρωση του σχεδίου της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τη «μικρή ΔEΗ» και την εφαρμογή πολιτικής που «οδηγεί από τη μικρή στη μισή, στην τζάμπα ΔEΗ», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «μειώνεται το μερίδιο της εταιρίας από το 90% στο 50%, χωρίς αντάλλαγμα». Ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για «ζοφερή κατάσταση στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας», υποστηρίζοντας πως «αν δεν ήταν τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, η ΔEΗ θα είχε λειτουργικές ζημίες 140 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών μαζί με τις ρυθμίσεις έχει ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ, ενώ στην ομιλία τους και οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι «οδηγούν σε χρεοκοπία την εταιρία».

Στην επικριτική στάση των βουλευτών της ΝΔ προστίθεται και αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος καυτηρίασε απευθυνόμενος προς τον κ. Σταθάκη: «Μικρή ΔEΗ θα λέτε και θα κλαίτε...».

Ομαλά θα ολοκληρωθεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων

Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΝ, υπεραμυνόμενος της πολιτικής της κυβέρνησης για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, απάντησε ότι «ήταν αναπόδραστη εξέλιξη η μείωση του μεριδίου της ΔEΗ από το 90% στο 50%», ενώ σε ό,τι αφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, απέδωσε την επιλογή της κυβέρνησης στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο ίδιος είπε ότι «δύο είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: Η υλοποίηση της δέσμευσης για πώληση λιγνιτικών μονάδων με τρόπο ώστε να μην κινδυνεύσει η οικονομική βιωσιμότητα της ΔEΗ καθώς και η προστασία των υδροηλεκτρικών σταθμών, που αποτελεί το πιο κερδοφόρο κομμάτι της εταιρίας».

«Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με την Κομισιόν για τις λιγνιτικές μονάδες», σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, διαβεβαιώνοντας ότι «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά παρά τα όσα ακούγονται ότι δεν υπάρχουν επενδυτές. Θα προσελκύσουμε ικανοποιητικό τίμημα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει η παραγωγή, με τη ΔEΗ να έχει 50% και τον ανταγωνισμό άλλο τόσο ποσοστό». Μάλιστα, αναφερόμενος στην ανάκτηση των εσόδων που θα έχει η επιχείρηση ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια μεριδίων, περιέγραψε την είσοδό της στις ΑΠΕ, στα Βαλκάνια και σε άλλες ενεργειακές υπηρεσίες.

Ο κ. Σταθάκης τοποθέτησε επίσης χρονικά τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, για το target model και τα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσα στο 2018.

Εξάλλου, ο υπουργός αναφορικά με τις καταγγελίες βουλευτών για τις τιμές πώλησης ΝΟΜΕ κάτω του κόστους απάντησε πως οι τέσσερις δημοπρασίες έφεραν τιμές «ικανοποιητικές, που μετριάζουν τις ζημίες στη ΔEΗ και είναι κοντά στο μεταβλητό κόστος της εταιρίας».

Επίσης αναγνώρισε την ανάγκη θέσπισης οροφής στις ποσότητες ΝΟΜΕ, ώστε να περιοριστούν οι εξαγωγές των προϊόντων.

Αποστάσεις από διοίκηση ΔEΗ

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της ΔEΗ, ο υπουργός ΠΕΝ αρκέστηκε στο να αναγνώσει την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔEΗ, η οποία αποδίδει τη μείωση της κερδοφορίας σε «εξωγενείς παράγοντες». Πρόσθεσε επίσης ότι «σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ο υπουργός τήρησε αποστάσεις από τις θέσεις της διοίκησης της ΔEΗ και σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα σχολίασε ότι «η εταιρία έχει κάνει πράγματα, όπως τα εναλλακτικά προγράμματα ρύθμισης και παροχής κινήτρων αλλά και στην εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η ΔEΗ θα σωθεί. Πρέπει να σωθεί. Ο ενεργειακός τομέας θα αλλάξει προς όφελος των καταναλωτών...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v