Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όμιλος Imerys: Υπόσχεται 20 εκατ. επενδύσεις τον χρόνο στην Ελλάδα

Ο όμιλος που απέκτησε την S&B Ορυκτά και την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες διερευνά τη δημιουργία κέντρου υποστηρικτικών υπηρεσιών και την απόκτηση κι άλλων περιουσιακών στοιχείων. Τι βλέπει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Ζιλ Μισέλ. Οι «μαύρες» αναμνήσεις του Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

Όμιλος Imerys: Υπόσχεται 20 εκατ. επενδύσεις τον χρόνο στην Ελλάδα

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, άλλος ένας γαλλικός όμιλος έσπευσε να δώσει το επενδυτικό παρών, με την έμπρακτη στήριξή του στην ελληνική οικονομία.

Ο λόγος για τον πολυεθνικό εξορυκτικό κολοσσό Imerys, στα «χέρια» του οποίου έχουν περάσει τέσσερα παγκοσμίως αναγνωρίσιμα και περιζήτητα για τη βιομηχανία ελληνικά ορυκτά (μπεντονίτης, περλίτης, ανθρακικό ασβέστιο και βωξίτης).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού γκρουπ με κύκλο εργασιών 4,2 δισ. δολάρια Ζιλ Μισέλ παρουσίασε τα επιχειρηματικά πλάνα στην Ελλάδα, τρία χρόνια μετά την απόκτηση της S&B Ορυκτά της οικογένειας Κυριακόπουλου και λίγους μήνες μετά την εξαγορά της Kerneos, στην οποία ανήκει η ΕΛΜΙΝ Βωξίτες στην Κεντρική Ελλάδα. Η Imerys έχει επίσης συμμετοχή και στα Βιομηχανικά Ορυκτά της Ελλάδας Α.Ε. στην Καβάλα.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο οποίος στο άκουσμα των δηλώσεων του κ. Μισέλ πως «η Ελλάδα αφήνει πίσω τα δύσκολα και βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης», θύμισε αυτό το μελανό οικονομικό και επιχειρηματικό παρελθόν της χώρας, όταν έλαβε την απόφαση να πουλήσει την S&B Ορυκτά: «Φοβήθηκα όταν διαπίστωνα πως τα σχέδιά μας για την εταιρία δεν μπορούσαν να βγουν λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα. Όταν βγήκα στις αγορές για να φτιάξω ομόλογο και δεν ήταν εφικτό. Τότε είδα το τέλος της επένδυσής μου και αναζήτησα τον ανταγωνιστή μου, την Imerys, για να τη διατηρήσει ζωντανή».

Κι αν από το 2014 μέχρι σήμερα η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά, εντούτοις μία παρατήρηση του Ζιλ Μισέλ ήλθε να θυμίσει τις δυσκολίες που ακόμη αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όπως το κόστος του δανεισμού: «Δανειστήκαμε από τις αγορές εκδίδοντας δεκαετές ομόλογο και κόστος 1%...», σημείωσε ο πρόεδρος της Imerys, αναφερόμενος στην εξαγορά της Kerneos και ανέδειξε τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις ξένες από τις ελληνικές επιχειρήσεις ως προς την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ο γαλλικός κολοσσός των 18.000 εργαζομένων σε 50 χώρες και με 270 μονάδες εξόρυξης και παραγωγής που ανακοίνωσε για το 2016 λειτουργικά έσοδα 582 εκατ. δολαρίων δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της Imerys Greece.

Επενδύει κάθε χρόνο περί τα 20 εκατ. ευρώ στα ορυχεία και τα εργοστάσια της Μύλου, όπου εξορύσσεται και παράγεται ο περλίτης και ο μπεντονίτης, καθιστώντας τη χώρα μας τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως του πρώτου ορυκτού και εξαγωγέα του δεύτερου, στα κοιτάσματα βωξίτη στην Άμφισσα και τη Λαμία της ΕΛΜΙΝ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη αλλά και στην Καβάλα, όπου η Βιομηχανικά Ορυκτά της Ελλάδας είναι σημαντικός παραγωγός ανθρακικού ασβεστίου. Στο δυναμικό της Imerys Greece βρίσκεται και το Κέντρο Τεχνολογίας της Κηφισιάς.

Το 80% των ποσοτήτων εξάγεται, ενώ η εταιρία απασχολεί 1.000 άτομα προσωπικό και διαθέτει 21 επιφανειακά και υπόγεια μεταλλεία και ορυχεία.

Τα επενδυτικά σχέδια της γαλλικής πολυεθνικής δεν σταματούν εδώ. Ο Ζιλ Μισέλ υπαινίχθηκε στη διάρκεια των χθεσινών δηλώσεών του στους δημοσιογράφους πως διερευνά τη δημιουργία στη χώρα μας ενός Κέντρου Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, το οποίο θα μπορούσε να διπλασιάσει την απασχόληση των πτυχιούχων.

Ήδη για τις δραστηριότητες της χώρας μας εργάζεται επιστημονικό προσωπικό 130 ατόμων.

Οι πληροφορίες θέλουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία να είναι στη short list του ομίλου ως προς τη δημιουργία αυτού του Κέντρου, το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς για την πλειοψηφία των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της Imerys. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι θα απασχοληθούν γύρω στα 150 άτομα, αλλά χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις.

Επίσης η Imerys διερευνά και τις ευκαιρίες απόκτησης κι άλλων περιουσιακών στοιχείων στη χώρα μας, ενώ ήδη από τις εξαγωγές των βιομηχανικών ορυκτών η Ελλάδα κερδίζει 120 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα ετησίως. Τα έσοδα από τις δραστηριότητες στη χώρα μας ανέρχονται σε 150 εκατ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου έκανε επίσης γνωστό ότι έχει συναντηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης και ΠΕΝ, κάνοντας αναφορά στο σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021». Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι την αισιοδοξία μας αυτή μοιράζονται κι άλλοι. Και μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Μακρόν στην Αθήνα.

Ο κ. Μισέλ θύμισε ακόμη «την ψήφο εμπιστοσύνης» που έδωσε η εταιρία στη χώρα μας, έχοντας επενδύσει σε δύσκολα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v