Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πορεία δύο ταχυτήτων στον κλάδο ζωής

Τι δείχνει η «υπεραπόδοση» της Εθνικής κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο. Η συσχέτιση της παραγωγής με τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και τα κατά καιρούς σενάρια για «κούρεμα» και Grexit. Χαμηλώνει το μερίδιο των παραδοσιακών δικτύων.

Ασφαλιστικές: Πορεία δύο ταχυτήτων στον κλάδο ζωής

Πορεία δύο ταχυτήτων μεταξύ των ασφαλιστικών ομίλων παρατηρείται στον κλάδο ζωής, καθώς οι συνεργαζόμενες με τα τραπεζικά δίκτυα εταιρείες κερδίζουν μερίδια σε βάρος των υπόλοιπων, αρκετές εκ των οποίων επιλέγουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στις συγκεκριμένες καλύψεις.

Ειδικότερα, παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις, παραθέτοντας από τη μια πλευρά τα εξαμηνιαία στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και από την άλλη το άλμα που σημείωσε στις αντίστοιχες επιδόσεις της η (έως σήμερα τουλάχιστον) θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν πως κατά την ίδια περίοδο -πρώτο μισό του 2017- που η εγχώρια παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε κατά 1,3% (κλείνοντας στα 935 εκατ. ευρώ, άνοδος κατά 12 εκατ. ευρώ), η Εθνική Ασφαλιστική αύξησε τη ζωική παραγωγή της κατά 30%, ή διαφορετικά κατά 51,5 εκατ. ευρώ!

Δηλαδή, οι υπόλοιπες πλην Εθνικής Ασφαλιστικής εταιρείες είδαν αθροιστικά τη ζωική τους παραγωγή να περιορίζεται κατά 39,5 (51,5 μείον 12) εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία, ο κυριότερος λόγος που οδήγησε σε μια τόσο μεγάλη αύξηση της παραγωγής ήταν το λανσάρισμα του νέου τραπεζοασφαλιστικού προϊόντος «Εθνική Εφάπαξ +».

«Στον κλάδο ζωής παρατηρούνται σε γενικές γραμμές δύο τάσεις. Ορισμένες εταιρείες λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το διεθνές περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων, αποφεύγουν να λανσάρουν προγράμματα ελάχιστων εγγυημένων αποδόσεων, ή το ύψος των αποδόσεων αυτών είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η απώλεια μεριδίων που μεταφέρεται στις υπόλοιπες εταιρείες και κυρίως σε εκείνες που διαθέτουν πρόσβαση σε τραπεζικά δίκτυα».

Αυτό δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς, συμπληρώνοντας: «Η παραγωγή του κλάδου ζωής έχει γίνει ιδιαίτερα ευμετάβλητη, καθώς συχνά επηρεάζεται από την εκάστοτε πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών σε ότι αφορά το λανσάρισμα επενδυτικών-αποταμιευτικών προϊόντων, αλλά και από τον κίνδυνο που διαβλέπουν κατά διαστήματα οι πελάτες για σενάρια «κουρεμάτων» καταθέσεων και Grexit. Είναι γνωστό, ότι μέρος της παραγωγής αφορά καταθέσεις που απλά αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις μακροπρόθεσμα, ή τοποθετήσεις πελατών που φοβούνται για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών της. Και σε περιόδους που ο κίνδυνος της χώρας ανεβαίνει, η ζωική ασφαλιστική παραγωγή επηρεάζεται θετικά».

Έτσι, δεν είναι τυχαίες -βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα- οι έντονες μεταβολές της παραγωγής από μήνα σε μήνα (πχ +3,5% στο φετινό α’ τρίμηνο, -0,6% τον Απρίλιο, +3,6% το Μάιο, -5,4% τον Ιούνιο και -13,3% τον Ιούλιο του 2017).

Επίσης, δεν είναι τυχαία η «γκρίνια» των παραδοσιακών ασφαλιστικών δικτύων που βλέπουν το μερίδιο στη συγκεκριμένη (και όχι μόνο) αγορά να περιορίζεται, με αποτέλεσμα να πιέζονται να δραστηριοποιηθούν σε νέες και συνθετότερες ασφαλιστικές καλύψεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v