Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: Εξαγοράζει το 25% της ΓΕΒ Βορείου Ελλάδος

Βελτιωμένες αναμένονται οι φετινές επιδόσεις της εισηγμένης εταιρείας, στο βαθμό που θα διατηρηθούν οι τιμές του χάλυβα κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Γιατί εξαγοράζει το 25% της θυγατρικής της στη Θεσσαλονίκη.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Γενική Εμπορίου: Εξαγοράζει το 25% της ΓΕΒ Βορείου Ελλάδος

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας αποφάσισε αφενός την απορρόφηση της κατά 100% θυγατρικής της ΓΕΒ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (δύο φωτοβολταϊκά πάρκα σε Αττική και Θεσσαλονίκη) και αφ’ ετέρου την εξαγορά του υπόλοιπου 25% της θυγατρικής της Γενική Εμπορίου Βορείου Ελλάδος, με απώτερο σκοπό να απορροφηθεί και αυτή από τη μητρική εταιρεία.

Το εγχείρημα αποσκοπεί στην εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας μέσα από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Η απόφαση για την εξαγορά του 25% της ΓΕΒ Βορείου Ελλάδος (έναντι περίπου 500 χιλ. ευρώ, που μπορούν να καταβληθούν εύκολα λόγω της υπάρχουσας ισχυρής ρευστότητας) απαιτούσε έγκριση από τη γενική συνέλευση, καθώς στους κατόχους του 25% συγκαταλέγεται και μέλος της οικογένειας Κρεμμύδα (βασικότερος ιδιοκτήτης της εισηγμένης).

Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η Γενική Εμπορίου βελτίωσε τις οικονομικές της επιδόσεις, καθώς:

• Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν από τα 11,17 στα 12,27 εκατ. ευρώ.

• Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 803 χιλ. ευρώ, έναντι 704 χιλ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

• Τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν από τα 325 στα 444 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης εταιρείας κ. Γιώργο Κρεμμύδα, στο βαθμό που θα διατηρηθούν οι τιμές του χάλυβα σε επίπεδα κοντά στα τρέχοντα, η φετινή οικονομική χρήση θα κλείσει ανοδικά. Και αυτό γιατί η Γενική Εμπορίου έχει προνοήσει να στοκάρει σε σαφώς χαμηλότερο ύψος τιμών του μετάλλου.

Τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμη καλύτερα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, σε περίπτωση που αρχίσει να βελτιώνεται το γενικότερο οικονομικό κλίμα στη χώρα και ειδικότερα αν ωριμάσει η εκκίνηση κάποιων επενδυτικών σχεδίων που δρομολογούνται (η Γενική Εμπορίου δραστηριοποιείται στο χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού, οπότε ευνοείται από την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα).

Επιπλέον, εντείνονται οι προσπάθειες αύξησης των εργασιών που αναλαμβάνονται στο εξωτερικό, τη στιγμή που η κατάσταση σε ορισμένες χώρες (πχ Λιβύη) αρχίζει να ομαλοποιείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v