Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marks & Spencer: Μένει -προς το παρόν- Ελλάδα

Μειωμένο κύκλο εργασιών, νέες ζημίες και αρνητική καθαρή θέση για τη θυγατρική της βρετανικής αλυσίδας στην Ελλάδα. Στήριξη υπόσχεται η μητρική, που περιορίζει ωστόσο τη θέση της στις αγορές των Βαλκανίων. 

Marks & Spencer: Μένει -προς το παρόν- Ελλάδα

Mειωμένο κύκλο εργασιών και λειτουργικές ζημίες παρουσίασε στην τελευταία της χρήση (02/04/2016- 31/03/2017) η αλυσίδα Marks&Spencer στην Ελλάδα, η οποία αναπτύσσεται πλέον από τον μητρικό βρετανικό όμιλο, αφού αυτός ελέγχει το 80% του κεφαλαίου της, με την οικογένεια Μαρινόπουλου να περιορίζεται στη μειοψηφική συμμετοχή του 20%.

Με δίκτυο 26 καταστημάτων στη χώρα και πωλήσεις στις ομώνυμες θυγατρικές αλυσίδες σε Ρουμανία και Βουλγαρία, το τελευταίο δωδεκάμηνο της χρήσης της εμφάνισε μειωμένα έσοδα ύψους 57,028 εκατ. ευρώ έναντι των 61,092 εκατ. ευρώ στη χρήση 2015-2016. Σημειώνεται ότι κατά τις προηγούμενες χρήσεις, η ελληνική δομή εξήγαγε επίσης σε Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σλοβενία, αγορές από τις οποίες ωστόσο η Marks&Spencer αποσύρθηκε (ενώ αναμένεται η αποχώρησή της και από τη Βουλγαρία μέσα στο 2017), γεγονός που κόστισε σε επίπεδο τζίρου.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν και πάλι ζημιογόνα στη συγκεκριμένη χρήση (-1,056 εκατ. ευρώ), ωστόσο σχετικά μειωμένα έναντι ζημιών ύψους 2,135 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Σε επίπεδο καθαρού προ φόρων αποτελέσματος, οι ζημίες ανήλθαν στα 2,234 εκατ. ευρώ από 3,059 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Λόγω των συσσωρευμένων ζημιών, η εταιρία έχει αρνητική καθαρή θέση αλλά και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης κατά 351.699 ευρώ στη χρήση του 2017.

Ο βασικός μέτοχος ωστόσο -σύμφωνα με την αναλυτική οικονομική κατάσταση της εταιρίας- δεσμεύεται να υποστηρίξει τη δραστηριότητα της εταιρίας «τουλάχιστον για το προσεχές δωδεκάμηνο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v