Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Για το 2018 πάει η μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η καθυστέρηση στην υποβολή φακέλου στην ΤτΕ αποκαλύπτει τα προβλήματα οργάνωσης της Exin Group. «Τρέχει» κανονικά η διαδικασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας, λέει η Exin. Γιατί δεν ανησυχεί η ΕΤΕ.

ΕΤΕ: Για το 2018 πάει η μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής

Για το 2018 μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταβίβασης του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στην Exin Group, λόγω των οργανωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τελευταία.

Η πιθανή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα (σ.σ. αρχικός στόχος ήταν η ολοκλήρωση της συναλλαγής ως το τέλος του τρέχοντος έτους) οφείλεται στην καθυστέρηση υποβολής φακέλου προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Exin έχει υποβάλει, πριν από περίπου 20 ημέρες, προσχέδιο φακέλου στην ΤτΕ, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για τα ταμειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε η νεοπαγής αντασφαλιστική θυγατρική της στην Ελβετία. Από τότε δεν υπήρξε καμία πρόσθετη κίνηση, ούτε βέβαια υποβολή φακέλου.

Η καθυστέρηση αποδίδεται, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Exin Group, στα πολλά οργανωτικά θέματα που αντιμετωπίζει ο νεότευκτος όμιλος, τα οποία οξύνθηκαν λόγω των γεγονότων στην Καταλονία, μια και στη Βαρκελώνη εδρεύει το «στρατηγείο» του ομίλου.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ρευστότητας, σημειώνοντας ότι το fund της Exin, από το οποίο θα εκταμιευθούν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχει συγκεντρώσει κεφάλαια, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Καθησυχαστική για την ολοκλήρωση της συναλλαγής εμφανίζεται και η Εθνική Τράπεζα, στελέχη της οποίας σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι «τρέχει» κανονικά η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υποβολή φακέλου στην TτE, διευκρινίζουν, όμως, ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την κατάθεσή του.

Η μέχρι τώρα καθυστέρηση είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της συναλλαγής στις αρχές του 2018, εκτός και αν το επόμενο διάστημα κινηθεί τάχιστα η Exin και καταθέσει έναν πλήρη φάκελο, ο οποίος θα επιτρέψει στην TτE να τον εγκρίνει γρήγορα.

Για την Εθνική, η μετάθεση του χρόνου ολοκλήρωσης της συναλλαγής σημαίνει ότι θα εγγράψει μέρος των εσόδων φέτος και το υπόλοιπο στην επόμενη χρήση. Όπως προκύπτει από την παρουσίαση για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών, η τράπεζα προβλέπεται να εισπράξει 770 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τα υπόλοιπα 188 εκατ. ευρώ (σ.σ. το τίμημα ανέρχεται σε 958 εκατ.) θα αποτυπωθούν στα βιβλία της, πριν τη συναλλαγή.

Η Εθνική έχει λάβει εγγυήσεις, τόσο από τον όμιλο Exin όσο και προσωπικά από τους βασικούς μετόχους της Exin Partners, J. Calamos, J. Koudounis και M. Fairfield. Η Exin Partners ελέγχεται μετοχικά από τα τρία προαναφερόμενα πρόσωπα και αποτελεί την εταιρεία που συναποφασίζει με την επενδυτική επιτροπή του fund τις επενδύσεις των κεφαλαίων που αντλήθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αποφασισθεί το fund να διαθέσει 958 εκατ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το ποσοστό θα μεταβιβασθεί εν συνεχεία στην Exin Holdings μέσω μιας πολύπλοκης συμφωνίας.

Η καθυστέρηση, πάντως, στην κατάθεση φακέλου στην TτE και η μέχρι τώρα στάση της Exin αποτυπώνουν, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα σοβαρά θέματα οργάνωσης που αντιμετωπίζει ο νεοπαγής όμιλος.

Θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα, προκειμένου να διασκεδασθούν οι ανησυχίες που έχουν προκληθεί για τον βαθμό ετοιμότητάς του, να αποκτήσει μια αρκετά μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για την ίδια την Exin, ασφαλιστική εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v