Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: Ράλι επιδόσεων στο εννεάμηνο

Πάνω από 40% η αύξηση πωλήσεων στο εννεάμηνο. Τι σχεδιάζει για τη θυγατρική ΙΔΕΗ και για τη συμμετοχή της στο τουριστικό project της Κρήτης. Οι αποφάσεις για μέρισμα και δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών.

Ικτίνος: Ράλι επιδόσεων στο εννεάμηνο

Συνεχίστηκαν και στο εννεάμηνο του 2017 οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Ικτίνος Μάρμαρα, με το πρόεδρο της εισηγμένης Ευάγγελο Χαϊδά να μιλά -στα πλαίσια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων- για αύξηση πωλήσεων άνω του 40% και για διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους λόγω οικονομιών κλίμακας (σε επίπεδο ομίλου τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιούνται σημαντικά).

«Μετά τα ανοδικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, οι εργασίες μας συνεχίζουν να κινούνται ευνοϊκά, επιβραβεύοντας τη δουλειά που έχει κάνει η διοίκηση» δήλωσε ο κ. Χαϊδάς, συμπληρώνοντας (όταν ρωτήθηκε για τις περαιτέρω προοπτικές) πως «καμιά από τις αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε δεν δείχνει να είναι κουρασμένη. Μάλιστα, η μεγάλη άνοδος που σημειώνουμε συνδυάζεται με την πολιτική μας για μείωση της εξάρτησης των εργασιών μας από την αγορά της Κίνας. Ενώ λοιπόν η Κίνα αποτελούσε το 60% των πωλήσεών μας, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 50% και θα επιδιώξουμε να το περιορίσουμε ακόμη περισσότερο».

Επίσης, σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους μετόχους, η διοίκηση της εισηγμένης σημείωσε:

• Η ολοκλήρωση της απόκτησης της παραγωγικής μονάδας των Μαρμάρων Λαζαρίδη στη Δράμα θεωρείται θέμα χρόνου, καθώς θα πρέπει να επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 9 Νοεμβρίου και αναμένεται να υπάρξει απόφαση εντός του έτους. Αρχικά η μονάδα θα λειτουργήσει με τον υπάρχοντα εξοπλισμό της και σε δεύτερο στάδιο θα ενισχυθεί μέσα από επενδύσεις σε νέα μηχανήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο επιπλέον κύκλος εργασιών της πρώτης φάσης υπολογίζεται στα 10-12 εκατ. ετησίως, για να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ετησίως σε βάθος χρόνου. Πέραν αυτού, η απόκτηση της μονάδας μειώνει τις ανάγκες μεταφορικών εξόδων του ομίλου, λόγω της θέσης του εργοστασίου.

• Η Iκτίνος Μάρμαρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα επισφαλών απαιτήσεων από πελάτες της. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει φέτος σε λογιστική απομείωση της θυγατρικής της εταιρείας ΙΔΕH (αιολική ενέργεια). Σε ότι αφορά πάντως την ΙΔΕH, η εισηγμένη έχει προχωρήσει σε δεύτερες σκέψεις και τώρα είναι πολύ πιθανόν να μην προχωρήσει στην πώλησή της, αλλά να την διατηρήσει υπό την κατοχή της (όταν σε πέντε χρόνια αποπληρωθεί ο δανεισμός της, θα αποφέρει ένα σημαντικό ύψος κερδών και ταμειακών ροών για τουλάχιστον μια δεκαετία).

• Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Ικτίνος με 20% σε ακίνητο της Κρήτης που προορίζεται για μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, η διοίκηση έχει ξεκινήσει επαφές προκειμένου να βρεθεί ο αγοραστής για το υπόλοιπο 80% που κατέχει η Dolphin Capital, λόγω των οικονομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η τελευταία.

Αποφάσεις γενικής συνέλευσης

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Iκτίνος αποφάσισε:

Πρώτον, τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών για χρονικό διάστημα 12 μηνών σε εύρος τιμών μεταξύ 0,40 και 6 ευρώ. Σήμερα η εισηγμένη κατέχει 321 χιλιάδες ίδιους τίτλους και

δεύτερον, τη διανομή κερδών παλαιότερων χρήσεων και συγκεκριμένα την καταβολή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι θα είναι οι κάτοχοι μετοχών στη λήξη της συνεδρίασης της 31ης Οκτωβρίου και το ποσό θα καταβληθεί στις 3 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v