Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπαίνει» και η ΔΕΗ στην προμήθεια φυσικού αερίου

Η ΡΑΕ δημοσίευσε την αίτηση της ΔΕΗ για άδεια 20ετούς διάρκειας. Τα σχέδια πώλησης «πακέτο» προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου. Το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει πέρυσι με τη ΔΕΠΑ. Και διαγωνισμός από τη ΔΕΗ για προμήθεια LNG.

«Μπαίνει» και η ΔΕΗ στην προμήθεια φυσικού αερίου

Και η ΔΕΗ μπαίνει επισήμως στην προμήθεια φυσικού αερίου επιδιώκοντας μερίδιο από την νέα ενεργειακή αγορά που σχηματίζεται με αφετηρία την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την αίτηση της δημόσιας επιχείρησης για άδεια προμήθειας, την οποία και υπέβαλλε στις 13 Οκτωβρίου. Η διάρκεια της είναι για 20 χρόνια.

Η ΔEΗ, με τον τρόπο αυτό θέτει σε ισχύ το σχέδιο της για δραστηριοποίηση και σε άλλους ενεργειακούς τομείς, στην προσπάθεια της να ανακτήσει έσοδα από την απώλεια που θα έχει στο μερίδιο της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Το προφανές σχέδιο της ΔEΗ θα είναι να πουλά πακέτο προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ στο σημείο αυτό χρήζει υπενθύμισης και το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει πέρυσι με τη ΔΕΠΑ για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο απομακρυσμένων νησιών.

Με την είσοδο και της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού στην προμήθεια φυσικού αερίου, αρχίζει να σχηματοποιείται ένα νέο μοντέλο ενεργειακών εταιριών και στην εγχώρια αγορά. Εταιρίες φυσικού αερίου να πωλούν ρεύμα, όπως οι δύο ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας να πωλούν φυσικό αέριο. Πληροφορίες θέλουν να προετοιμάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση και οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για σχετικές συνεργασίες.

Διαγωνισμός για προμήθεια LNG

Στο μεταξύ η ΔEΗ πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες διεθνή διαγωνισμό, για την ακρίβεια έκανε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εταιρίες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προκειμένου να κάνει μαζί τους Master Sale Agreements (MSAs) για προμήθεια ποσοτήτων.

Η διάρκεια θα είναι τριετής αρχής γενομένης από το 2018. Για αυτή τη χρονιά σύμφωνα με την πρόσκληση η ΔEΗ θέλει να προμηθευτεί LNG ποσοτήτων 300 εκατ. κυβικών μέτρων, προφανώς για την κάλυψη αναγκών μονάδων της.

Για τα επόμενα χρόνια 2019 και 2020 η εταιρία δεν κάνει γνωστές τις ποσότητες που θέλει να αγοράσει παραπέμποντας τις αποφάσεις της στο επιχειρησιακό της σχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v