Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πωλήσεις δανείων από την Eurobank το 2018

Θα επιτύχουμε τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε η διοίκηση της τράπεζας κατά την τηλεδιάσκεψη. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τα επικείμενα stress tests. H πιο κρίσιμη πρόκληση για τις τράπεζες.

Νέες πωλήσεις δανείων από την Eurobank το 2018

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επίπτωση από την αύξηση των προβλέψεων εξαιτίας της εφαρμογής του διεθνούς λογιστικού προτύπου 9 από την 1η Ιανουαρίου 2018 αλλά και τα αποτελέσματα των επικείμενων stress tests, απασχόλησαν τις ερωτήσεις των αναλυτών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του 9μηνου της Eurobank.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Καλαντώνης και υπογράμμισε: «Η πιο κρίσιμη πρόκληση είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία θα οδηγήσει αφενός στην στήριξη της ρευστότητας αφετέρου θα στείλει σαφές μήνυμα στην αγορά, κυρίως στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά τις αποπληρωμές δανείων το 2018».

Σε ό,τι αφορά την δέσμευση για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η διοίκηση της τράπεζας αποκάλυψε ότι η μείωση θα προέλθει: Κατά 600 εκατ. ευρώ από την πώληση του πακέτου των καταναλωτικών δανείων και κατά 400 εκατ ευρώ από την ακόμη μεγαλύτερη αρνητική πορεία των NPEs, διαγραφές και σε πολύ μικρότερο βαθμό από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων.

Νέα πώληση δανείων

Για την επόμενη χρονιά τα στελέχη της Eurobank επεσήμαναν ότι υποστηρικτικά στον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλλουν μία σειρά από όπλα, τα οποία δεν υπήρχαν έως σήμερα, όπως ο εξωδικαστικός αλλά και οι αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τον νόμο Κατσέλη.

Σχολιάζοντας τις μεγαλύτερες προκλήσεις τόνισαν ότι η πλέον σοβαρή όχι μόνο για τηνEurobank αλλά για το σύνολο των τραπεζών είναι οι επισφάλειες στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων.  

Στο πλάνο της Eurobank για το 2018 προβλέπεται η πώληση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου κόκκινων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις αλλά και η πώληση μη εξυπηρετούμενων μικρών επιχειρηματικών δανείων, τα οποία κι αυτά δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις.

Stress tests

Τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαίου του 2018 και τα στελέχη της τράπεζας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα ενημερωθούν για την μεθοδολογία εντός του Ιανουαρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v