Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο πακέτα δανείων πουλά η Εθνική Τράπεζα

Τα επόμενα βήματα της τράπεζας προς την κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανακοίνωσαν τα στελέχη της διοίκησης πριν από λίγο.

Δύο πακέτα δανείων πουλά η Εθνική Τράπεζα

Στην πώληση δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσει μέχρι τον Απρίλιο και πριν την ολοκλήρωση των stress tests η Εθνική Τράπεζα.

Το ένα πακέτο αποτελείται από καταναλωτικά δάνεια, χρέη πιστωτικών καρτών και υπεραναλήψεις μετρητών χωρίς εξασφαλίσεις και το άλλο από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις.

Τα επόμενα βήματα της τράπεζας προς την κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανακοίνωσαν τα στελέχη της διοίκησης πριν από λίγο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών.

Επιπρόσθετα, η τράπεζα θα προχωρήσει στην διενέργεια πλειστηριασμών, αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο καθώς εκτίμησαν ότι η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι περισσότερο αποδοτική και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παρέχει σημαντική ασφάλεια στις αρχές. Στην ερώτηση αν η τράπεζα θα μπιντάρει τα ακίνητα που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό, τα στελέχη της απάντησαν: «Στην αρχή η τράπεζα θα συμμετάσχει ενεργά προκειμένου να διαμορφωθούν οι αντικειμενικές τιμές».

Τερματισμός του ELA

Η δανειακή έκθεση της Εθνικής στον Έκτακτο Μηχανισμός Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος περιορίσθηκε στο 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να μηδενισθεί μέχρι το τέλος του έτους. Γεγονός που θα απελευθερώσει σημαντικές εγγυήσεις και θα μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού.

Κανένα θέμα

Όσον αφορά την καθυστέρηση λόγω ορισμένων προβλημάτων που έχουν προκύψει με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα στελέχη της Εθνικής τόνισαν ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα και η πώληση μαμούθ θα ολοκληρωθεί».

Αποδίδουν τα προϊόντα

Σημαντική συμβολή στην μάχη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας έχουν, σύμφωνα με τα στελέχη, τα νέα προϊόντα ρύθμισης που προσφέρει τα τελευταία δύο 3μηνα η Εθνική. «Αποδίδουν σημαντικά και ήδη υπάρχει γενικότερα καλύτερη ανταπόκριση των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις δανείων», υπογράμμισαν.

Συντάξεις

Όσον αφορά την απόφαση της τράπεζας να σταματήσει την κεφαλαιακή στήριξη του συνταξιοδοτικού ταμείου των εργαζομένων της, ανέφεραν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με το κράτος, προσθέτοντας ότι η απόφαση από την πλευρά της ΕΤΕ είναι αμετάκλητη.

Χορηγήσεις

Στο μέτωπο των χορηγήσεων τόνισαν ότι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά για την ελληνική οικονομία και υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον τότε θα σημειωθεί ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις. Στον αντίποδα αναμένεται περαιτέρω απομείωση των στεγαστικών δανείων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v