Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Κιτσάκου-Σπανούδη από τη ΔΕΠΑ

Το κρίσιμο προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης που οδήγησε σε αλλαγή μάνατζμεντ στην επιχείρηση. Ο Βελισσάριος Δότσης και ο Δημήτριος Τζώρτζης αναλαμβάνουν πρόεδρος και CEO αντίστοιχα.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Κιτσάκου-Σπανούδη από τη ΔΕΠΑ

Αιφνίδια αλλαγή του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ δρομολογήθηκε τις τελευταίες ώρες με τα νέα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τον Γιώργο Σπανούδη και τον Θεόδωρο Κιτσάκο, αντίστοιχα να περνούν από τη διαδικασία της συνέντευξης του ΤΑΙΠΕΔ, την ερχόμενη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες νέος πρόεδρος ορίζεται ο Βελισσάριος Δότσης, ο οποίος ήταν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Enterprise Greece και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τοποθετείται ο Δημήτριος Τζώρτζης πρώην γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μέχρι τον Απρίλιο του 2016. 

Την όλη διαδικασία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εποπτεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει εμπλοκή λόγω του ό,τι η ΔΕΠΑ έχει περάσει στο Ταμείο. Οι τυπικές εγκρίσεις αναμένονται σε Γενική Συνέλευση την προσεχή εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό δίδυμο Σπανούδη και Κιτσάκου κρίθηκε από την κυβέρνηση πως έφερνε προσκόμματα στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ως προς τον περιορισμό του ρόλου της ΔΕΠΑ στη αγορά φυσικού αερίου, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την απελευθέρωση της αγοράς από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Για την ακρίβεια, λένε οι ίδιες πηγές, δεν προχωρούσαν στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου που να υπαγορεύει τη νέα θέση της δημόσιας επιχείρησης.

Τα ποσοστά

Πληροφορίες σχετίζουν τις εξελίξεις με την πλήρη διαφωνία και αντίθεση του ηγετικού διδύμου της εταιρείας απέναντι στο προωθούμενο σχέδιο των δανειστών για μείωση του ποσοστού της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της Εταιρίες Διανομής Αερίου Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας καθώς και στις αντίστοιχες Εταιρίες Προμήθειας Αερίου χωρίς να αποζημιωθεί η δημόσια επιχείρηση.

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς με γνώση της στάσης του κ. Κιτσάκου απέναντι στους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το επίμαχο προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης που είναι ο περιορισμός του ρόλου της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της ΕΔΑ και ΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές οι δημόσια επιχείρηση αερίου έχει μεν πλειοψηφικό ποσοστό 51% εντούτοις οι ξένοι επενδυτές Shell (ΕΔΑ και ΕΠΑ Αττικής) και ENI (Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) κατέχουν το 49% και το μάνατζμεντ.

Οι θεσμοί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, απαιτούν η ΔΕΠΑ να κατέβει στο 34% σε όλες τις εταιρίες και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζουν, και χωρίς να αποζημιωθούν από τις ξένες πολυεθνικές. Αλλά ούτε και το δημόσιο θα αποζημίωνε την επιχείρηση, μια και το ποσό που απαιτείται, λένε παράγοντες της αγοράς, ανέρχεται σε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Ο Θεόδωρος Κιτσάκος, ο οποίος πριν αναλάβει το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, είχε θητεία σε μεγάλες και ξένες πολυεθνικές εταιρίες, αρνούνταν να δεχτεί αυτή την επιλογή θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό η δημόσια επιχείρηση θα οδηγούνταν σε πλήρη απαξίωση. Ο ίδιος είχε εκφράσει την αντίθεσή του τόσο στον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη όσο και στους θεσμούς και λέγεται μάλιστα πως το ίδιο έπραξε και στον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο κ. Κιτσάκος ήταν υπέρ της εξεύρεσης μίας άλλης πρότασης μέσα από διαπραγματεύσεις, λένε οι ίδιες πληροφορίες, και εργαζόταν προς αυτό το σκοπό με επαφές που έκανε και με τους εκπροσώπους των ξένων μετόχων της Shell και της ΕΝΙ.

Επίσης, παράγοντες της αγοράς, σχολιάζουν ότι ο ρόλος της ΔΕΠΑ στη νέα αγορά φυσικού αερίου, δεν ήταν εκείνο το θέμα των ενεργειακών που θα κολλούσε το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Δεν είχε τη βαρύτητα όπως εκείνο της ΔΕΗ, εξηγούν με νόημα, δείχνοντας ενδεχομένως κι άλλους λόγους για την απομάκρυνση τους.

Πηγές από το ίδιο περιβάλλον, αναφέρουν ότι χθες το βράδυ ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης κάλεσε στο γραφείο του τους κ.κ. Σπανούδη και Κιτσάκου, ζητώντας τους να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Από πλευράς υπουργείου ΠΕΝ, αρμόδιες πηγές δεν σχολιάζουν τη χθεσινή συνάντηση, ενώ παραπέμπουν στα όσα προβλέπει η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία, αρμόδιο για τις διοικήσεις των δημόσιων εταιριών είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως, πληροφορίες, θέλουν το υπουργείο να εκκίνησε τις διαδικασίες για την αντικατάσταση των κ. Σπανούδη και Κιτσάκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v