Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το story που βάζει ψηλά τον πήχη για Νηρέα - Σελόντα

Πώς η Ανδρομέδα ξεπέρασε την κρίση στον κλάδο, πουλήθηκε με τίμημα 9 φορές τα EBITDA και διεκδικεί τώρα Νηρέα και Σελόντα. Το «φρένο» του 2012 στην Ελλάδα και η κίνηση-ματ στην Ισπανία.

Το story που βάζει ψηλά τον πήχη για Νηρέα - Σελόντα

Ήταν σίγουρα μια από τις επενδύσεις για τις οποίες καμαρώνει, ακόμη, η προ 11ετίας επενδυτική ομάδα του South Eastern Europe Fund (SEEF) που διαχειρίζεται η Global Finance.

Όχι τόσο επειδή στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2006, όταν η Ανδρομέδα εξαγοράστηκε από το SEEF, τα μεγέθη της πολλαπλασιάστηκαν, όσο για το γεγονός ότι, κόντρα στις χρόνιες παθογένειες του κλάδου, η μεγέθυνση ήρθε, προσθέτοντας αξία στην εταιρεία.

Μια ματιά στα μεγέθη είναι αποκαλυπτική. Η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει για τον όμιλο Ανδρομέδα με πωλήσεις 110 εκατ. ευρώ, κατά 300% αυξημένες σε σχέση με το 2008. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), μετά την επιμέτρηση των βιολογικών αποθεμάτων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος στα 16 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 425% σε σχέση με το 2008.

Την ίδια στιγμή, ο δανεισμός διαμορφώνεται ελαφρώς χαμηλότερα από τα 55 εκατ. ευρώ.

Το 85% των πωλήσεων είναι εξαγωγές, ενώ ο τζίρος έρχεται ισόρροπα από Ελλάδα και Ισπανία, με τις ισπανικές θυγατρικές να έχουν μεγαλύτερη συμβολή στην κερδοφορία από τη μητρική και τις εν Ελλάδι δραστηριότητες.

Η απόβαση στην Ισπανία με την εξαγορά τριών ζημιογόνων ισπανικών εταιρειών (Aquimar Group, Niordseas, Piscimar) αποτέλεσε, όπως αποδείχθηκε, καθοριστικό βήμα στην εξέλιξη της Ανδρομέδα.

Η εταιρεία μπήκε σε μια αγορά με υποδεέστερη τεχνογνωσία από την ελληνική, καταφέρνοντας, με συνεχείς επενδύσεις, όχι μόνο να γυρίσει σε κερδοφόρες τις ισπανικές θυγατρικές της αλλά να αποτελεί, σήμερα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην τοπική αγορά, μετά την Cooke.

Η ανάδειξή της σε περιφερειακό παραγωγό μεσογειακών ψαριών (τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί κ.ά.) τη βοήθησε να ξεπεράσει, με αισθητά μικρότερους κραδασμούς, την κρίση που ξέσπασε στην ελληνική αγορά, το 2012.

Διαβλέποντας την υπερπροσφορά ψαριών, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζαν μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι, το management team της Ανδρομέδα πήρε τη δύσκολη απόφαση να μειώσει την παραγωγή της στην Ελλάδα, κίνηση που επιβάρυνε, προσωρινά, τις πωλήσεις του ομίλου, διατήρησε όμως σε αποδεκτά επίπεδα τα περιθώρια κέρδους.

Αποτέλεσμα ήταν τέσσερα χρόνια αργότερα (σ.σ. 2016) η Global Finance να πουλήσει την εταιρεία στην Amerra Capital, με τίμημα που αντιστοιχούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 8,9 φορές τα EBITDA του 2015 (σ.σ περίπου 14 εκατ. ευρώ). Επίπεδα λίγο χαμηλότερα από αυτά που διενεργούνταν εξαγορές ομοειδών εταιρειών στο εξωτερικό.

Το ερώτημα είναι αν η Ανδρομέδα και ο νέος της μέτοχος είναι έτοιμοι να προσφέρουν αντίστοιχο πολλαπλασιαστή για να αποκτήσουν από τις τράπεζες τους ομίλους Nηρεύς και Σελόντα.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της Ανδρομέδα, η διοίκησή της εμφανίστηκε αισιόδοξη για το εγχείρημα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δ. Βαλαχής, η Ανδρομέδα διαθέτει την εξειδίκευση, τη γνώση και το σχέδιο για να πρωταγωνιστήσει στον διαγωνισμό και να ηγηθεί της συγκέντρωσης του κλάδου, αποκτώντας Νηρέα και Σελoντα.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά. Το «know how» των εξαγορών και απορροφήσεων υπάρχει, όπως και τα κεφάλαια (σ.σ. της Amerra Capital) για να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά.

Με δεδομένο, όμως, ότι πέρσι Nηρεύς και Σελόντα έκλεισαν τη χρονιά με αθροιστικά EBITDA της τάξης των 42 εκατ. ευρώ, ένας πολλαπλασιαστής αντίστοιχος του deal της Ανδρομέδα συνεπάγεται ότι οι δύο εταιρείες θα αποτιμηθούν ως συνολική αξία (enterprise value) στα 378 εκατ. ευρώ, όταν ο δανεισμός τους ανερχόταν στο τέλος του 2016 στα 340 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, δε, με στελέχη της Ανδρομέδα, η διαφαινόμενη πτώση των EBITDA των Nηρεύς  και Σελόντα κατά τη φετινή χρονιά ενδέχεται να μην επηρεάσει τις προσφορές, τουλάχιστον όσον αφορά στους διεκδικητές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Μένει να φανεί αν η Amerra Capital ή κάποιος άλλος από τους έξι ενδιαφερόμενους επενδυτές (Diorasis, HIG Capital, Oaktree, Duet, Butterfly, Hybrid Capital) είναι έτοιμη να σηκώσει τον πήχη για Νηρέα και Σελόντα, σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της εξαγοράς της Ανδρομέδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v