Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά Τσαμάζ σε ΕΕΤΤ: «Δεν μας αφήνουν να επενδύσουμε»

«Ο ΟΤΕ θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες φθηνότερα αλλά η ΕΕΤΤ δεν τον αφήνει», κατήγγειλε ο CEO. Με τις καθυστερήσεις, θα φτάσουμε να δώσουμε χριστουγεννιάτικη προσφορά... Πάσχα. Δεν υπάρχει λόγος προέγκρισης των πακέτων λιανικής.

Πυρά Τσαμάζ σε ΕΕΤΤ: «Δεν μας αφήνουν να επενδύσουμε»

Σκληρή επίθεση προς τη διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εξαπέλυσε την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Ο κ. Τσαμάζ είπε πως «ο όμιλος προσπαθεί να επενδύσει και δεν τον αφήνουν». Πρόσθεσε πως «σε κάθε μας προσπάθεια, βρίσκουμε απέναντί μας όχι μόνο τους ανταγωνιστές αλλά και την ίδια την ΕΕΤΤ. Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Η πολιτική της ΕΕΤΤ δεν βοηθά τον πραγματικό ανταγωνισμό, αποθαρρύνει τους επενδυτές και ζημιώνει τη χώρα και τους πολίτες».

Κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του OΤΕ, «η διαδικασία ελέγχου τιμών έχει μείνει στην περασμένη δεκαετία. Σήμερα ο OΤΕ δεν είναι δεσπόζων πάροχος στη λιανική. Από το 2016, η ΕΕΤΤ με απόφασή της έχει ανακοινώσει πως η αγορά της λιανικής δεν απαιτεί ρύθμιση, γιατί έχει επαρκή ανταγωνισμό. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος προέγκρισης των πακέτων λιανικής του OΤΕ. Τον Οκτώβριο εκκρεμούσαν 425 εγκρίσεις για τιμολογιακά προγράμματα του OΤΕ. Τους τελευταίους οκτώ μήνες εγκρίθηκαν μόλις 65 προγράμματα. Ο μέσος χρόνος έγκρισης είναι περίπου 4 μήνες. Την ίδια στιγμή που ο ανταγωνισμός βγάζει ό,τι πακέτο θέλει, όποτε το θέλει. Η ΕΕΤΤ πληθωρίζει τεχνητά τον αριθμό των εγκρίσεων που απαιτεί να δίνει για τις τιμολογιακές πολιτικές. Τα 35 προγράμματα τα μεταφράζει σε 425 διαφορετικές εγκρίσεις».

Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε σε μία χριστουγεννιάτικη προσφορά που προωθούσε ο οργανισμός, με δωροεπιταγή 50 ευρώ για κάθε νέα ευρυζωνική σύνδεση, όμως όπως είπε, η έγκριση θα καθυστερήσει αφού για κάθε θετική ή αρνητική γνώμη, η ΕΕΤΤ απαιτεί 35 - 50 εγκρίσεις. «Απαιτεί χωριστή έγκριση της προσφοράς για κάθε ένα πρόγραμμα που διαθέτει ο OΤΕ και για κάθε ταχύτητα ξεχωριστά... Ουσιαστικά θέλει να εγκρίνει εκ νέου όλο το εμπορικό χαρτοφυλάκιο του OΤΕ». Οπως είπε, η ΕΕΤΤ «έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία εγκρίσεων και με τους χρόνους της θα καταλήξουμε να δώσουμε την προσφορά το Πάσχα»!

Κατά τη διοίκηση του OΤΕ, ένας ακόμα λόγος για να μη ρυθμίζεται η λιανική είναι πως ο ανταγωνισμός με τον κανονισμό vectoring έχει μπει και στις υποδομές. «Ο OΤΕ αγοράζει στη χονδρική από τους ανταγωνιστές. Γιατί η ρύθμιση παραμένει ασφυκτική για τον OΤΕ;».

Από τις αρχές Οκτωβρίου εκκρεμεί καταγγελία του OΤΕ (κατά της Vodafone) επειδή προσφέρει προγράμματα λιανικής σε περιοχές όπου έχει αποκλειστικότητα vectoring, χωρίς να έχει ορίσει τιμολόγιο χονδρικής για τους υπόλοιπους παρόχους, όπως είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ. Ο ίδιος τόνισε πως «ζητάμε δίκαιη και διαφανή ρύθμιση» και πρόσθεσε πως η σωστή πρακτική είναι να γίνεται η ρύθμιση εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων.

«Η δουλειά της ΕΕΤΤ είναι να εξασφαλίζει πως υπάρχει ανταγωνισμός και όχι να καθορίζει την εμπορική πολιτική του ΟTE. Αρνούμαστε να παραδώσουμε τα κλειδιά του OΤΕ στην ΕΕΤΤ. Θέλω ο κόσμος να ξέρει πως ο OΤΕ θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες φθηνότερα και αμεσότερα αλλά η ΕΕΤΤ δεν τον αφήνει».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v