Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Κλειδώνει η επένδυση 400 εκατ. ευρώ στην αλουμίνα

Η εταιρεία θα γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη, τονίζει ο Ε. Μυτιληναίος στο Reuters. Στις 22 Δεκεμβρίου η έγκριση από την εκτελεστική επιτροπή. Στόχος να ξεκινήσει η κατασκευή εντός 2018. «Δεν θα βιαστώ για το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ», τονίζει.

Μυτιληναίος: Κλειδώνει η επένδυση 400 εκατ. ευρώ στην αλουμίνα

Η Μυτιληναίος θα οριστικοποιήσει επένδυση 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα, η οποία όπως υποστηρίζει θα την καταστήσει το μεγαλύτερο παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη.

«Ελπίζουμε να αρχίσουμε την κατασκευή του νέου εργοστασίου αλουμίνας με ετήσια παραγωγική ικανότητα 1 εκατομμύριο τόνους το 2018», δήλωσε ο CEO του ομίλου Ευάγγελος Mυτιληναίος στο Reuters.

O κ. Mυτιληναίος ανέφερε πως η εταιρεία προσβλέπει στην οριστικοποίηση της απόφασης για την επένδυση σε συνάντηση της δωδεκαμελούς εκτελεστικής επιτροπής στις 22 Δεκεμβρίου. «Θα είναι μια επένδυση ορόσημο, η οποία θα μας καταστήσει τον κορυφαίο παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη» σημείωσε.

Ο όμιλος άντλησε 300 εκατ. ευρώ από 5ετες ομόλογο τον Ιούνιο και ο κ. Mυτιληναίος τόνισε πως θα χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων για να χρηματοδοτήσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας.

Η Μυτιληναίος εξάγει όλη την παραγωγή αλουμίνας. Το 2008 υπέγραψε 10ετες συμβόλαιο για να πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους στον ελβετικό κολοσσό Glencore, σε ένα ντιλ αξίας 2 δισ. δολαρίων. Το συμβόλαιο αναμενόταν να λήξει φέτος, αλλά ο όμιλος το επέκτεινε ως το 2025, επισήμανε ο κ. Mυτιληναίος. 

Το αλουμίνιο έχει πραγματοποιήσει ράλι φέτος, με ώθηση από τους περιορισμούς της παραγωγής στην Κίνα. Ο όμιλος Mυτιληναίος προβλέπει ότι οι πωλήσεις φέτος θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και ότι τα προ φόρων κέρδη θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ.

«Θα επιτύχουμε τις προβλέψεις μας» είπε ο κ. Mυτιληναίος. «Μετά την αφαίρεση των φόρων, θα έχουμε κέρδη 160 με 170 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε. Την προηγούμενη χρονιά ο όμιλος ανακοίνωσε κέρδη 34,2 εκατ. ευρώ.

Oι λιγνιτικές μονάδες 

Ο όμιλος επεκτείνει επίσης και τις ενεργειακές του δραστηριότητες και κατασκευάζει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στην Γκάνα, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα έχει μερίδιο 12% από την αγορά χονδρικής στην ενέργεια και 4% στην αγορά λιανικής.

Το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας προβλέπει ότι η χώρα πρέπει να πουλήσει το 40% των λιγνιτκών μονάδων της ΔΕΗ για να μειωθεί το μερίδιο αγοράς της τελευταίας κάτω από το 50% ως το 2020.

Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να πουληθούν τρεις μονάδες και μια που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να αναζητούσουν επενδυτές.

Σε ερώτηση για το αν ο όμιλος ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε από αυτές τις μονάδες, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε: «Θα ήθελα να δω τους όρους (της πώλησης), την κατώτατη τιμή, τις διατάξεις για τους εργαζομένους, το μέγεθος της αναγκαίας επένδυσης».«Δεν θα βιαζόμουν καθόλου» πρόσθεσε.

Όπως παρατηρεί το Reuters, η Ελλάδα βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για να καλύψει την αυξημένη κατανάλωση, η οποία ανήλθε στα 4 δισ. κυβικά μέτρα την περασμένη χρονιά. Η χώρα, η οποία είχε πέρυσι μια κρίση προσφοράς αερίου, μπορεί να αναγκαστεί να αναγκαστεί να αυξήσει την παραγωγή αερίου καθώς τα επόμενα χρόνια θα κλείσουν ορισμένα ρυπογόνα εργοστάσια. 

Ο κ. Mυτιληναίος ανέφερε πως ο όμιλος, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα και προσφέρει ήδη αέριο στην αγορά χονδρικής, έχει τις απαραίτητες υποδομές για να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. 

«Καταναλώνουμε 1,5 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Δεν θα ήταν τόσο δύσκολο να προσφέρουμε επιπλέον 1 δισ. κυβικά μέτρα στην αγορά χονδρικής» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v