Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγιωτάκης: Οι βιομηχανίες να αγοράσουν μονάδες της ΔΕΗ

Πρόσκληση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες να συμμετάσχουν στις διαδικασίες πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, απηύθυνε ο Μ. Παναγιωτάκης. Μόνο έτσι θα έχουν ελεγχόμενο ενεργειακό κόστος, σημείωσε.

Παναγιωτάκης: Οι βιομηχανίες να αγοράσουν μονάδες της ΔΕΗ

Έκκληση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες να εμπλακούν στην παραγωγή ρεύματος, συμμετέχοντας στην αποεπένδυση της ΔΕΗ, απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος της εταιρίας Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Ουσιαστικά κάλεσε βαριές βιομηχανίες να λάβουν μέρος με όρους στρατηγικής. Η προτροπή-πρόσκληση του προέδρου έχει να κάνει, όπως ο ίδιος εξήγησε, με το ότι η δημόσια εταιρία δεν θα μπορεί να παίζει τον ρόλο που είχε, δηλαδή να προσφέρει στις βιομηχανίες ενέργεια με ελεγχόμενο κόστος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model), σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα μοντέλα αγοραπωλησιών ρεύματος με διμερή συμβόλαια.

Οι μονάδες που πωλούνται

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στις μονάδες που πρόκειται να πουληθούν και περιέγραψε πως η κατασκευή της δεύτερης μονάδας στο Μελίτη της Φλώρινας θα απαιτήσει επενδύσεις 750 εκατ. ευρώ αλλά και θα δημιουργήσει 600 με 700 θέσεις εργασίας, με το άνοιγμα των ορυχείων στη Βεύη και στο Κλειδί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει η δέσμευση για παροχή τηλεθέρμανσης στην περιοχή, η οποία μετατρέπεται σε ενεργειακό κέντρο.

Σε σχέση με τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης σημείωσε ότι η πρώτη έχει ημερομηνία λήξης το 2025 και η δεύτερη το 2032-2033. Διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και θα συνεχιστεί η τηλεθέρμανση.

Αναφορικά με τον σταθμό του Αμυνταίου σημείωσε πως η ΔEH μαζί με συνέταιρο θα ανακαινίσει και θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά τις μονάδες του.

Με νηφαλιότητα

Ο κ. Παναγιωτάκης απηύθυνε επίσης έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουν το θέμα της αποεπένδυσης της ΔEH με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, προς το συμφέρον της χώρας.

Τόνισε ακόμη ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα χρειαστεί λιγνιτική παραγωγή της τάξης του 25 με 28%, ως ασφάλεια στο μεταβατικό στάδιο της αγοράς προς τις ΑΠΕ.

Άφησε επίσης αιχμές προς την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς το 2014, κι ενώ έλαβε απόφαση για την κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5, δεν φρόντισε να αποκτήσει δωρεάν δικαιώματα ρύπων.

Τέλος, ο πρόεδρος της εταιρίας ανακοίνωσε ότι μαζί με την κινεζική Shenhua θα επενδύσουν σε λιγνιτικό σταθμό 1.000 MW στην Τουρκία, ενώ ανήγγειλε και τον ριζικό μετασχηματισμό της εταιρίας με το business plan που ετοιμάζει με τη McKinsey.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v