Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Η αρνητική έκπληξη από Ιταλία και οι αμφιβολίες για Τουρκία

Σε αλλαγή σχεδίων υποχρεώθηκε η Intralot μετά τη χαμηλή αποτίμηση της Gamenet, κατά την εισαγωγή στο ιταλικό χρηματιστήριο. Οι αμφιβολίες για την τύχη των συμβάσεων σε Τουρκία και Μαρόκο, τα καλά νέα από τις ΗΠΑ.

Intralot: Η αρνητική έκπληξη από Ιταλία και οι αμφιβολίες για Τουρκία

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Intralot καθώς χθες έγινε γνωστό πως εξαιτίας της χαμηλότερης αποτίμησης με την οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο η ιταλική Gamenet, η εισηγμένη δεν πώλησε το 20% που κατείχε, όπως είχε πολλές φορές προαναγγείλει στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του δανεισμού.

Ταυτόχρονα, πυκνό σκοτάδι καλύπτει την τύχη της σύμβασης με την Τουρκία, η οποία λήγει τον επόμενο χρόνο, καθώς η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας εξετάζει την ιδιωτικοποίηση της κρατικής λοταρίας μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Χθες έγινε γνωστό πως η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων της Κύπρου ανέστειλε την άδεια της Royal Highgate, θυγατρικής της Ιntralot στην Κύπρο.

Η Τουρκία είναι η δεύτερη πιο κερδοφόρος αγορά της Ιntralot μετά τις ΗΠΑ. Επίσης, στα μέσα του 2018 λήγει και η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ, η διοίκηση του οποίου έχει ανακοινώσει πως έχει υπογράψει συμβόλαιο τεχνολογικής υποστήριξης με την αυστριακή Novomatica. Η λήξη της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ (αν και στους διαδρόμους της Ιntralot κυκλοφορεί πως η συνεργασία θα συνεχιστεί με κάποιο τρόπο σε κάποιους τομείς…) αφαιρεί από την Ιntralot περίπου 30 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα και γύρω στα 10 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Οι αμφιβολίες για τις εξελίξεις σε Τουρκία και Ελλάδα καλύπτονται, πάντως, μερικώς από τις θετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα και επισήμως νέα σύμβαση στο Ιλινόις.

Όπως επισημαίνεται σε χθεσινή ανάλυση της IBG, η Gamenet SpA εισήχθη στο ιταλικό χρηματιστήριο με αποτίμηση 225 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 350 εκατ. ευρώ που είχε προεξοφλήσει η διοίκηση της Ιntralot. Η τελευταία κατέχει το 20% της Gamenet, μέσω της θυγατρικής Ιntralot Italian Investments B.V. και είχε ανακοινώσει πως θα το πωλήσει με στόχο την άντληση «40 εκατ. ευρώ περίπου», τα οποία θα κατευθύνονταν στη μείωση του δανεισμού. Εξαιτίας της πολύ χαμηλότερης αποτίμησης με την οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο η Gamenet στην Ιntralot, αποφάσισαν τελικά να μην πωλήσουν το 20%, αφού θα αντλούσαν πολύ λιγότερα κεφάλαια από αυτά που προέβλεπε η διοίκηση.

Οι αναλυτές της IBG μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη ανεβάζουν την πρόβλεψη για τον καθαρό δανεισμό της Ιntralot στα τέλη του έτους σε 544 εκατ. ευρώ από 504 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν μέχρι χθες. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως από την Τουρκία και το Μαρόκο, δύο συμβάσεις που λήγουν τον επόμενο χρόνο, προέρχεται το 30% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Ιntralot.

Στο εννεάμηνο, η Ιntralot παρουσίασε ζημίες 20,1 εκατ. ευρώ (μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας) από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες έναντι ζημιών 33,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 13,4% στο εννεάμηνο, στο 1,085 δισ. ευρώ από 957,5 εκατ. πέρυσι και κατά 10% το γ' τρίμηνο, στα 352,7 εκατ. ευρώ από 320,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v