Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mediterra AE: Ποντάρει στη μαστίχα ως φάρμακο

Επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ εντός της προσεχούς τριετίας προγραμματίζει η εταιρία. Εμπορικές συμφωνίες διανομής τελικών προϊόντων και λιανική επέκταση

Mediterra AE: Ποντάρει στη μαστίχα ως φάρμακο

Στην εποχή της ωρίμανσης εισέρχεται η εταιρία Mediterra, η οποία αποτελεί τον βασικό βραχίονα εμπορικής εκμετάλλευσης της Μαστίχα Χίου, ενός εκ των πλέον σημαντικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που διαθέτει φυσικά και τη σήμανση ΠΟΠ. Φέτος η εταιρία, η οποία μετοχικά ελέγχεται από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, συμπληρώνει 15 χρόνια δραστηριότητας και προχωρά σε στρατηγικές κινήσεις επέκτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής της αλλά και την ίδρυση νέας εταιρίας με βασικό αντικείμενο την Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Στη νέα εταιρία μετοχική συμμετοχή έχουν επίσης φαρμακευτικές εταιρίες, (γεγονός που πιστοποιεί τη στροφή της εταιρίας στην παραγωγή παραφαρμακευτικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τη Μαστίχα και τις ιαματικές ιδιότητες της. Εκτός από τα τελικά προϊόντα, η εταιρία εξάγει και πρώτη ύλη (μαστίχα), προς ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ευρώπη και μάλιστα την πλειονότητα της παραγωγής, δηλαδή 100 τόνους από τους 160 που συνολικά παράγει η Ένωση στη Χίο.

Πέραν των επενδύσεων υποδομής, η εταιρία προχωρά στην εμπορική της ανάπτυξη συνάπτοντας συμφωνία διανομής των προϊόντων Μαστίχας στη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία υπεγράφη στη Τζέντα με την τέταρτη σε μέγεθος στη χώρα εταιρία διανομής φαρμακευτικών ειδών την Jam Joom. Η έναρξη της διανομής τοποθετείται τους πρώτους μήνες του 2018 και αποτελεί την πρώτη συμφωνία που αφορά στη διανομή των παρά – φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας στον Αραβικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιάννη Μανδάλα στο άμεσο μέλλον επίκεινται δύο ακόμη αντίστοιχες συμφωνίες σε αγορές χωρών του Αραβικού κόλπου αλλά και σε μία δυτικοευρωπαική αγορά.

Εν τω μεταξύ πριν από λίγο διάστημα ξεκίνησε τη λειτουργία του το κατάστημα mastihashop στη Ντόχα του Κατάρ. Το κατάστημα που υποδέχθηκε τους πρώτους του πελάτες στις αρχές του Νοέμβρη είναι το έκτο στη περιοχή μετά από τα 4 στη Σαουδική Αραβία (Τζέντα, Μέκκα, Τάιφ) και το 1 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι). Συνολικά η εταιρεία διατηρεί δίκτυο 15 καταστημάτων.

Στο μετοχικό της κεφάλαιο της Mediterra συμμετέχουν με 51% η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, με 28% το fund Attica Venture, με 5% η εταιρεία Κορρές και η οικογένεια Τσάκου και το υπόλοιπο ποσοστό είναι στη διασπορά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο επαναγοράς του ποσοστού που κατέχει σε αυτή, το fund της Attica Ventures.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v