Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο της Shell για έξοδο από την ελληνική αγορά αερίου

Στη Lazard φέρεται να έχει αναθέσει η πολυεθνική την πώληση του μεριδίου στις ΕΠΑ. Προσεγγίστηκαν μεγάλοι εγχώριοι «παίκτες». Ο μύλος... με το νέο ρόλο της ΔΕΠΑ και της πρότασης Σταθάκη στους θεσμούς.

Το σχέδιο της Shell για έξοδο από την ελληνική αγορά αερίου

Πωλητήριο φέρεται να έχει βάλει η Shell για το 49% της συμμετοχής της στις Εταιρίες Παροχής και Διανομής Αερίου Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η πολυεθνική έχει αναθέσει στη Lazard να βρει υποψήφιους αγοραστές για το πακέτο των μετοχών που θέλει να πουλήσει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί μεγάλοι ενεργειακοί «παίκτες» της ελληνικής αγοράς, οι οποίοι ναι μεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, εντούτοις το πρόβλημα είναι πως δεν έχει ξεκαθαριστεί ο νέος ρόλος που θα πρέπει να έχει η ΔΕΠΑ στην απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου.

Ως γνωστόν το θέμα βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και η τελευταία πρόταση του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, όπως σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες, έχει περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση.

Τα ίδια πρόσωπα, υποστηρίζουν πως ο κ. Σταθάκης έχει προτείνει η ΔΕΠΑ, που κατέχει το 51% στην ΕΠΑ Αττικής, να ανεβάσει το ποσοστό της στο 67% κι επίσης η δημόσια επιχείρηση να αποχωρήσει τελείως από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας. Άγνωστες, όμως, παραμένουν οι προθέσεις της κυβέρνησης για την απεμπλοκή της ΔΕΠΑ από την ΕΔΑ Αττικής (ελέγχει το δίκτυο), καθώς η εταιρία δεν μπορεί να παραμένει στο δίκτυο διανομής με ποσοστό 51% και ταυτόχρονα να έχει και υψηλό πλειοψηφικό ποσοστό στην ΕΠΑ.

Όπως και να 'χει, η υπόθεση του φυσικού αερίου και ο περιορισμός του ρόλου της ΔΕΠΑ δεν φαίνεται, με τις διαθέσιμες πληροφορίες, να έχει ξεκαθαρίσει ούτε από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Η ΕΠΑ Αττικής ιδρύθηκε το 2001 και από τότε το 51% το έχει η ΔΕΠΑ και το 49% η Shell Gas με το management. Το 2011, το δίκτυο διανομής αποσχίστηκε με βάση το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο που ορίζει χωριστές δραστηριότητες ανάμεσα στην προμήθεια και τη διανομή. Έτσι, δημιουργήθηκε η ΕΔΑ Αττικής με τους ίδιους μετόχους.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 2000, με το 51% να ανήκει στη ΔΕΠΑ και το 49% και το management στην ιταλική ΕΝΙ. Και στην περίπτωση αυτή, το 2011, η διανομή διαχωρίστηκε από την προμήθεια, με αποτέλεσμα να ιδρυθεί ξεχωριστή εταιρία διανομής, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 η ΔΕΠΑ θα μπορεί επίσης να πουλά σε καταναλωτές. Συνεπώς η συμμετοχή της στις ΕΠΑ δεν ανοίγει τον ανταγωνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό η δημόσια επιχείρηση θα πρέπει να περιορίσει τον ρόλο της στην αγορά, αν και βέβαια εδώ ανοίγει θέμα διεκδίκησης αποζημιώσεων, κάτι που έβαζε στο τραπέζι η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v