Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Μερίσματα υψηλής τάσης... στους μετόχους

Το 95% των εσόδων της εισηγμένης θα πηγαίνει σταθερά σε μέρισμα των μετόχων της, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της εταιρίας. Φιλόδοξο πενταετές επενδυτικό πλάνο 1 δισ. ευρώ και ρευστότητα 250 εκατ. ευρώ. Τι θα κάνουν οι Κινέζοι της State Grid.

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Μερίσματα υψηλής τάσης... στους μετόχους

Μερίσματα υψηλής τάσης... στους μετόχους της υπόσχεται η εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η εταιρία η οποία κατέχει το 51% της ΑΔΜΗΕ.

Στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, που είχε ως θέμα την αλλαγή μελών της διοίκησης, ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ιάσων Ρουσόπουλος, ο οποίος παραμένει εκτελεστικό μέλος του δ.σ., παρουσίασε για πρώτη φορά στους μετόχους τους στόχους της εταιρίας.

Άλλωστε, όπως σημείωσε και ο νέος CEO Νεκτάριος Παπαγιαννακόπουλος, ήταν η πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ως εισηγμένης, οπότε και η διοίκηση απάντησε στις ερωτήσεις των παρευρισκόμενων μετόχων.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, θα μοιράζει το 95% των εσόδων της στους μετόχους της, κάθε χρόνο. Εξαίρεση θα υπάρξει το πρώτο έτος, με το ποσοστό αυτό να μειώνεται κατά λίγο επειδή θα πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα εισαγωγής στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Ποια είναι τα έσοδα της εισηγμένης; Το 50% των κερδών του ΑΔΜΗΕ θα πηγαίνει στους μετόχους του, δηλαδή στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, την κινεζική State Grid και τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (δημόσιο). Σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτό προβλέπεται και στη συμφωνία των μετόχων, ενώ ο στόχος αυτός χαρακτηρίστηκε ως απόλυτα συμβατός.

Η διοίκηση της εταιρίας holding επισήμανε ακόμη και το φιλόδοξο πενταετές επενδυτικό πλάνο που έχει μπροστά της. Αφορά, κατά κύριο λόγο, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης. Σύμφωνα με παρουσιάσεις που έχει κάνει η εταιρία σε ξένους επενδυτές, ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Σε ερωτήσεις των μετόχων για το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα, η διοίκηση της εισηγμένης έκανε γνωστό ότι η ΑΔΜΗΕ έχει ρευστότητα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 250 εκατ. ευρώ, από τους χαμηλότερους σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους διαχειριστές. Έτσι, όπως εξηγήθηκε, και με μία μικρή μόχλευση, η εταιρία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα αλλά παράλληλα να δίνουν τα μερίσματα.

Φυσικά, η διοίκηση της εισηγμένης απάντησε και για το θέμα των μελλοντικών κινήσεων των Κινέζων επενδυτών της State Grid. Όπως υποστήριξαν, έχουν το δικαίωμα μέχρι τον Ιούνιο, αν θέλουν, να ζητήσουν τη συγχώνευση της εταιρίας holding με την ΑΔΜΗΕ. Τα μέλη της διέψευσαν επίσης ως προς το ότι υπάρχει η πρόβλεψη (ρήτρα) ώστε οι Κινέζοι να εξαγοράσουν υψηλότερο ποσοστό του διαχειριστή.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως η ΑΔΜΗΕ αναμένει τις προσεχείς εβδομάδες και την απόφαση της ΡΑΕ ως προς το ύψος της απόδοσης κεφαλαίων επί των ρυθμιζόμενων εσόδων της. Αυτή ήταν στο 7,3% και οι εκτιμήσεις, όπως αναφέρουν πηγές, θέλουν να διατηρείται κοντά σε αυτά τα επίπεδα. Το καινούργιο στοιχείο είναι πως η απόφαση που θα εκδώσει η Αρχή θα αφορά πια την τετραετία και όχι την τριετία, με πιθανό ορισμό εύρους της απόδοσης ανά έτος. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές.

Κατά τ’ άλλα, το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών απαρτίζεται από τους Νεκτάριο Παπαγιαννακόπουλο (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), Ιάσωνα Ρουσόπουλο (εκτελεστικό μέλος), Ιωάννη Μάργαρη (μη εκτελεστικό μέλος) και Κωνσταντίνο Καρακατσάνη και Ευάγγελο Δαρούσο (ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v