Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λάμψα: Σε δύο χρόνια έτοιμο το νέο King’s Palace

Χρυσοφόρος Δεκέμβριος 15ετίας για τα ξενοδοχεία του ομίλου στην Πλατεία Συντάγματος. Σημαντική αύξηση τζίρου εντός και εκτός Ελλάδας το 2017 και θετικές προβλέψεις για το 2018.

Λάμψα: Σε δύο χρόνια έτοιμο το νέο King’s Palace

Ο καλύτερος Δεκέμβριος της τελευταίας 15ετίας είναι ο φετινός για τα ξενοδοχεία του ομίλου Λάμψα (Μεγάλη Βρετανία, King George) στην Πλατεία Συντάγματος. Η πληρότητα άνω του 60% που καταγράφουν οι δύο πολυτελείς μονάδες στην ξενοδοχειακή βιτρίνα της πρωτεύουσας ολοκληρώνουν μια χρονιά αύξησης μεγεθών και νέων επενδύσεων του ομίλου ενώ αποτυπώνουν την παρατεταμένη Άνοιξη που διανύει η τουριστική αγορά της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος εργασιών του ομίλου Λάμψα από τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται σημείωσε αύξηση της τάξης του 20% το 2017. Η σημαντική αύξηση τζίρου ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, δεν θα αποτυπωθεί αναλόγως στα επίπεδα κερδοφορίας του εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί. Περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου κατά 10% αναμένεται το 2018.

Αυξημένες ήταν, ταυτόχρονα, οι μόνιμες θέσεις εργασίας οι οποίες ξεπέρασαν τις 800. Σημειώνεται πως την περίοδο 2012-2014 κατά την οποία η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας συρρικνώθηκε στα κατώτερα επίπεδά της, ο όμιλος διατήρησε το σύνολο των θέσεων απασχόλησης ενώ είχε μηδενικές οφειλές.

Πηγές του ομίλου απέδωσαν τη σημαντική βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της Λάμψα στη συνολική άνοδο της τουριστικής αγοράς της Αθήνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο από τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας επωφελήθηκαν αποσπώντας μια επιπλέον διανυκτέρευση ενώ αναμένεται να προσθέσουν μια επιπλέον από τη λειτουργία της Όπερας στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου.

Το 2017 ολοκληρώνεται με τη δρομολόγηση νέων επενδύσεων του ομίλου με τις οποίες ολοκληρώνεται ένας κύκλος επέκτασής του στο κέντρο της Αθήνας.

Ο όμιλος Λάμψα πρόκειται να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ. Τα 43 εκατ. ευρώ αφορούν την εξαγορά του ξενοδοχείου King George από την Eurobank.

Επενδύσεις της τάξης των 15-17 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα απορροφηθούν σε έργα ανακαίνισης και προσθήκης δωματίων στη «ναυαρχίδα» του ομίλου, ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και το… «ομόσταβλό» του, πλέον, King George. Ο σχεδιασμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προσθήκη 10 δωματίων στο King George και
20-30 δωματίων στη Μεγάλη Βρετανία. Τα περισσότερα από αυτά θα είναι σουίτες καθώς καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης.

Το νέο King’s Palace

Το νέο hot project του ομίλου, ωστόσο, είναι η επαναλειτουργία αποτελεί η επαναλειτουργία του πρώην ξενοδοχείου King’s Palace στην οδό Πανεπιστημίου.

Η σχετική σύμβαση προβλέπει πως η Λάμψα θα μισθώσει το 9όροφο ακίνητο, 13.244 τμ. για περίοδο 30 ετών με ετήσιο μίσθωμα 1,2 εκατ. ευρώ, προσαυξημένο κατά 25%εφόσον ο τζίρος υπερβεί τα 9 εκατ. Ευρώ.

Η Λάμψα δεσμεύεται να καταβάλει το πρώτο μίσθιο σε δύο χρόνια, χρόνος που εκτιμάται πως θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η εκ βάθρων ανακατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας. Τα έργα εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν σε έξι μήνες, εφόσον δεν προκύψει κάποια εμπλοκή καθώς οι ιδιοκτήτες του ακινήτου (ΕΦΚΑ και Ταμείο Υπαλλήλων της Αγροτικής) φέρονται να μην έχουν συμφωνήσει ακόμα στον τρόπο που θα μοιραστούν τα έσοδα από τη μίσθωση του ακινήτου.

Η επένδυση για τη δημιουργία του νέου King’s Palace εκτιμάται πως θα απορροφήσει περί τα 20 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο θα καταταγεί στην κατηγορία τεσσάρων αστέρων αλλά, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα είναι επιπέδου πέντε αστέρων και θα περιλαμβάνει 175-195 δωμάτια και σουίτες.

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, το νέο ξενοδοχείο θα ενταχθεί σε κάποια από τις αλυσίδες των ξενοδοχειακών ομίλων Marriott, Hyatt και Accor με τις οποίες συνεργάζεται. Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, εκτιμούν ως πιθανότερο συνέριο την ένταξή του σε κάποια από τις αλυσίδες του ομίλου Marriott ώστε να διασφαλιστούν οι μέγιστες συνέργειες με τα άλλα δύο ξενοδοχεία του ομίλου στην Αθήνα (Μεγ. Βρετανία, King George).

Με αύξηση τζίρου της τάξης του 15% αναμένεται να ολοκληρώσουν το 2017 τα δύο ξενοδοχεία του ομίλου στη Σερβία καθώς η συγκεκριμένη αγορά ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς, μετά την πτώση των τελευταίων χρόνων. Το ένα από τα δύο ξενοδοχεία του ομίλου στο Βελιγράδι ονομάζεται, πλέον, Mercure Belgrade Excelsior καθώς εντάχθηκε σε αλυσίδα του γαλλικού ξενοδοχειακού ομίλου Accor με τον οποία εγκαινίασε συνεργασία η Λάμψα. Το δεύτερο ξενοδοχείο του ομίλου στη σερβική πρωτεύουσα παραμένει ενταγμένο στο δίκτυο του ομίλου Hyatt.

Πηγές του ομίλου άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για άλλες μονάδες στην Αττική (εκτός της περιοχής του κέντρου όπου έχουν ολοκληρωθεί σε αυτή τη φάση οι κινήσεις) αλλά και άλλους προορισμούς.

Η Λάμψα την ίδια στιγμή, κάλυψε τη δαπάνη των έργων ανακαίνισης της Πλατείας Συντάγματος σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, το κόστος των οποίων έφθασε τα 2 εκατ. ευρώ. Τα έργα περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στην Πλατεία, την εξ’ ολοκλήρου αλλαγή του φωτισμού της (κόστους 250.000 Ευρώ) που ανέλαβε η βρετανική εταιρεία Lighting Design αλλά και τον στολισμό και φωτισμό του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου του Δήμου στην Πλατεία Συντάγματος που κόστισε 70.000 Ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v