Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΣΦΑ: Φεβρουάριο οι δεσμευτικές προσφορές

Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός της εβδομάδας να ανακοινώσει την παράταση της ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Στις 22 Δεκεμβρίου έληγε κανονικά η προθεσμία. Μετατίθεται για τον Φεβρουάριο.

ΔΕΣΦΑ: Φεβρουάριο οι δεσμευτικές προσφορές

Εντός της εβδομάδας αποφασίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ η παράταση της τελευταίας φάσης της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Κι ενώ η καταληκτική ημερομηνία ήταν για τις 22 Δεκεμβρίου, εντούτοις οι διεκδικητές του Διαχειριστή φέρονται να ζήτησαν περισσότερο χρόνο, προκειμένου να υποβάλουν τις τελικές τους προτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο «μνηστήρες» είναι: Η κοινοπραξία των Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) και η επίσης ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A (διαχειριστής στην περιοχή της Γαλικίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ορίσει νέα ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών εντός του Φεβρουαρίου του 2018. Μήνας κατά τον οποίο η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών για την ανάδειξη και του προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστή. Σύμφωνα πάλι με το Μνημόνιο, έως τον Απρίλιο θα πρέπει να υπογραφούν και οι συμφωνίες μεταξύ των μετόχων καθώς και της μεταβίβασης των μετοχών.

Κυβέρνηση και ΕΛ.ΠΕ. θεωρούν ως τιμή εκκίνησης της υποβολής των προσφορών το τίμημα που είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό, που ήταν τα 400 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, εκτιμούν πως θα πρέπει να δοθεί κατά πολύ υψηλότερη προσφορά. Αποδίδουν αυτή τη θέση στο γεγονός πως η εταιρία θα εμφανίσει καθαρά κέρδη για το 2017 ύψους 94 εκατ. ευρώ, ποσό δυόμισι φορές πάνω από το 2016, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμώνται στα 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον το έργο των 147 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής απόθηκευσης LNG στη Ρεβυθούσα καθώς και η ανάληψη της διαχείρισης του αγωγού του ΤΑP από τον Διαχειριστή είναι ορισμένες από τις υπεραξίες της εταιρίας, που συνηγορούν στην κατάθεση μιας υψηλής προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v