Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Τρία μεγάλα projects 600 εκατ. ευρώ στην Αν. Αττική

Αμεσα θα προχωρήσουν τα τρία έργα βιολογικών καθαρισμών στην Ανατολική Αττική, τόνισε ο CEO της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης. Τα νέα δίκτυα και οι δηλώσεις για τα σενάρια ιδιωτικοποίησης και τα τιμολόγια.

ΕΥΔΑΠ: Τρία μεγάλα projects 600 εκατ. ευρώ στην Αν. Αττική

Μάχη με τον χρόνο θα δώσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, για να προχωρήσουν τα τρία νέα έργα βιολογικών καθαρισμών στην Ανατολική Αττική και να αποφύγει η χώρα τα βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, στην ΕΥΔΑΠ θα περάσει ο έλεγχος των δικτύων τριών δήμων της Αττικής που είναι και από τους μεγαλύτερους οφειλέτες της επιχείρησης, των Μεγάρων, του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εμφανίστηκε σίγουρος πως το νέο μοντέλο τιμολόγησης του νερού, με βάση και τις κοινοτικές οδηγίες, δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων.

Οσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο ίδιος είπε πως φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ και πως περίπου 700 είναι αυτοί που οφείλουν περισσότερα από 10.000 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ. Πρόσθεσε πως το θέμα των οφειλών είναι περισσότερο πολύπλοκο, γιατί οι λογαριασμοί του νερού είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη ενός ακινήτου και όχι του ενοικιαστή. Παραδέχθηκε, πάντως, πως ενώ η επιχείρηση εισπράττει ολοένα και μεγαλύτερα ποσά μέσω ρυθμίσεων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν σταθερές, επειδή προκύπτουν νέοι οφειλέτες.

Για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ τόνισε πως είναι απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει το πλειοψηφικό πακέτο και η διοίκηση στα χέρια του δημοσίου. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson. Με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Συνεπώς, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να πωλήσει περί το 11%, είπε ο κ. Μπενίσης και πρόσθεσε πως είναι άγνωστο πώς και πότε θα γίνει η συγκεκριμένη πώληση. 

Οι διαγωνισμοί

Το μεγαλύτερο στοίχημα της διοίκησης είναι, όμως, η προώθηση των τριών διαγωνισμών για την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών σε Ραφήνα, Μαραθώνα και δήμο Σαρωνικού (Ανάβυσσος, Καλύβια, Λαγονήσι), συνολικού ύψους περί τα 600 εκατ. ευρώ. Για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας, αφού δόθηκαν επί χρόνια μάχες για το πού θα κατασκευαστεί, ο κ. Μπενίσης είπε πως μέσα στον Μάρτιο μπορεί να δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό περί τα 250 εκατ. ευρώ. Για το ΚΕΛ Μαραθώνα, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, υπήρξε, όμως, εμπλοκή καθώς οι κοινοτικές υπηρεσίες ζήτησαν περισσότερα στοιχεία επειδή έχει χωροθετηθεί σε μεγάλο υψόμετρο, περί τα 850 μέτρα. «Αμέσως μόλις ξεμπλέξουμε» με την Ε.Ε., είπε χθες ο κ. Μπενίσης, μπορεί να δημοπρατηθεί και αυτό το έργο.

Περισσότερο πολύπλοκη είναι η κατάσταση στον δήμο Σαρωνικού. Επί χρόνια σχεδιαζόταν να μην κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή, αλλά να συνδεθούν τα δίκτυα με τον υφιστάμενο βιολογικό της Ψυττάλειας. Όμως, μελέτη που παραδόθηκε στη σημερινή διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανέφερε πως η Ψυττάλεια δε μπορεί να δεχθεί τα πρόσθετα λύματα. Η εγκατάσταση μπορεί τεχνικά να τα δεχθεί, αλλά λειτουργεί πλέον οριακά ως προς το ρυπαντικό φορτίο.

Στη συνέχεια η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ απευθύνθηκε στον δήμο Μαρκοπούλου, ώστε να αναβαθμίσει το δικό του βιολογικό και να δεχθεί τα λύματα του δήμου Σαρωνικού. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε, όπως και οι δημοτικές αρχές σε Ραφήνα, Κορωπί κ.λπ. Συνεπώς αποφασίστηκε να γίνει ένας τρίτος βιολογικός καθαρισμός, που θα καλύψει τις ανάγκες του δήμου Σαρωνικού. Όμως, ενώ η δημοτική αρχή είχε αρχικά εγκρίνει τη χωροθέτησή του στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Καλυβίων, προ μηνός έστειλε επιστολή στην ΕΥΔΑΠ και ζητεί παράταση, ώστε να το ξανασκεφτεί.

Ο κ. Μπενίσης είπε πως η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ απάντησε πως εντός τριμήνου πρέπει να έχουν καταλήξει, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Εν τω μεταξύ, πάντως, η αρχαιολογική υπηρεσία τίναξε στον αέρα το χρονοδιάγραμμα για τον υπό κατασκευή βιολογικό καθαρισμό του Κορωπίου, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Το έργο, με προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ (ανατέθηκε με μεγάλη έκπτωση και κόστος 80 εκατ. ευρώ στην τεχνική εταιρεία Κλέαρχος Ρούτσης), είναι έτοιμο κατά 90%, αλλά η αρχαιολογική υπηρεσία θεωρεί πως θα χρειαστεί άλλα δύο χρόνια!

Για τη Βόρεια Αττική, τα λύματα του Ωρωπού οδεύουν προς Ψυττάλεια, ενώ στην ΕΥΔΑΠ εξετάζουν την αναβάθμιση του βιολογικού στη Μεταμόρφωση, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες άλλων περιοχών στα βόρεια του Νομού. Χθες ο κ. Μπενίσης είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την αξιοποίηση του νερού της Ψυττάλειας με μεταφορά στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v