Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Πειραιώς: Πωλητήριο και σε «φρέσκα» καθυστερούμενα δάνεια

Ξεκινούν άμεσα νέα προγράμματα ρύθμισης, με δόση προσαρμοσμένη στα οικονομικά του δανειολήπτη. Προχωρά σε πώληση νέου πακέτου δανείων. Due diligence για «κόκκινες» χορηγήσεις σε ΜμΕ και τα καταναλωτικά.

Τρ. Πειραιώς: Πωλητήριο και σε «φρέσκα» καθυστερούμενα δάνεια

Στην πώληση δανείων σε καθυστέρηση από 3 έως 6 μήνες θα προχωρήσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, εντός του 2018 η Τράπεζα Πειραιώς και δεν αποκλείεται το εγχείρημα να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας τονίζουν ότι η επιλογή του συγκεκριμένου γκρουπ δανείων, δηλαδή όσων παρουσιάζουν μικρή χρονικά καθυστέρηση, έχει τις εξής δύο στοχεύσεις:

- Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων επισφαλειών και την άμεση «απομάκρυνσή τους» από τον ισολογισμό της τράπεζας.

- Η πλέον, όμως, ουσιαστική στόχευση αφορά στο μήνυμα που θα στείλει η τράπεζα προς όσους δανειολήπτες δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, είτε διότι είναι κατά συνείδηση κακοπληρωτές, είτε γιατί δεν ανταποκρίνονται στις προειδοποιήσεις για ρύθμιση.

Εκτός των συγκεκριμένων στοχεύσεων, η τράπεζα με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να ξεπεράσει τον κάβο της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται για να φθάσει ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο στην οριστική λύση του.

«Η πιο σοβαρή, όμως, παράμετρος είναι το μήνυμα που θα περάσει στους δανειολήπτες η πώληση των εν λόγω δανείων. Διότι σήμερα συζητούμε την πώληση των "κόκκινων" και καταγγελμένων, στην πλειοψηφία τους, δανείων, που ανήκουν σε δανειολήπτες που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Το νέο ως προς τη φιλοσοφία του πακέτο έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και άλλης νοοτροπίας δανειολήπτες», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Δόση στα μέτρα σας!

Παράλληλα, η τράπεζα εντός του Ιανουαρίου θα «τρέξει» νέα προγράμματα ρύθμισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, κομμένα και ραμμένα στην οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη, με αιχμή τα στεγαστικά δάνεια.

Βασικό χαρακτηριστικό της ρύθμισης είναι το ύψος της μηνιαίας δόσης να ανταποκρίνεται στο εισόδημα του δανειολήπτη κι αυτό σε βάθος αρκετών ετών.

«Τρέχουν» τα δύο πακέτα

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το due diligence για τα δύο πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα πουλήσει η τράπεζα έως την άνοιξη του 2018. Για το πακέτο ύψους 1,6 δισ. ευρώ δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που φέρει εξασφαλίσεις έχουν υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας 33 ενδιαφερόμενοι επενδυτές και οι μη δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις 2 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το επενδυτικό ενδιαφέρον και για το έτερο πακέτο των καταναλωτικών δανείων (σ.σ. συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων κάτι λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ είναι εντός ισολογισμού).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v