Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: «Τράτο» ως τον Μάιο για 2+1 κινήσεις απομόχλευσης

O SSM έχει ενημερώσει ότι θα συνυπολογιστούν στο SREP συναλλαγές πώλησης, που θα κλείσουν μεσούσης της άσκησης. Τα δύο deals σε… καθυστέρηση της Εθνικής και η πώληση χαρτοφυλακίου δανείων.

ΕΤΕ: «Τράτο» ως τον Μάιο για 2+1 κινήσεις απομόχλευσης

Προθεσμία ως τον Μάιο, όταν και προβλέπεται να ολοκληρωθεί η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, έχει η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να ολοκληρώσει τρεις σημαντικές κινήσεις απομόχλευσης, που θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά της κατά περίπου 200 μονάδες βάσης.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχει ενημερώσει τις τράπεζες ότι θα συνυπολογιστούν στη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP), που θα ακολουθήσει το stress test, οι συναλλαγές πώλησης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης προσομοίωσης.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη όσον αφορά στην Eθνική Τράπεζα καθώς η τελευταία περιμένει να ολοκληρωθούν δύο σημαντικές συναλλαγές, που έχουν καθυστερήσει (σ.σ. πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και πώληση της Banca Romaneasca), ενώ προγραμματίζει την πώληση, εντός του α' τριμήνου της χρονιάς, χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

Επιπρόσθετα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής συμφωνίας με τον προτιμητέο επενδυτή, για την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία, η οποία όμως θα έχει μικρή επίπτωση στο σταθμισμένο ενεργητικό και στα κεφάλαια της Εθνικής. 

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα», κυρίως λόγω των προβλημάτων οργάνωσης που αντιμετωπίζει η Exin Group. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωση της συναλλαγής ως τα τέλη του 2017, λόγω, όμως, της καθυστέρησης στην υποβολή πλήρους φακέλου στην Τράπεζα της Ελλάδος, η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή θα ξεκινά η άσκηση προσομοίωσης.  

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση της Banca Romaneasca στη ρουμανική θυγατρική του ουγγρικού ομίλου OTP. Η συναλλαγή καθυστερεί με ευθύνη της OTP, η οποία κωλυσιέργησε να προσαρμοσθεί στις υποδείξεις της τοπικής κεντρικής τράπεζας, προκειμένου η τελευταία να δώσει την έγκρισή της για την αγορά της Banca Romaneasca.

Από τις δύο παραπάνω συναλλαγές, η Εθνική αναμένει ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων κατά περίπου 145 μονάδες βάσης. Επιπρόσθετα, η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα μειώσει το ελληνικό ρίσκο της τράπεζας, που είναι και αυτό που θα «στρεσάρει» ο επόπτης.

Η Εθνική προγραμματίζει, επίσης, να ολοκληρώσει ως τον Μάιο την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας περίπου 3 δισ.  Εξ αυτών, περισσότερα από 1 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στον ισολογισμό της τράπεζας.  Εφόσον η συναλλαγή ολοκληρωθεί ως τον Μάιο, θα προσμετρηθεί στο SREP και θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Εθνικής κατά περίπου 50 μονάδες βάσης.  

Η τράπεζα προγραμματίζει και πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις, δεν είναι όμως σαφές αν η πώληση ολοκληρωθεί ως τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v