Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

VRS: Τα επόμενα μέτωπα για την Εθνική Τράπεζα

Οριακά κέρδη για την ΕΤΕ βλέπει η εταιρεία ανάλυσης. Κρίσιμος παράγοντας η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η εικόνα από το μέτωπο της ρευστότητας και το επερχόμενο stress test.

VRS: Τα επόμενα μέτωπα για την Εθνική Τράπεζα

Η εταιρία ανεξάρτητης ανάλυσης σε έκθεσή της για την Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι η τράπεζα εξακολουθεί να βρίσκεται σε θέση άμυνας όσον αφορά στην κεφαλαιακή της βάση, ενώ εκτιμά ότι αργεί ακόμη το «κεφάλαιο» της ανάπτυξης και της επίτευξης ισχυρής κερδοφορίας.

Ειδικότερα, τα έτη 2018 – 2019 αναμένονται να αποτελέσουν μια ακόμη περίοδο δύσκολης προσαρμογής και ανάκαμψης για τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας, με τον ανεξάρτητο οίκο να δίνει 60% πιθανότητα ως προς την επίτευξη θετικής κερδοφορίας στην τελική γραμμή της τράπεζας (κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας). Επισημαίνεται η ύπαρξη αρκετών ζημιογόνων χρήσεων για την Εθνική Τράπεζα κατά τα τελευταία έτη, ενώ εκτιμάται ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει οριακά κέρδη για το σύνολο της χρήσης του 2017.

Ως ο κρισιμότερος παράγοντας στην ανάκαμψη και την ισχυροποίηση των χρηματοοικονομικών μεγεθών της τράπεζας, κυρίως σε επίπεδο κερδοφορίας, θεωρείται η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Οι στόχοι που έχουν υποβληθεί στις εγχώριες και ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές αναφέρονται σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) κατά 8,5 και 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου αντίστοιχα κατά την περίοδο 2016 – 2019. Η αποτελεσματικότητα αυτής της στόχευσης αναμένεται να προσδιορίσει και τις τελικές επιδόσεις της τράπεζας στην εν λόγω περίοδο.

Επίσης σύμφωνα με την έκθεση της VRS, η Εθνική Τράπεζα αποτέλεσε την πρώτη τράπεζα στην ελληνική αγορά η οποία κατόρθωσε να εξαλείψει σχεδόν τελείως την εξάρτησή της από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προς το τέλος του 2017. Ειδικότερα η αντλούμενη ρευστότητα από το μηχανισμό υποχώρησε στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, από 5,6-5,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους 2016, ενώ σχεδόν μηδενίσθηκε στο τέλος του 2017. Εκτός από την παραπάνω ρευστότητα, η Εθνική Τράπεζα διατηρούσε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2017.

Όσον αφορά στην κεφαλαιακή της βάση, η Εθνική Τράπεζα συνέχισε να υλοποιεί σημαντικές κινήσεις ενίσχυσης αυτής, μέσω της πώλησης αρκετών περιουσιακών στοιχείων που δεν εντάσσονταν στην οργανική της ανάπτυξη (non-core assets). Σύμφωνα με την έκθεση της VRS, οι κινήσεις αυτές θα επιτρέψουν στην Εθνική πέρα από την εξασφάλιση πόρων για τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα της κεφαλαιακής της βάσης στο μέλλον, τη δυνατότητα να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στη δημιουργία καταλληλότερων συνθηκών για την ανάκτηση καταθέσεων, το χαρτοφυλάκιο των οποίων εξακολουθεί να ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς. Ωστόσο η VRS θεωρεί ότι οι ανάγκες κεφαλαίου της τράπεζας θα παραμείνουν υψηλές στο μέλλον προκειμένου να καταστεί και αποτελεσματικότερη η διαχείριση των ΜΕΔ.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις της VRS για τις επιδόσεις της τράπεζας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, και αφού επισημαίνει τις συνεχιζόμενες πιέσεις στη λειτουργική κερδοφορία της κατά το 9μηνο του έτους, αναφέρει τη συνέχιση αυτών των πιέσεων αλλά από την άλλη πλευρά τη μείωση των προβλέψεων απομείωσης δανείων λόγω της αντίστοιχης υποχώρησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για έξι διαδοχικά τρίμηνα.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα θα επηρεασθεί κυρίως από τις προσδοκίες γύρω από τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (“stress test”) στα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, ενώ στο μακροπρόθεσμο διάστημα ο κύριος και καταλυτικότερος παράγοντας θα είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v