Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Κινήσεις εξωστρέφειας και 4 «πακέτα» επενδύσεων

Σε Αλβανία, Κόσσοβο και Ουκρανία οι συζητήσεις της θυγατρικής της ΔΕΗ για συμμετοχή σε κοινοπρακτικά σχήματα με ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων. Τέσσερα «pipelines» έργων με επενδύσεις άνω του μισού δισ. ευρώ μέχρι το 2020 στην ελληνική αγορά.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Κινήσεις εξωστρέφειας και 4 «πακέτα» επενδύσεων

Μετά τη μητρική της εταιρεία και η «ΔEΗ Ανανεώσιμες» επιδιώκει να βγει εκτός συνόρων, ενώ παράλληλα έχει προγραμματίσει μέχρι το 2020 επενδύσεις άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ σε αποκατάσταση έργων ΑΠΕ ισχύος 90,48 MW, αλλά και σε νέα projects συνολικής ισχύος 244 MW στην εγχώρια αγορά.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, η «ΔEΗ Ανανεώσιμες» βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιώτες επενδυτές για την αγορά φωτοβολταϊκών πάρκων σε Αλβανία, Κόσσοβο και Ουκρανία, για τα οποία φέρεται να έχει λάβει και διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από την EBRD και την Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως αναφέρουν πηγές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ηλίας Μοναχολιάς μαζί με στελέχη της πρόκειται να προχωρήσουν τα έργα σε συνεργασία με τις εταιρίες που τα έχουν στην ιδιοκτησία τους, συστήνοντας ουσιαστικά κοινοπρακτικά σχήματα.

Πέρα, όμως, από τα ανοίγματα στο εξωτερικό της θυγατρικής της ΔΕΗ, στον σχεδιασμό της περιλαμβάνονται και τέσσερις γραμμές (pipelines) επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, τα οποία έχει αρχίσει σταδιακά να θέτει σε εφαρμογή. Δραστηριότητες οι οποίες σηματοδοτούν και τη στροφή της δημόσιας επιχείρησης στη νέα εποχή, που θέλει τον περιορισμό της στη λιγνιτική παραγωγή.

Η πρώτη γραμμή των επενδυτικών σχεδίων περιλαμβάνει 18 projects συνολικής ισχύος 90,48 MW και συνολικού ύψους κεφαλαιουχικών δαπανών 113 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 14 αιολικά πάρκα και τέσσερα υδροηλεκτρικά, τα οποία θα αποκατασταθούν και θα είναι έτοιμα σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2019. Για αυτά μάλιστα υπογράφηκε πρόσφατα συμφωνία με την ΕΤΕπ για χρηματοδότηση ύψους 85 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά της πρώτης γραμμής θεωρούνται ώριμα.

Η δεύτερη γραμμή των επενδυτικών σχεδίων χαρακτηρίζεται μέσης ωρίμανσης και περιλαμβάνει νέα έργα όπως αιολικά πάρκα, γεωθερμίας και βιομάζας καθώς και συμπαραγωγής. Η συνολική ισχύς τους ανέρχεται στα 244 MW και το συνολικό ύψος των επενδύσεων στα 430 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος... παίρνει το μεγάλο πάρκο των φωτοβολταϊκών 200 MW στην Πτολεμαΐδα, ύψους 160 εκατ. ευρώ, έως το 2020.

Τα joint ventures είναι στην τρίτη γραμμή των επενδυτικών σχεδίων της ΔEΗ Ανανεώσιμες. Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ιδιοκτήτες έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, ώστε με συμμετοχή 50% να αποκτήσει πρόσβαση σε ισχύ 400 MW.

Τέλος, στην τέταρτη επενδυτική γραμμή της εταιρίας είναι και επιπλέον αιολικά πάρκα. Έχει υποβάλει αιτήσεις προς αδειοδότηση για έργα 3,780 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v