Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρεύς-Σελόντα: Προσφορές από Amerra, Diorasis και HIG

Τρεις τουλάχιστον δεσμευτικές προσφορές για τις Νηρεύς και Σελόντα. Σιγή ιχθύος από συμβούλους και τράπεζες για τον αριθμό των προσφορών.

Νηρεύς-Σελόντα: Προσφορές από Amerra, Diorasis και HIG

Τρεις, τουλάχιστον, δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, για την απόκτηση του 74,8% της Νηρεύς και του 82,6% της Σελόντα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ( Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική).

Οι τρεις επενδυτές, που έχουν χαρακτηριστεί ως «φαβορί» για την απόκτηση των δύο εταιρειών, ήταν πιστοί στο ραντεβού τους, καθώς Διόρασις, HIG και Amerra κατέθεσαν συνδυαστικές προσφορές για την απόκτηση των δύο εταιρειών.  

Το αν έχουν υποβληθεί προσφορές και από κάποιους από τους υπόλοιπους πέντε διεκδικητές (Oaktree, Duet, Hybrid, Tinicum και Butterfly), δεν έχει καταστεί δυνατόν να διασταυρωθεί καθώς σύμβουλοι και πωλήτριες τράπεζες τηρούν σιγή ιχθύος για το θέμα.

Σημειώνεται ότι Amerra και Diorasis έχουν επενδύσει ήδη στον κλάδο, η πρώτη αγοράζοντας την Ανδρομέδα και η δεύτερη την Bitsakos Aquaculture. Διαθέτουν ως εκ τούτου εμπειρία αλλά και στελεχιακό δυναμικό που μπορεί να βοηθήσει στη διοίκηση των δύο ομίλων. Η HIG Capital φημολογείται ότι έχει συμπράξει με ξένο παραγωγό.

Μαζί με τις προσφορές, οι επενδυτές έχουν καταθέσει τις παρατηρήσεις τους επί της σύμβασης πώλησης, ενώ υπάρχουν και αιρέσεις που θα πρέπει να συνυπολογιστούν στην αξιολόγηση της κάθε προσφοράς.

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, οι επενδυτές έπρεπε να υποβάλουν συνδυαστικές προσφορές και για τους δύο ομίλους ιχθυοκαλλιέργειας, αποτιμώντας τη συνολική τους αξία (enterprise value). Το σχέδιο σύμβασης πώλησης δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για το αν οι πωλήτριες τράπεζες διατηρήσουν ή όχι μετοχικό ποσοστό στις δύο εταιρείες.

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρισθεί αν θα επιλεγεί με βάση τις δεσμευτικές προτιμητέος επενδυτής ή προκριθεί η λύση της short list και της κατάθεσης βελτιωτικών προσφορών. Με δεδομένο πάντως ότι οι δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν, με οικονομικά στοιχεία και απογραφή βιολογικών αποθεμάτων τέλος Σεπτεμβρίου, η διαδικασία εκτιμάται ότι δεν μπορεί να τραβήξει για αρκετούς μήνες.

Άλλωστε, εφόσον η συναλλαγή ολοκληρωθεί μεσούσης της άσκησης προσομοίωσης, θα προσμετρηθεί από την ΕΚΤ κατά τη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης, μειώνοντας το σταθμισμένο ενεργητικό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v