Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Vodafone περνά η Cyta Hellas

Στη Vodafone Ελλάδος περνά το σύνολο των μετοχών της Cyta Hellas. Την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Τι λέει η διοίκηση της Wind Hellas που συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Στη Vodafone περνά η Cyta Hellas

Η Vodafone Ελλάδος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Cyta Hellas όπως ανακοίνωσε η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ). Η Vodafone και η Wind Hellas ήταν οι δύο εταιρείες που είχαν καταθέσει προσφορές στον σχετικό διαγωνισμό της ΑΤΗΚ για την πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για το τίμημα που θα καταβάλει η Vodafone Ελλάδος, ούτε άλλα στοιχεία της συμφωνίας. Οπως φαίνεται, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της Wind Hellas επισημαίνεται, πάντως, πως η εταιρεία προσέφερε τίμημα που θεωρούσε εύλογο και δίκαιο. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση είχε τονίσει αρκετές φορές στο παρελθόν πως την ενδιαφέρουν οι εξαγορές, αλλά μόνο όταν το τίμημα είναι λογικό. Προσθέτουν, επίσης, πως οι εξαγορές αποτελούν plan b για τη διοίκηση, η οποία θεωρεί πως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών αναπτύσσεται οργανικά όπως έχουν δείξει τα στοιχεία της τελευταίας διετίας (2016-2017), ενώ το 2018 θα είναι το τρίτο έτος οργανικής ανάπτυξης.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες της κυπριακής ιστοσελίδας Stockwatch, η προσφορά της Vodafone είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», «η πρόταση Vodafone καλύπτει και τις βασικές απαιτήσεις που τίθενται, δηλαδή καλύπτει τις τελευταίες πρόσθετες υποχρεώσεις της μητρικής έναντι της Cyta Hellas, που όπως αποδείχθηκε είναι πολύ ψηλές -ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ-, όπως και τον δανεισμό της Cyta Hellas, που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και για τον οποίο ουσιαστικά η υποχρέωση αποπληρωμής πέφτει επίσης στη μητρική Cyta».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η προσφορά της Vodafone υπερκαλύπτει «και τα πέραν των 10 εκατ. ευρώ που δόθηκαν επί προηγούμενου δ.σ. στη θυγατρική ως προπληρωμή υπηρεσιών για τα επόμενα χρόνια, ως έμμεση οικονομική ενίσχυση, ώστε να μη διαφανεί το πραγματικό μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων και να μη χρειαστούν για πολλοστή φορά έγκριση κυβέρνησης και Βουλής για πρόσθετους προϋπολογισμούς. Ο υπολογισμός της τελευταίας διαγραφής κεφαλαίου, της τάξης των €40 εκατ., έγινε με σκοπό η εταιρεία της Ελλάδας να είναι «καθαρή» στη διαδικασία πώλησης. Κανένας δεν κάνει λόγο για ανάκτηση των ζημιών που καταγράφηκαν από τη σύσταση της Cyta Hellas το 2007 μέχρι και τώρα, που είναι της τάξης των €220 εκατ. τουλάχιστον και ουσιαστικά αλλά και τυπικά έχουν διαγραφεί από τα τεφτέρια του ημικρατικού οργανισμού».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

«Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ανακοινώνει ότι τα Διοικητικά Συμβούλια της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και της θυγατρικής της εταιρείας Digimed Communications Ltd  (Πωλητές), στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξαν, ανακήρυξαν την Πέμπτη 18/1/2018 την εταιρεία VODAFONE - PANAFON HELLENIC TELECOMMUNICATIONS S.A. ως προτιμώμενο πλειοδότη (Preferred Bidder) για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Cyta Hellas Telecommunication SA.

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (Ελλάδα) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης & Πελίδης LLC (Κύπρος) ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι των Πωλητών κατά την εν λόγω συναλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v