Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την Πέμπτη το ομόλογο της Alpha Bank

Συναντήσεις με 40 επενδυτές το επόμενο 48ωρο σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Τι λένε οι ξένοι για την επόμενη ημέρα στην οικονομία, τα stress tests και τις επενδύσεις. «Εχουν όρεξη να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο», τονίζει πηγή με γνώση της διαδικασίας.

Την Πέμπτη το ομόλογο της Alpha Bank

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου θα υλοποιηθεί η έκδοση του καλυμμένου ομολόγου (covered bond) ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τα μηνύματα από τους επενδυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ενισχύουν την εκτίμηση πως το επιτόκιο του ομολόγου θα κινηθεί κάτω του 3%.

Πηγή με γνώση της διαδικασίας τονίζει στο Euro2day.gr ότι η διαμόρφωση του επιτοκίου κάτω από το 3% κρίνεται, εν προκειμένω, ιδιαίτερα σημαντική καθώς το ομόλογο -σε αντίθεση με τα αντίστοιχα που εκδόθηκαν τους τελευταίους μήνες- έχει 5ετή και όχι 3ετή διάρκεια, παράμετρος που καταδεικνύει ότι οι ξένοι επενδυτές «έχουν όρεξη να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα 40 ραντεβού

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο, τα στελέχη της Αlpha Βank θα έχουν σειρά συναντήσεων με ξένους επενδυτές σε Λονδίνο, Μιλάνο και Φρανκφούρτη. Οι συνδιοργανωτές της έκδοσης (Barclays, JP Morgan, Citi, Commerzbank και NatWest Markets) είχαν δεχθεί από την Παρασκευή αίτημα για ραντεβού από 40 επενδυτές, οι οποίοι επιδιώκουν να τοποθετηθούν στην έκδοση.

Αλλαγή κλίματος

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αποδίδεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη μεταστροφή της στάσης των ξένων επενδυτών στα ελληνικά assets. «Από τις επαφές διακρίνουμε αλλαγή στάσης και το ίδιο μήνυμα μας μεταδίδουν οι συνδιοργανωτές της έκδοσης», επισημαίνουν και περιγράφουν τις βασικές ποιοτικές αλλαγές που ορίζουν τη στάση των ξένων επενδυτών:

- Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια διαπιστώνεται ότι οι ξένοι δεν είναι τόσο επιφυλακτικοί και αναλαμβάνουν ελληνικό ρίσκο.

- Ο πολιτικός κίνδυνος έχει «φύγει από το τραπέζι». Η κυβέρνηση κλείνει, πλέον, γρήγορα τις αξιολογήσεις σε αντίθεση με το παρελθόν και δεν διαφαίνεται κανένας κίνδυνος εκτροχιασμού στην περίπτωση διενέργειας εκλογών εντός του 2018.

- Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα -δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου-, εστιάζουν τον προβληματισμό τους στους όρους εποπτείας που θα τεθούν από τους δανειστές και όχι στην ανάγκη νέων δανείων.

- Αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη την πορεία των επενδύσεων, με αιχμή δύο τομείς: το real estate και τον τουρισμό.

- Όσο για τη μεγάλη πρόκληση των ελληνικών τραπεζών, τα επικείμενα stress tests, εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα «δεν θα τινάξει το σύστημα στον αέρα» και οι τράπεζες θα ευθυγραμμιστούν με τις εντολές των εποπτικών αρχών για περισσότερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και οριζόντια εφαρμογή των πλειστηριασμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v