Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εταιρικά κέρδη vs απαιτητικών αποτιμήσεων

Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των εταιρικών κερδών το 2018. Οι κλάδοι που αναμένεται να ευνοηθούν περισσότερο. Η «διαμάχη» επενδυτών και αναλυτών για το κατά πόσο το ΧΑ εξακολουθεί να είναι «υποτιμημένο».

ΧΑ: Εταιρικά κέρδη vs απαιτητικών αποτιμήσεων

Mε τον Γενικό Δείκτη να έχει κερδίσει 42% το τελευταίο δωδεκάμηνο και τη μικρή κεφαλαιοποίηση 110%, η ανάκαμψη της οικονομίας και η συνεπακόλουθη αύξηση των εταιρικών κερδών είναι το μόνο ισχυρό επιχείρημα όσων πιστεύουν στην ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Το ευχάριστο είναι ότι η νέα χρονιά ξεκίνησε με συγκρατημένα θετικές προσδοκίες στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας και πολλές διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών έχουν ήδη θέσει στόχους για υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις.

Παράλληλα, την ανοδική πορεία της οικονομίας μέσα στο 2018 την έχουν ανάγκη και οι τραπεζικές μετοχές, ώστε τα επόμενα stress tests να μη βασιστούν σε ένα τόσο δυσμενές σενάριο όπως αυτό που θα ισχύσει για φέτος (-1,3% το ΑΕΠ του 2018 και -2,1% του 2019).

Η ανακοίνωση του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου για την ελληνική οικονομία στα οποία θα εφαρμοστούν τα stress tests του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος μάλλον χαροποίησε τους χρηματιστηριακούς επενδυτές, καθώς ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άνοδο 4,3% κατά την επίμαχη συνεδρίαση.

Η ουσία είναι ότι τα πράγματα για τις πιθανές κεφαλαιακές απαιτήσεις των ελληνικών τραπεζών από τα επικείμενα stress tests είναι σαφώς καλύτερα απ’ ό,τι κάποιους μήνες πριν, κάτι που άλλωστε έχει ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό του Χ.Α. Βέβαια, κανείς δεν πρέπει να πιστέψει πως τα προβλήματα του κλάδου βρίσκονται πίσω μας, ωστόσο φαίνεται πως οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν πλέον μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν.

Επίσης, σημαντικό παράγοντα για το αν και πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες στο μέλλον (άρα έμμεσα και το πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των μετοχών τους) παίζει αναμφίβολα και η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, καθώς όσο περισσότερο επανέρχεται στην κανονικότητα, τόσο τα τραπεζικά stress tests θα βασίζονται σε λιγότερο επαχθή οικονομικά σενάρια.

Για παράδειγμα, το τρέχον δυσμενές σενάριο για την περίοδο 2018-2020 προβλέπει -μεταξύ άλλων- πτώση 17,5% στις τιμές των ακινήτων και ένα ΑΕΠ που θα διαμορφωθεί στο -1,3% για φέτος και στο -2,1% για το 2019. Η πορεία της οικονομίας, επίσης, θεωρείται παράγοντας-κλειδί και για τη διαμόρφωση των τιμών και στους μη τραπεζικούς τίτλους του Χ.Α.

Έτσι, την ώρα που οι αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν ανεβεί σημαντικά και τα P/E των περισσότερων εξ αυτών έχουν καταστεί διψήφια, οι αισιόδοξοι επενδυτές εστιάζουν στις προοπτικές ανόδου των εταιρικών κερδών κατά τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2018.

Μόνο κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 42%, ενώ σαφώς υψηλότερες αποδόσεις έχουν σημειώσει οι δείκτες της μεσαίας (+74%) και της μικρής (+110%) κεφαλαιοποίησης.

«Κατανοώ ότι για πολλούς επενδυτές και ιδίως για όσους "κυνηγούς ευκαιριών" τοποθετήθηκαν πριν από δύο ή τρία χρόνια, οι υπεραξίες είναι υψηλές και το κίνητρο για ρευστοποιήσεις μεγάλο. Όμως, όσοι τοποθετούνται με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, πέρα από τους απαιτητικούς δείκτες P/E θα πρέπει να συνεκτιμήσουν και τις προοπτικές για αύξηση των εταιρειών κερδών κατά τα επόμενα χρόνια, στον βαθμό που το ΑΕΠ της χώρας θα ανακάμπτει και η ομαλότητα στην οικονομία θα επανέρχεται», δηλώνει γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας.

Ειδικότερα για φέτος, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και επιχειρηματικών στελεχών μιλούν για προβλεπόμενη αύξηση της λειτουργική κερδοφορίας στην πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών, όσο και αν ορισμένες εταιρείες είτε διακρίνονται για την κυκλικότητα των περιθωρίων τους (π.χ. Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil), είτε πέρυσι είχαν σημειώσει μη επαναλαμβανόμενα κέρδη (π.χ. ΔΕΗ).

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Έτσι, φαίνεται πως υπάρχουν παράγοντες που είναι σε θέση να βελτιώσουν φέτος τις επιδόσεις των εταιρειών.

-Ένας από αυτούς -αφορά τις εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό- είναι η διαφαινόμενη βελτίωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να «τρέξει» με +2%%, η Κύπρος και τα Βαλκάνια ανακάμπτουν, η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική ομαλοποιείται, ενώ η άνοδος της τιμής του πετρελαίου επηρεάζει θετικά τις επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας (π.χ. Cenergy), όπως επίσης και τα οικονομικά των χωρών της Μέσης Ανατολής, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις πωλήσεις των ελληνικών εταιρειών και τις αναλήψεις έργων από την πλευρά των κατασκευαστικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή.

-Μετά το ιστορικό ρεκόρ του 2017 στον τουρισμό, οι προκρατήσεις για τη φετινή χρονιά παρουσιάζονται αυξημένες κατά 10%. Από μια αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού ωφελούνται όχι μόνο οι εταιρείες του κλάδου (π.χ. Λάμψα, ΓΕΚΕ), αλλά επίσης και μια σειρά άλλων εισηγμένων εταιρειών όπως π.χ. η Autohellas (δραστηριότητα Rent A Car), Καράτζης, Δάιος και Τεχνική Ολυμπιακή (διαθέτουν τουριστικές μονάδες), Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΙΝΟΙΛ (μεγάλα μερίδια στη νησιωτική χώρα) και οι ακτοπλοϊκές (Attica Group, Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ).

-Ο συνδυασμός της ανόδου των εξαγωγών και της τουριστικής δραστηριότητας (κατανάλωση εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων) αναμένεται και φέτος να οδηγήσει σε νέα άνοδο τη βιομηχανική παραγωγή. Ήδη άλλωστε η τάση αυτή αντανακλά στην πορεία του δείκτη Οικονομικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία (93 μονάδες στο τέλος του 2017 από 91,2 στο τέλος του 2016). Ειδικότερα για την εγχώρια ζήτηση τσιμέντου, η οποία έχει υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ελπίδες ανάκαμψης το 2018 εξαιτίας κυρίως της αγοράς κατοικιών από ξένους και των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο.

-Συγκρατημένη αύξηση της ζήτησης αναμένεται στον κλάδο της πληροφορικής από τον ιδιωτικό τομέα καθώς: α) πολλές επιχειρήσεις έχουν αναβάλει τις σχετικές επενδύσεις τους για αρκετά χρόνια β) έσοδα θα προκύψουν από νέους Κανονισμούς και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ισχύσουν από φέτος (τράπεζες, MIFID-2, προσωπικά δεδομένα). Επίσης ζητούμενο αποτελεί το αν θα προλάβουν μέσα στο 2018 οι εταιρείες του κλάδου να γράψουν τζίρους από τα έργα του νέου ΕΣΠΑ.

-Στην κλωστοϋφαντουργία των χιλίων προβλημάτων επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας (αύξηση κόστους λόγω αυξημένης τιμής βάμβακος σε δολάρια, διολίσθηση τοπικής λίρας έναντι του αμερικανικού νομίσματος) θα αναγκάσουν τις εταιρείες της γειτονικής χώρας να αυξήσουν τις τιμές του νήματος, προς όφελος των ελληνικών που θα ακολουθήσουν.

-Επίσης, αρκετές εισηγμένες εταιρείες προσδοκούν οφέλη κατά τα επόμενα χρόνια από την αύξηση των επενδύσεων. Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, «κάτι έχει αρχίσει να κινείται» (π.χ. περιφερειακά αεροδρόμια, ΟΛΠ, μικρότερα περιφερειακά έργα), προς όφελος μιας σειράς κλάδων (π.χ. κατασκευές, τσιμεντοβιομηχανία, εμπορία-επεξεργασία μετάλλων, ξύλου). Η αγορά ωστόσο περιμένει τα μεγάλα projects (π.χ. Ελληνικό) που καθυστερούν, προκειμένου να αυξήσει δραστικά τις οικονομικές του επιδόσεις.

-Τέλος, διχογνωμία επικρατεί μεταξύ των παραγόντων της αγοράς για τη φετινή πορεία των εγχώριων λιανικών πωλήσεων, ωστόσο η πλειονότητα πιστεύει πως συνολικά θα μπορούσε να παρατηρηθεί μια μικρή μονοψήφια αύξηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v