Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Κόντρα διοίκησης-ΓΕΝΟΠ για τη νέα σύμβαση εργασίας

«Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν δεχόμαστε μειώσεις μισθών...» λέει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Αδαμίδης. Κύκλοι της διοίκησης αποδίδουν τις αντιδράσεις στην απόφαση της εταιρίας να κοπεί το τροφείο. Μειώσεις μισθών για 3.000 τεχνίτες, βλέπει η ΓΕΝΟΠ.

ΔΕΗ: Κόντρα διοίκησης-ΓΕΝΟΠ για τη νέα σύμβαση εργασίας

Σε σύγκρουση οδηγούνται η διοίκηση της ΔΕΗ (φωτ. ο Μαν. Παναγιωτάκης) και η ΓΕΝΟΠ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Η μεν πλευρά της εταιρίας αποδίδει στους συνδικαλιστές την εμμονή τους στη διατήρηση του περιβόητου τροφείου..., οι δε συνδικαλιστές αντιτείνουν έμμεσες απόπειρες μείωσης μισθών και κατάργησης θεσμικών κεκτημένων, που στρώνουν το έδαφος για τους νέους ιδιοκτήτες των λιγνιτικών μονάδων.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Euro2day.gr, σημειώνει ότι «αν συνεχιστεί η αδιάλλακτη στάση της διοίκησης, τότε οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να συμπέσουν με αυτές για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων».

Ο ίδιος μάλιστα αφήνει και αιχμές κατά του προέδρου της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκη: «Αν ο κ. Παναγιωτάκης πουλάει τις μονάδες με το πιστόλι στον κρόταφο..., όπως έχει πει, εμείς ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε τέτοιες μειώσεις στους μισθούς».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά τους. Η τρέχουσα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας λήγει στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, και μέχρι τότε πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Το προεδρείο των συνδικαλιστών που συναντήθηκε χθες με στελέχη της διοίκησης υποστηρίζει ότι κατέθεσαν προτάσεις πέρα από το πλαίσιο, το οποίο είχε συμφωνηθεί τόσο με τον πρόεδρο Εμμανουήλ Παναγιωτάκη όσο και με τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη.

Συνδικαλιστές λένε ότι η εταιρία προσπαθεί να φέρει μειώσεις στους μισθούς περίπου 3.000 εργαζομένων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί (ως τεχνίτες) μετά το 1994 μέσω ΑΣΕΠ. Η πλευρά της εργοδοσίας επικαλείται Προεδρικό Διάταγμα του 2013, για να παγώσει τη μισθολογική εξέλιξή τους ή και να ζητηθούν και αναδρομικά ποσά από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων.

Όπως υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ, με το Π.Δ. ουσιαστικά δεν επιτρέπεται σε εκείνους που απασχολούνται στο δημόσιο και δεν έχουν ειδικότητα ηλεκτρολόγου να βεβαιώσουν την προϋπηρεσία τους και να ζητήσουν τέτοια επαγγελματική άδεια, ακόμη κι αν για χρόνια εργάζονται έτσι, έχοντας εκπαιδευτεί από παλιότερους συναδέλφους τους.

Το δεύτερο θέμα που αρνούνται οι συνδικαλιστές να διαπραγματευτούν είναι η πρόταση της εταιρίας να καταργηθεί ο κανονισμός για τα πειθαρχικά όργανα, στα οποία συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό υπερισχύει το διευθυντικό δικαίωμα σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων εργαζομένων.

Κύκλοι της διοίκησης της εταιρείας αναφέρουν στο Euro2day.gr πως οι συζητήσεις διακόπηκαν από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, όταν ήλθε η πρόταση για διακοπή της παροχής του τροφείου στους εργαζομένους. Πάγια θέση, διατυπωμένη και από τον πρόεδρο Εμμανουήλ Παναγιωτάκη.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δικαιούνται δαπάνη 5 ευρώ ημερησίως για διατροφή και οι συνάδελφοί τους στον ΔΕΔΔΗΕ 2 ευρώ.

Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ, ο αντίλογος είναι πως η Ομοσπονδία πρότεινε τη μείωση του τροφείου και το ποσό που θα περικοπεί να διατεθεί για πρόσθετη υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού. Συνολικά, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, οι θέσεις της Ομοσπονδίας δεν προβλέπουν αυξήσεις των μισθών, αλλά επέκταση για άλλα τρία χρόνια της υπάρχρουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Όπως, δε, προσθέτει ο κ. Αδαμίδης, «ας μας πει η διοίκηση τι απέγιναν οι περικοπές μισθών ύψους 5,5 δισ. ευρώ της τελευταίας πενταετίας... Γιατί ούτε στα τιμολόγια πήγαν ούτε στα κέρδη της εταιρίας...».

Τι απαντά η ΔΕΗ

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα για νέα ΣΣΕ, κύκλοι της ΔΕΗ υπογραμμίζουν ότι "η Διοίκηση πρότεινε θεσμικά μέτρα υπέρ των εργαζομένων, θεσμικά μέτρα για την βελτίωση των εργασιακών σχέσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν έθεσε θέμα μείωσης αποδοχών".

Επιπλέον, κύκλοι της Επιχείρησης επισημαίνουν ότι "στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2015-2018, με την οποία θεσμοθετήθηκε το τροφείο, ρητώς αναφέρεται ότι η περίοδος χορήγησης του είναι επίσης τριετής και σταματά με την λήξη της ΣΣΕ στις 28 Φεβρουαρίου. Πουθενά δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για συνέχιση αυτού του προσωρινού μέτρου".

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι, "καμιά σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της αποεπένδυσης στη λιγνιτική παραγωγή με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας ΣΣΕ".

Τέλος σημειώνεται ότι "η ΔΕΗ επιδιώκει την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν την λήξη της υφιστάμενης ώστε να μην υπάρχει θεσμικό κενό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v